Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pecky z redakce: Otestujte své DNA, zkuste život na vysoké noze nebo si nechte napéct cukroví

28. listopadu 2022 | 06:00

Další výběr toho nejzajímavějšího, co přistálo u nás v redakci, je tu. Tento týden je opravdu selekce velmi pestrá. Pivo, hudba, cukroví, móda i revoluční novinka v prevenci našeho zdraví. Tak pojďme na to!

Příběh piva

Vánoční svátky jsou časem plným příběhů. Vedle tradičních si můžete nechat vyprávět i takové, které jste možná ještě nikdy neslyšeli. Co třeba příběh legendy mezi pivy, světoznámého ležáku Pilsner Urquell? Chcete-li si na chvíli odpočinout od záplavy vánočních světýlek, dozvědět se leccos zajímavého a užít si štědrou degustaci, vydejte se na speciální adventní prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj. Hodinové prohlídky se konají vždy v pátek a sobotu – 2. a 3. 12.; 9. a 10. 12.; 16. a 17. 12. – od 17 hodin. Vstupenky je možné zakoupit on-line.

Video se připravuje ...
Kde mají nejlevnější a nejdražší pivo? • VIDEO: Videohub

Zážitek z cestování je nenahraditelný

Variantou, jak si ušetřit předvánoční stres a shon, je nakupovat dárky přes internet, abyste nemuseli ztrácet čas v přecpaných obchodech. Během listopadu ještě bude doručovací doba rychlá, v prosinci se ale už mějte na pozoru. V tu dobu je jistotou pořídit voucher, který si v pohodlí domova rovnou vytisknete – a dárek máte vyřešený během několika minut. Je to samozřejmě i skvělá volba, když si nevíte rady nebo se vám nechce přemýšlet, co přesně by vaše blízké potěšilo. Tímto způsobem navíc můžete darovat i cestování. Dárkový poukaz si připravila i cestovní agentura Invia. „Poukaz s vánočním motivem lze pořídit jednoduše on-line a buď vám ho pošleme domů v dárkovém balení, nebo jej dostanete obratem do e-mailu a sami si ho vytisknete. Hodnota poukazu je libovolná, musí být jen vyšší než 500 korun. Obdarovaný si pak může vybírat z kompletní nabídky zájezdů českých i zahraničních cestovních kanceláří, s nimiž Invia spolupracuje,“ popisuje mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

Nové album

Talentovaný zpěvák, hudební skladatel a producent Marcell vydává svou dlouho očekávanou debutovou desku s názvem Hovory domů. Album se připravovalo dva roky a natáčelo se v Praze, Berlíně a Londýně. Posluchači na něm najdou patnáct skladeb včetně hitů jako Tvůj svět, Jablko/Skořice nebo Nevim, který je vytvořen ve spolupráci s Benem Cristovao. „Název Hovory domů souvisí s tím, že jsem čtyři roky žil mezi Londýnem a Prahou. S rodinou, kamarády a mou manželkou jsem byl v kontaktu velmi často přes telefon. V rámci vztahů to bylo složité období a vzhledem k tomu, že deska reflektuje právě tuto dobu, odráží se atmosféra i v textech spousty písní,“ prozradil Marcell.

Napečeno za vás

Tým pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera a cukrářky Kláry Řezníčkové připravil kolekci 10 druhů domácího vánočního cukroví: linecké slepované, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, raffaello, marokánky, ořechy, sněhové pusinky s rubínovou čokoládou, karamelové košíčky, citronové pralinky v bílé čokoládě a Bailey's pralinky v mléčné čokoládě. Vše vyrobeno poctivě z prvotřídních surovin a v té nejvyšší kvalitě. Cena za ½ kg je 520 Kč, 1 kg výtečného cukroví pořídíte za 990 Kč. Na e-shopu www.spork.cz bude možné objednat také legendární jemný vaječný likér s madagaskarskou vanilkou a kvalitním rumem. Lahev s objemem 0,7 litru a obsahem alkoholu 10,8 % bude možné pořídit za 395 Kč. Cukroví i vaječný likér se dají pohodlně zarezervovat včetně termínu vyzvednutí na e-shopu www.spork.cz v sekci vánoce. Sváteční dobroty bude možné vyzvednout si přímo v restauraci Červený jelen od soboty 26. 11. až do vyprodání zásob.

Bez drátů a pohodlně

Sencor představuje bezdrátovou řadu kuchyňských spotřebičů. Novinkami v sortimentu jsou ruční šlehač, tyčový mixér a sekáček potravin. Každý z produktů je napájen baterií s dlouhou životností, končí tak neustálý boj se zamotávajícími se kabely a příliš vzdálenými elektrickými zásuvkami. S AKU řadou od Sencoru můžete vařit kdekoli. Vánoční přípravy se blíží, a i když bude AKU řada perfektním dárkem pod stromeček, před svátky ji oceníte ještě víc. V kuchyni se dokonale uplatní všechny tři přístroje. Vyšlehat bílky na vánoční sněhové pusinky, nasekat zeleninu do salátu a s tyčovým mixérem připravit tu nejjemnější omáčku či nejkrémovější polévku. To vše klidně najednou, bez potřeby přepínat přístroje do zásuvky. Zkrátka ať se rozhodnete vařit cokoli a kdekoli, tyhle tři pomocníky byste měli mít po ruce.

Vydražte si panenku

Oděvní designérka Liběna Rochová, český sklářský výtvarník Zdeněk Lhotský ze skupiny Tvrdohlaví, fotograf Robert Vano. To jsou jména autorů, kteří se rozhodli podpořit dobrou věc a vytvořili panenku do charitativní Aukce panenek známých osobností, kterou pořádá česká pobočka UNICEF. Do aukce daroval svou fotografii s názvem The Temptation také jeden z nejznámějších uměleckých fotografů v Česku Jan Saudek. Také bude možné dražit panenku připomínající cenné dědictví minulosti od zakladatelky Vogue CS Michaely Seewald. On-line aukce, ve které je po jednoduché registraci možné dražit jakoukoliv panenku, se spustí v úterý 22. listopadu a bude trvat celý týden. Slavnostně se zakončí naživo 29. listopadu v Českém muzeu hudby v Praze (Karmelitská 2/4, Praha 1), a to v 19.00. Slavnostním večerem všechny přítomné provede moderátor Karel Voříšek, který aukci také oficiálně zakončí. Chybět nebude ani představení Dětského baletu Praha. Unikátní dílo, které bude draženo přímo v sále, přislíbila také česká architektka a designérka Eva Jiřičná.

Buďte jedna ze sta

Nejvýraznější nabídkou v rámci Black Friday od Bose je novinka, která je na našem trhu jen v počtu 100 kusů – je to limitovaná edice sluchátek Bose QuietComfort 45 v matně šedé barvě Eclipse Grey s výrazným zlatým logem Bose. Jedná se o stávající model sluchátek v ikonickém designu s typickým zvukem Bose, vynikajícím dynamickým systémem aktivního potlačení ruchů (ANC) a výdrží až 24 hodin. Seženete výhradně na e-shopu BaSys.cz za 6490 Kč, a to pouze do dnešní půlnoci!

Z přehlídkových mol k navrhování

S myšlenkou navrhnout vlastní modely si pohrávala dlouhonohá brunetka odjakživa. Nikdy ale nebyla vhodná doba se do vytvoření módní kolekce pustit, až nyní. „Měla jsem tuhle ambici dřív celkem hodně a vždy jsem to někam odsouvala. Jsem ráda, že jsem do toho šla. Nejsem žádný návrhář, mám tam pár kousků, které mi chybí v šatníku, které se mi líbí, a trochu jsem to oživila, tak doufám, že se to bude líbit,“ svěřila se Aneta Vignerová. Modely z casual kolekce vytvořené Anetou Vignerovou pro Fashion M&M Martiny Pipkové Loudové osloví kohokoli. Najdete zde kalhotový kostým, košilové šaty, ale i volnočasový model pro jakoukoliv příležitost.

Omáčka na triku

Když se řekne „máš omáčku na triku“, tak to většinou znamená, že je dotyčný trochu cinta! Ovšem pokud znáte omáčky Zach’s Pesto & Chilli, pak téhle novince v nabídce možná porozumíte lépe. Z nadšenců se stala firma, kterou zná celý svět, a vyhrávají se svými produkty soutěže nejen v Evropě, ale i za oceánem. Design lahviček je skoro tak důležitý jako jejich obsah, a proto se spojili s jedním z českých umělců, který prorazil nejen ve street artu – Janem Mrázem alias Twixem. Ten jim udělal design pro sérii ďábelsky pálivých a chuťově dokonalých omáček. Jsou na světě první vlaštovky a čtyři designy z lahviček jsou nyní i na tričkách. Ta si můžete pořídit samostatně nebo s omáčkou k tomu. Nebo si pořiďte některý ze setů ohnivých dochucovadel, máte-li rádi pálivé, neznám lepší!

Život na vysoké noze

Podzimní trendy od značky Jenny Fairy nejen rozzáří atmosféru, ale také pozvednou styling do módních výšin. To vše díky ultramódním platformám, které se objevují v nejnovější kolekci. Řada Jenny Fairy Platforms navazuje na klíčové trendy přelomu 90. let a začátku nového tisíciletí, kdy na ulicích a přehlídkových molech předních návrhářů kralovaly ikonické masivní podrážky. Oblíbená značka oživuje tyto vzpomínky tím, že přináší platformy do současné módní reality. Pro všechny módní dobrodruhy nabízí značka Jenny Fairy boty na podpatku doplněné pevnou podrážkou. V kolekci se objevují modely ve třech barevných variantách: klasické černé, neutrální béžové a nejoblíbenější jsou ty v barvě letošní sezony – hnědé. Kapsulová kolekce Jenny Fairy Platforms představuje podzimní trendy za nejlepší ceny. Stylové boty a kabelky Jenny Fairy seženete již od 499 Kč v prodejnách CCC!

Tržnice českého designu

Vánoční LEMARKET se letos uskuteční hned dvakrát: druhý prosincový víkend v hale 13 v Pražské tržnici a o týden dříve premiérově v Brně. Moderní tržiště lokálních značek tak po devíti letech fungování poprvé zamíří i mimo metropoli. LEMARKET je moderní tržiště, které objevuje a představuje lokální tvůrce a projekty. Návštěvníkům nabízí příležitost seznámit se s novými značkami a setkat se s jejich autory. Dbá na kurátorovaný výběr, příjemnou atmosféru, estetické prostředí, a hlavně na široký záběr značek šperků, módy, kosmetiky, doplňků do bytu či dekorací, dětského oblečení a hraček... Budou tu i poctivé delikatesy, papírenské skvosty nebo potřeby pro čtyřnohé kamarády.

Otestujte si DNA

Na trhu je nový produkt DNA Entry Test, který čerstvě uvedla na trh společnost DNA ERA. Jedná se o test, který odhalí patnáct základních zdravotních predispozic, které by měl znát každý z nás, aby mohl optimalizovat svůj životní styl a lépe se staral o své zdraví, vyhnul se úrazům či podchytil včas náchylnost k různým nemocem. Jedná se o test, který bude pro zákazníka prvním seznámením s analýzou DNA a ukáže mu, jaké informace o svém těle může získat. Později se pak může rozhodnout, zda si zakoupí další výsledky bez nutnosti opakovat odběr vzorku. Vzorek si zákazník odebere sám v pohodlí domova z dutiny ústní a následně zkumavku se vzorkem předá smluvenému kurýrovi, který ji doručí do laboratoře. Vyhodnocení výsledků pak trvá zhruba 4 týdny a zákazník je obdrží on-line ve webové aplikaci na stránkách DNA ERA.

Zákazník se z této varianty testu dozví 15 základních predispozic, které by měl znát každý, konkrétně: 1. Sportovní profil – jaké typy sportu vám půjdou lépe? 2. Riziko degenerace meziobratlových plotének. 3. Riziko vzniku krevních sraženin. 4. Riziko vzniku ischemické choroby srdeční. 5. Riziko vzniku melanomu. 6. Hemochromatóza. 7. Náchylnost k obezitě. 8. LDL cholesterol. 9. Onemocnění cukrovkou 2. typu. 10. Odbourávání kofeinu. 11. Hladiny železa a vitaminu D. 12. Laktózová intolerance. 13. Histaminová intolerance. 14. Androgenetická alopecie.

DNA Entry Test je standardně v nabídce za 2499 Kč. Během akce Black Friday do 28. 11. pak za 1999 Kč.

 

Čerti mezi korunami

 

Stezka korunami stromů v Janských Lázních si pro děti již tradičně připravila den plný čertovské zábavy. První prosincovou neděli 4.12. se celá Stezka promění v pekelné místo, kam není radno chodit dětem zlobícím. Chybět nebude ale ani Mikuláš, kterého potěší krátká básnička nebo písnička ze školního či rodinného repertoáru.