Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak se slaví Velikonoce na Slovensku: Co mají naši sousedé jinak? Plus recept na tradiční syrek

31. ledna 2023 | 10:32

Jak se slaví Velikonoce u našich sousedů, jaké mají zvyky a tradiční jídlo a v čem se jejich svátky liší od těch našich? Zjistěte, co všechno je na Slovensku k vidění i ochutnání a zkuste si připravit oblíbenou velikonoční pochoutku východoslovenské kuchyně - hrudku neboli syrek. Máme pro vás recept.

Velikonoční tradice jsou na Slovensku v podstatě stejné, jako u nás – zdobí se vajíčka, trhají kočičky, muži chodí s pomlázkou. Stejně jako my si Slováci na Zelený čtvrtek dávají k jídlu něco zeleného, Velký pátek patří hlavně v křesťanských rodinách modlitbám, na Bílou sobotu se vaří a peče, velikonoční neděle je nejvíc slavnostní a v pondělí se koleduje.

Pokud jde ale o velikonoční speciality, některé z nich jsou úplně jiné, než ty naše.

Slovenská velikonoční kuchyně: Bez bramborového salátu to nejde

Tradiční velikonoční recepty se liší region od regionu. Pro celé Slovensko jsou společná různá jídla z vajíček a určitě nesmí chybět  pro nás v tuto dobu ne až tak obvyklý bramborový salát, podávaný většinou s řízky.

Oblíbená je také uzená šunka a další uzeniny, na stole bývají i různé sýrové pochoutky a domácí slané rolády. Podobně jako v Česku je tradičním pokrmem i jehněčí nebo  jiné maso z mladých zvířat.

V mnoha rodinách se peče mazanec, různé koláčky nebo beránek. Ten má v některých regionech dokonce i svoji slanou podobu. V jižních částech středního a západního Slovenska ho připravují z vajec, housek a klobásy. Dalším netradičním jídlem, které můžete v některých koutech Slovenska o Velikonocích ochutnat, je studená polévka z kyselého mléka a křenu.  

Recept na hrudku neboli syrek

Na východním Slovensku si nedokáží představit Velikonoce bez hrudky, které se říká také pascha nebo syrek. Vyzkoušejte tuto zajímavou specialitu z mléka a vajec i vy.

Kam na Velikonoce na Slovensku?

Jestli chcete okusit atmosféru na vlastní kůži a nějaké speciality rovnou ochutnat, můžete vyrazit na velikonoční trhy nebo oslavit Velikonoce ve skanzenu. Velké velikonoční programy, při kterých si místní lidé i turisté užijí Velikonoce všemi smysly, pořádají v muzeu Oravskej dediny v Zuberci a Muzeu slovenskej dediny v Martině.

Oblíbené jsou i velikonoční pobyty ve slovenských termálech nebo spojte jarní svátky s poslední letošní lyžovačkou. Ve středisku Jasná v Nízkých Tatrách je většinou sezona až do konce dubna.  

Klikněte na vlaječku a podívejte se na Velikonoce v dalších zemích.

 

Autor: taj, zdroje: Slovakia.travel, Košice region, inf

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!