Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Julie Růžičková: Učitelka pět let bojovala s šikanou na pracovišti a nakonec stejně prohrála. Proč?

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Julie Růžičková
VIDEO: Videohub
28. března 2022 | 06:00

Víte, kolik času strávíte v práci během života? Průměrně je to prý něco přes třináct let! V ideálním případě bychom měli do práce chodit rádi a vycházet se svými nadřízenými a kolegy. Právě vztahy na pracovišti jsou ale mnohdy kamenem úrazu. Víte, co si k vám může dovolit váš nadřízený a co už je přes čáru? Šikana na pracovišti je dalším velkým tématem pořadu Nejsi v tom sama. Tentokrát se zakladatelkou nadačního fondu Filantia Julií Růžičkovou.

Filantia je právě místem, kam se mohou obrátit o pomoc ti, kteří prožívají šikanu na pracovišti, a bohužel se ukazuje, že jich není málo. Sama Julie si podobnou traumatickou zkušeností prošla, a dokonce na základě toho jako součást své terapie napsala knihu Bossing na jehlách. „Mám na ni velké ohlasy, lidem pomáhá nenásilnou formou,“ nechala se slyšet Julie.

Už se možná i k vám dostaly termíny, jako jsou bossing nebo mobbing, a možná ani netušíte, že něco podobného jste už třeba v práci zažila. Julie mi v našem rozhovoru vysvětlila oba pojmy a samozřejmě i rozdíl mezi nimi. Náš rozhovor byl pro mě velmi tíživý, protože se ukazuje, že mnoho firem v České republice ještě na šikanu na pracovišti není nijak připraveno, a tudíž nemá postižený člověk mnoho šancí na nápravu.

Z výzkumů vyplývá, že šikana na pracovišti je v České republice dvojnásobná než v jiných evropských zemích. Vyskytuje se také nejčastěji ve školství, a to ve všech jeho sférách od mateřských škol až po akademickou půdu. Pro Julii Růžičkovou je toto téma velmi osobní a prožívá také všechny příběhy svých klientů, kterým se v nadaci snaží pomáhat, jak jen jí prostředky stačí. Pokud vás toto téma zajímá, rozhodně si poslechněte náš rozhovor.

Video se připravuje ...