Než začnete vajíčka barvit, důkladně, ale jemně je omyjte ve vodě se saponátem – to proto, abyste je i odmastili, a potom je důkladně osušte. Odmastit je můžete i s pomocí hadříku s octem. Pokud nemáte vejce domácí, musíte ještě odstranit kód – to uděláte houbičkou na nádobí s octem.
Barvěte kurkumou: Jak na to?
K obarvení nažluto použijte mletou kurkumu. Znát ji můžete také pod názvem indický šafrán – jedná se o koření získané z vařeného a následně usušeného oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Kurkumin, žluté barvivo, které je v rostlině obsažené, se běžně používá k barvení potravin. S pomocí kurkumy můžete vejce barvit zatepla nebo zastudena.
Ať se rozhodnete pro kterýkoliv z těchto dvou postupů, budete potřebovat vejce, mletou kurkumu, ocet, vodu, lžíci, cedník a hrnec.
Návod na barvení zatepla
Dvě lžíce kurkumy smíchejte s půllitrem vody a dvěma lžicemi octa – díky němu barva na vajíčkách snadněji ulpí a bude intenzivnější. Roztok povařte půlhodinu a poté sceďte. Do scezeného roztoku vložte vejce a vařte je tak dlouho, dokud nebudou zbarvená podle vašich představ, ale ne déle jak deset minut. Po této době totiž začíná vaječný žloutek zelenat a je hůře stravitelný. Hned po uvaření vejce vyjměte z hrnce a ochlaďte ve studené vodě.
Návod na barvení zastudena
Vejce uvařte klasicky natvrdo a potom je zchlaďte ve studené vodě. Vytvořte si barvicí roztok stejně jako při barvení zatepla: smíchejte dvě lžíce kurkumy s půllitrem vody a dvěma lžicemi octa. Povařte půlhodinu a sceďte. Až roztok zcela vychladne, vložte do něj uvařená vejce a nechte je v něm přes noc v lednici vyluhovat.
Dodejte vajíčkům lesk
Až budete mít vajíčka nabarvená, nechte je na utěrce oschnout. Aby se pěkně leskla, přetřete je kouskem nějakého tuku – másla, sádla či oleje (snadno to jde právě pomocí obalu od másla).
TIP NA VIDEO: Hledáte další inspiraci na zdobení vajíček? Podívejte se, jak na to.