Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Velikonoce 2022: Kdy je Velikonoční pondělí a velikonoční prázdniny

15. března 2022 | 06:00

Velikonoce se slaví každý rok v jiný den, protože se jedná o jeden z mála pohyblivých svátků v roce. Na kdy připadnou v roce 2022 a kdy se mohou školáci těšit na velikonoční prázdniny?

V roce 2022 připadá velikonoční neděle na 17. dubna. Školáci mají proto velikonoční prázdniny ve čtvrtek 14. dubna a na Velký pátek 15. dubna. Vellikonoční pondělí oslavíme 18. dubna 2022, takže do školy se děti vrátí až v úterý 19. dubna 2022.

Pravoslavné Velikonoce jsou oproti těm klasickým opožděny. Zpravidla o týden, ale někdy i více. Termín pravoslavných Velikonoc tak v roce 2022 připadá na neděli 24. dubna.

Termín Velikonoc se dá přesně spočítat. Tento svátek oslavující jaro a vzkříšení Ježíše Krista připadá podle klasického kalendáře na první neděli po prvním jarním úplňku, tedy po úplňku, který nastane po 21. březnu. Pokud je úplněk v neděli, slaví se Velikonoce až neděli následující.

Zjistěte, na jaký den vychází velikonoční neděle v příštích letech.

Jak vypočítat termín Velikonoc?

Výpočet je poměrně složitý. Pokud vás zajímá, jak při něm přesně postupovat, pusťte si toto video. Celé vám to vysvětlí farář David Frýdl. 

Autor: red, swp

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!