Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pravé české rodinné Velikonoce: Pusťte se do barvení vajec s dětmi!

21. března 2018 | 10:00
Prezentace klienta |

Velikonoce jsou vedle Vánoc považovány za nejkrásnější svátky v roce. A možná právě české Velikonoce plné tradic, jara, přírody, a hlavně rodiny jsou ty nejkrásnější na světě. Podívejte se letos na Velikonoce jinak, vymaňte se z tradičního konceptu kraslic nebo čtyř typických barev velikonočních vajec a pusťte se do barvení společně s dětmi. Beze strachu z jakékoli nehody nebo nevyvedených vajec. Ukážeme vám metody a způsoby, které prakticky nelze pokazit.

Barvení vajec bylo dříve doménou hlavně dospělých a děti směly jen tak pokukovat nebo někdy umístit na vejce obtisk. Důvodů bylo hned několik, horká voda a riziko opaření se, potřísnění sebe i okolí rozmíchanou barvou anebo celkové znehodnocení barveného vejce, které místo celistvé barvy bylo různě flekovaté a zrovna estetickým dojmem neoplývalo.

Doba však postoupila a s ní i technologie, metody a pomůcky pro barvení vajec. Díky téměř až neskutečným vychytávkám zvládne dnes obarvit vejce prakticky i nejmenší dítě bez jakéhokoli rizika a už vůbec se nemusí obávat, že by vniklé dekorace byly nezdařilé, naopak!

Je tedy nejvyšší čas vybavit se těmi správnými pomůckami, např. OVO, nachystat se na Velikonoce a pustit se do barvení společně s dětmi.

Stará dobrá klasika jde i moderně!

Kdo by si nepamatoval klasické práškové barvy, které se s několika lžícemi octu rozmíchávaly v horké vodě. Asi nejtypičtější barvení vajec u nás. A jak je to dnes? V dnešní době práškové barvy už téměř vystřídaly tekuté, ale hlavně gelové barvy, které zajistí sytost a celistvost barvy, skvěle na vejce chytají, a to i na ta hnědá a zároveň se s nimi pracuje i mnohonásobně jednoduše.

Sice máme stále možnost i tekuté a gelové barvy rozmíchávat v horké vodě s octem, ale proč si velikonoční tvoření, alespoň trochu neusnadnit, dodat mu trochu zábavnější prvky, a i dávku kreativity? O tu se postarají především gelové barvy, které jsou dodávány v tubě. A přesně v tomto okamžiku přichází chvíle pro děti. Stačí totiž hrot tuby odstřihnout a děti mohou s takovou barvou po vejci kreslit, vytvářet různé obrázky, obrazce a ornamenty. Anebo úplně jednoduše využít metodu, která je zajisté bude bavit nejvíce. Nasadit si na ruce přiložené mikrotenové rukavice, několik kapek barvy nakapat do dlaní a vejce mnout, mnout a mnout, až vznikne výsledný dekor. A pokud by přece jen byla jedna barva málo, je kdykoli možné nakapat do rukavic další barvu a pokračovat ve tvoření.

Autor: Druchema

Speciální kapitolou jsou pak gelové barvy s efektem, např. OVO Zlatý třpyt, perleť nebo stříbrný třpyt, kterými lze na stejném principu dodat exkluzivní lesklý a třpytivý nádech anebo použít jen samotný třpyt a vytvořit tak dokonale zlatá či stříbrná vejce. Ať tak či tak, bez rozmíchávání barev a s aplikací přímo na uvařené vejce nemůže ani dítě nic pokazit, a naopak se bude radovat s originálních a rychlých designů, které budou každý jiný, každý originální a hlavně neopakovatelný.

Dekorace bez barev…

Pokud i přes to nechceme riskovat, že si zašpiníme domácnost a nechtěně nám děti obarví například i dřevěný stůl nebo židle, můžeme vsadit na dekorovaní bez barev. Ano, i to je v dnešní době možné. Stačí si pořídit takzvané OVO smršťovací košilky a pak už jen za pomoci lžíce a horké vody tvořit.

V tomto případě je vhodná součinnost rodičů, kteří dohlédnou na bezpečí dětí, vzhledem k tomu, že při této metodě se pracuje s vodou ohřátou na 80 - 90° C.

Děti mohou jednoduše vybrat motiv takzvané košilky, kterou chtějí na vejce umístit, „obléknout“ do ní vejce a rodiče jej následně přelijí horkou vodou. A věřte, že toto „kouzlo“ bude děti bavit podobně jako barvení vajec v rukavicích s barvou. Vlivem působení horké vody totiž košilka dokonale obkreslí tvar vejce a o další jedinečnou dekoraci je postaráno. Děti navíc mohou vybírat mezi tradičními velikonočními i moderními motivy, mezi patchwork motivem, ale i krajkou laděnou do jarních velikonočních tributů, mezi kuřátky, beránky a celou řadou dalších a dalších stylů.

Autor: Druchema

Velikonocemi jaro nekončí!

A pokud vás i vaše děti mrzí, že po pár velikonočních dnech je po všem, vyvedeme vás z omylu. Takovou jarní dekoraci si můžete v bytě ponechat i po Velikonocích. Stačí si pořídit například speciální jarní kreativní set OVO skřítci a pustit se do tvoření.

Autor: Druchema

Z papíru totiž vystřihnete stojánek na vejce, ve tvaru skřítka, tedy s originální čepičkou i zbytkem postavy. To hlavní pak pochopitelně bude tvořit vejce, které můžete obarvit a osobitý styl mu dodat za pomoci smršťovací košilky v designu obličeje. Další dokonalá vychytávka, která přijde vhod, jak na Velikonoce, tak po zbytek jara. Vychytávka, která ve vaší domácnosti probudí jaro, radost, energii a která vám může dělat společnost třeba až do konce května.

Velikonoce jsou zábava! Přesvědčte se o tom sami, ať jsou pro vás letošní Velikonoce těmi nejkrásnějšími.

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!