Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Velikonoční zvyky a tradice: Proč se na Velikonoce řehtá řehtačkami?

2. února 2024 | 10:34

K symbolům Velikonoc neodmyslitělně patří řehtačky. Řehtat neboli řepotat se s nimi začíná na Zelený čtvrtek, kdy přestávají zvonit zvony, protože "odlétly" do Říma a rozeznívají se až na Bílou sobotu. 

Řehtačky i klapačky jsou různé. Malé do ruky, ale i velké. K vydávání zvuků jsou určené například i řehtací trakaře poháněné kolem, které se se otáčí při jízdě. Hrkání vždycky bylo výsadou chlapců, kteří si tyto nástroje mnohdy sami vyráběli.

Kdy se chodí s řechtačkami

Na mnoha místech je řehtání a klapání symbolickým vyháněním Jidáše a začíná tak, že na Zelený čtvrtek chlapci s řehtačkami a klapačkami vyběhnou po mši z kostela a volají „Jidáše honíme, klekání zvoníme, přitom se modlíme…“

Chlapci pokračují s obchůzkami během Velkého pátku a končí na Bílou sobotu v poledne. V tento den večer se totiž zvony "vrací" z Říma a znovu se rozeznějí. Skupina chodí od domu k domu, kde vždycky řehtají tak dlouho, dokud nedostanou výslužku za to, že nehradili chybějící zvony.

Co symbolizuje velikonoční řehtání

Zvyk má podne některých výkladů své kořeny už v 8. století a vysvětleních je několik. Kromě symbolického vyhánění Jidáše, který zradil Ježíše, mohl zvuk řehtaček svolávat první křesťany k bohoslužbě. Podle lidových tradic měl hluk z těchto nástrojů také odhánět z vesnice zlé síly. 

Další symboly Velikonoc

Mezi další tradiční velikonoční symboly patří beránek, který znázorňuje v židovské tradici Izrael jako Boží stádo, které vede Hospodin. V křesťanství je beránek symbolem Ježíše Krista, protože byl obětním beránkem za spásu světa. Dnes velikonočního beránka pečeme z těsta a zdobíme mašlí a podle historických tradic by měl zdobit každý velikonoční stůl.

Dále si velikonoce nedovedeme představit bez barvených kraslic nebo pomlázky. Mezi tradiční recepty pak patří již zmíněný beránek, pečeme mazance a jidáše a domy nám zdobí veselá velikonoční výzdoba.

TIP NA VIDEO: Víte, co se dřív jedlo na Velikonoce?

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!