Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velikonoční Škaredá středa: Vyžeňte zlé duchy z domu

27. března 2024 | 06:00

Na Škaredou středu, což je prostřední den pašijového předvelikonočního týdne, se v domácnostech hlavně uklízelo. Co podle lidových tradic tento velký jarní úklid symbolizoval a proč vlastně poslední středa před Velikonocemi dostala tohle ne moc pěkné přízvisko?

Datum Škaredé středy: 27. 3. 2024

Škaredá středa, která vychází na 27. března 2024, připomíná zradu Jidáše Iškariotského. Ten se v tento den na Ježíše škaredil a posléze ho také zradil. Zároveň se traduje, že kdo se bude v tento den mračit, zůstane mu to po všechny středy v roce a podle některých výkladů dokonce po celý rok.

Vymetání komínů mělo i symbolický význam

V tento den se stejně jako o Šedivém úterý uklízelo. Pokračovalo se s očistou domu, uklízel se i dvůr a hospodářské prostory, ale hlavně se vymetaly komíny. Odtud pochází název Sazometná středa. Mimochodem, čištění komína po zimě mělo zajistit nejen jeho bezproblémové fungování v další topné sezoně, ale také symbolicky odehnat z domu zlé duchy.

Barvy dnů o Velikonocích

Celý pašijový týden vděčí za své pojmenování pašijím, což jsou biblická vyprávění, kterými si lidé připomínají utrpení Ježíše Krista. Pojem pašije je odvozen z latinského passio, což znamená právě utrpení. Prvním dnem předvelikonočního týdne je Květná neděle, následuje Modré pondělí, Šedivé úterý a po Škaredé středě pak Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota.

Klikněte na vajíčko a zjistěte toho o jednotlivých dnech pašijového týdne víc.

TIP NA VIDEO: Od Popeleční středy až po Velikonoční pondělí - s farářem Davidem Frýdlem.

 

 

Autor: red, inf

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!