Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ulice: Filip Čapka obětí bossingu! Je možné se s tím vypořádat?

25. března 2021 | 06:00

Seriál Ulice se věnuje spoustě aktuálních témat, která mohou trápit nás všechny. Nebo jsme se s nimi někdy v životě přímo setkali. Bossing je termín, který není tolik známý, ale v podstatě se jedná o šikanu na pracovišti z pozice nadřízeného. S tím právě v jarní sezoně bude velmi tvrdě bojovat Vítek Klíma, kterého hraje Filip Čapka.

Rodina Klímových se do Prahy přestěhovala zhruba před půlrokem, a to hned z několika důvodů. Asi nejzásadnějším důvodem bylo, že chtěli být blíž nejstarší dceři Báře (Eliška Hanušová), která se stala obětí znásilnění a která už v Praze studovala. Mladší děti mají v Praze také daleko více možností v rámci svých koníčků i studia. A v neposlední řadě hlava rodiny Vítek Klíma (Filip Čapka) dostal zajímavou pracovní nabídku. Možnost povýšit a nastoupit na pražskou pobočku banky, ve které v Liberci pracoval.

Někdy by takovou nabídku neodmítl ani jeho představitel Filip Čapka, který se nedávno rozpovídal o tom, zda měl někdy chuť své povolání vyměnit za pohodlné kancelářské křeslo: „Jsou a byly dny, kdy ano. Ale celý život, to asi ne. Ona vždy přijde situace, kdy bagrista touží po kanclu a úředník po bagru. Pak už jde jenom o to, nebát se a zkusit to. Neodvažujeme se ne proto, že jsou věci složité, ale věci jsou složité, protože se neodvažujeme.“

Podívejte se na rozhovor s kreativní producentkou:

Video se připravuje ...
Tahle dáma je šedou eminencí pořadu Ulice a herci jsou ze schůzek s ní mnohdy nervózní • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Vítek Klíma nabídku dlouho nezvažoval, protože měl na pobočku přejít společně se svým nadřízeným, s kterým velmi dobře vycházel. Bohužel záhy po Vítkově nástupu na pobočku dostal jeho šéf další lukrativní pracovní nabídku a odešel nakonec na úplně jinou pobočku. Vítkova pobočka tak dostala nového vedoucího, mladého a dravého Robina Havelku (Jiří Böhm). Vztah Robina a Vítka se zdá být zpočátku zcela korektním, bohužel Robinův postoj k Vítkovi se začne postupně měnit a Vítek to zjara nebude mít v práci lehké. Robinovo jednání totiž bude minimálně hraničit s chováním, které je typické pro bossing.

Ještěže Vítek v práci potká spřízněnou duši, sympatickou kolegyni Ditu Tálskou (Vendula Fialová), která ho v práci přátelsky podpoří. Dita pracuje na podobné pozici jako Vítek, jen má na pobočce o něco více zkušeností, protože Vítek nastoupil teprve nedávno. Vítkova nová kolegyně se ukáže být skvělou parťačkou do nepohody a spojencem proti problematickému šéfovi. Ostatně tak svou postavu charakterizuje i sama herečka Vendula Fialová: „Dita je sympatická ženská, která v osobním životě neměla štěstí na správného partnera. Syna Olivera má s exmanželem ve střídavé péči a snesla by mu modré z nebe. Práce v bance ji baví a je v ní vesměs úspěšná, sama sebe si váží dost na to, aby se ozvala, když je něco nefér. Je to parťák, kámoška.“ 

Vítek Klíma rozhodně není typ člověka, který stahuje kalhoty, zatímco je brod ještě daleko. Zřejmě se situaci pokusí postavit čelem a svému šéfovi dokázat, že si své místo v bance zaslouží. Jak si Vítek poradí s bossingem ze strany nového nadřízeného, můžete sledovat právě teď v Ulici!

Zajímavost z natáčení

Scény z bankovního prostředí se natáčely trochu nezvykle přímo v hlavním sídle TV Nova. Konkrétně šlo o kanceláře oddělení, které plánuje program televizního vysílání. Natáčení totiž probíhalo o víkendu, a navíc v době, kdy je většina zaměstnanců na doporučeném home office z důvodu pandemie. Herci a všichni členové štábu měli negativní test na koronavirus, proto se mohlo natáčet bez větších komplikací.  

A co říká k bossingu Vendula Fialová jako kolegyně Dita?

Vaše postava bude figurovat v příběhu, který pracuje s problematikou bossingu. Věděla jste o tomto problému něco ještě před tím, než jste dostala uliční scénáře?

Ano, bossing je pro mě známým pojmem. Přesto věřím, že je to téma, které je nutné otevřít. Těší mě, že Ulice o taková témata nemá nouzi a dlouhodobě se jim věnuje. Věřím, že budou lidé, kterým otevřeme oči...

Musela jste si o tématu něco zjišťovat?

Nový pro mě byl termín mobbing, od kterého se dostanete právě k bossingu. Zjišťovala jsem si i další podrobnější informace, když už o té problematice hrajeme, tak je třeba se s tím seznámit i mimo scénář.

Setkala jste se s bossingem někdy osobně?

Ne, naštěstí ne, asi především kvůli tomu, v jakém oboru pracuji. Bossing se projevuje třeba i tak, že vás váš nadřízený záměrně neinformuje o tom, co se děje. Zkrátka vám schválně nedodá informace a za nevědomost vás trestá. To si na divadle neumím představit, kdyby mi režisér zatajil informace o postavě, tak to asi nedohrajeme. Ale ne, žerty stranou. Když jsem studovala dvě střední školy, konzervatoř a obchodku, jeden profesor mi řekl, že to nemůžu zvládnout a dvě maturity za sebou nedám, posléze mi dával o to víc úkolů, při zkoušení se ptal zásadně na věci, které byly ve skriptech pod čarou. Netušil, že jediné, co ve mně budoval, bylo přesvědčení – už kvůli němu jsem to dala.

Pohledem profesionální koučky

"Hlídejte si své hranice," radí Renata Strnadová, koučka projektu Moderní leader. Máte-li dojem, že jste se stali obětí bossingu, je v první řadě třeba zatáhnout za ruční brzdu a začít dávat svému nadřízenému jasně najevo, kde jsou vaše hranice. Pasivita totiž nikdy nikomu nepomohla. Poté bude nutné se rozhodnout, jak budete dále postupovat. Nabízí se tři základní možnosti.

Setrvat ve stávající situaci a šikanu snášet dál

Bohužel něco takového se nedá dlouhodobě vydržet a dříve nebo později se s velkou pravděpodobností projeví problémy na psychické i fyzické úrovni (snížení sebehodnoty, snížená koncentrace, poruchy spánku, stavy úzkosti, projevy závislosti, nevolnost).

Začít se bránit

Většinou doporučuji začít zaznamenávat útoky – kdy, jak a proč k nim došlo a jaké to mělo důsledky. Shromažďujte důkazy (nahrávky, dokumenty, e-maily apod.). Skvělé je také najít spojence z řad kolegů, kteří budou schopni objektivního vnímání situace. Následně bude třeba oznámit danou věc nějaké vyšší instanci – zřejmě půjde o vyšší vedení, HR, případně odbory nebo inspektorát práce. Každý zaměstnanec má svá práva a i otázky šikany jsou definovány v české legislativě. V krajním případě se můžete obrátit i na soud.

Odejít z práce

Je možné, že vás představa hledání nové práce z nějakého důvodu děsí. Zkuste se na tuto možnost podívat jako na příležitost vyměnit stávající stav za něco, co vás může opět naplňovat. Hledejte zaměstnavatele, který vám nabídne zdravější pracovní prostředí, kde panují vzájemné porozumění a týmovost. Nebo rovnou změňte obor, vyberte si ten, který vám nabídne mnohem více seberealizace. Vaše sebedůvěra a spokojenost půjdou strmě nahoru. To může významně přispět k vašemu ozdravení. Výbornou prevencí proti šikaně je zapracovat na posílení své vlastní identity a při komunikaci zapojit prvky asertivního chování. Pokud nevíte, jak na to, najděte odborníka (např. psychologa, kouče), který vám s tím pomůže. Dalším způsobem, jak očistit psychiku a získat zpět ztracenou chuť do života, je vyzkoušet relaxační techniky, které vám pomůžou se zastavit, zklidnit, vyčistit hlavu a zrelaxovat tělo. Velkou pomocí je také sdílení situace s těmi, kteří vám dokážou být oporou. Využijte volný čas na fajn chvilky s blízkými. Příjemné zážitky v bezpečném prostředí jsou právě tím, co teď potřebujete!