Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trápí vás nepravidelná menstruace? Na vině může být jedna z těchto nemocí

...
18. března 2021 | 06:00

Menstruační cyklus trvá průměrně osmadvacet dní, mohou se však objevit problémy, kdy je najednou cyklus kratší nebo delší než obvykle. Pokud se tak stane jednou za čas, není třeba se obávat. Jestli však problémy přetrvávají delší dobu, příčinou může být jedna z těchto nemocí. 

 

V mnoha případech může pomoct jen změna životního stylu. Svůj vliv na průběh menstruačního cyklu mají totiž například i stres a nadváha. V jiných případech se ale může skutečně jednat o příznak závažného onemocnění. Pokud máte menstruační cyklus v intervalech kratších než 21 dní, či naopak delších než 40 dní, měla byste zpozornět. Co tedy dělat a jaké nemoci můžou menstruaci ovlivnit?

Syndrom polycystických ovarií (vaječníků)

Až 10 procent žen v reprodukčním věku má tuto složitou poruchu, která ovlivňuje hormony a metabolismus. Mezi příznaky patří nepravidelné cykly (nejméně 35 dní u dospělých a 45 dní u dívek v pubertě). V některých případech se při tomto onemocnění nedostaví cyklus vůbec.

Toto onemocnění je také často spojováno s neplodností, ale podle odborníků to rozhodně není pravidlem. Faktem ale je, že zmiňovaný syndrom může vést k cukrovce či k problémům se srdcem. Naštěstí ale na syndrom polycystických vaječníků existují účinné léky. Jako podpůrná léčba také zabírá změna životního stylu.

Štítná žláza

Štítná žláza v našem krku zodpovídá za regulaci metabolismu. Vedle toho může ale ovlivnit i menstruační cyklus. Nadměrně aktivní, či naopak neaktivní štítná žláza může znovu způsobit předčasné, opožděné či vůbec žádné cykly. A důležitá informace – kontrola nad nedostatečně aktivní štítnou žlázou je velmi důležitá, pokud chcete mít děti.

Děložní fibroidy

Děložní fibroidy vznikají nadměrným růstem svalových buněk v děloze. Nejsou sice rakovinotvorné, ale u žen ve věku 30 až 40 let mohou způsobit těžké menstruační krvácení. Většina způsobů léčby fibroidů zachovává plodnost. Léčba zahrnuje změnu stravy, cvičení, antikoncepci, hormonální léky a zvláštní postupy, jako je například zmrazení fibroidů.

Cukrovka

S menstruačními problémy je spojena také cukrovka 1. a 2. typu. Z jedné nedávné studie vyplývá, že ženy s cukrovkou 1. typu – autoimunitní poruchou, která napadá buňky produkující inzulin – mohou mít delší či opožděné cykly a může se u nich projevit i výrazné krvácení. Podle jedné studie došlo u některých pacientů s cukrovkou k stabilizaci stavu díky užívání antikoncepčních pilulek. 

Endometrióza

Endometrióza je nemoc, při které se děložní sliznice objeví mimo dělohu, nejčastěji například ve vejcovodech, na vaječnících či jinde v dutině břišní (dokonce mohou být částečky nalezeny i na plicích či mozkových obalech). Tento stav může mít za následek kratší či delší, ale také bolestivější menstruaci. Pokud nezaberou léky, přistupuje se v tomto případě k chirurgickému zákroku, při kterém se endometrióza odstraní. Onemocnění ale může být tak závažné, že je někdy nutné podstoupit hysterektomii, tedy odstranění dělohy.

VIDEO: Jak vyvolat menstruaci pomocí bylinek? 

 

Další nemoci spojené s nepravidelnou menstruací najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...