Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pozor! Šikana poškozuje zdraví dětí

Pokud jsou vaše děti vystaveni šikaně, může to odnést jejich zdraví
5. května 2014 | 06:00

První studie tohoto druhu dokazuje, že pokud je dítě vystaveno šikaně, neblaze to působí na jeho celkové zdraví v budoucnosti. Čím déle je šikanování vystaveno, tím horší je vliv.

Tento projekt vedla Laura Bogart z bostonské pediatrické divize. Její tým sledoval přes 4000 dětí a náctiletých od páté do desáté třídy. Na základě rozhovorů s nimi, hodnotili jejich mentální a psychickou kondici a samozřejmě to, zda během těchto let, zakusili nějakou formu šikany.

Srovnávali několik skupin studentů:
Ty, kteří byli šikanováni jak v minulosti, tak stále
Ty, které někdo šikanuje právě teď
Ty, kteří byli šikanováni v minulosti
Ty, kteří nikdy nezažili šikanu

Pokud jsou vaše děti vystaveni šikaně, může to odnést jejich zdraví
Autor: shutterstock

„Zjistili jsme, že šikanou se velice zhoršuje zdravotní stav dětí a tyto problémy se mohou kumulovat a zhoršovat,“ prozradila Bogart. Testy totiž prokázaly, že zdravotní stav těch, kteří jsou, a byli šikanováni, byl úplně nejhorší, na druhém místě byli ti, kteří jsou šikanováni nyní a ti, jež šikanovali v minulosti na třetím místě.
Pediatrička chce ještě rozšířit a prohloubit své výzkumy, ale co je prý jasné je to, že by se měli jako rodiče, tak učitelé snažit rozpoznat chování šikanovaných dětí pokud možná co nejdříve, aby se těmto jedincům mohlo pomoci ještě v zárodku. Tím by bylo samozřejmě ušetřeno i jejich zdraví.