Sex, nebo běhání? Zjistěte, při jaké aktivitě spálíte nejvíce kalorií

Foto: istock.com
3. dubna  2020 
 06:00

Nařízená karanténa vás možná připravila o veškerý pohyb. Přitom dostatečný energetický výdej je účinnou cestou, jak se zbavit přebytečných kilogramů a zároveň se udržet v kondici. Naštěstí ale můžete i teď do svého nového režimu zařadit spoustu aktivit, a některými z nich dokonce zvýšit svůj bazální metabolismus, tedy množství energie, které vaše tělo spotřebuje v klidovém režimu. Které aktivity to jsou?

Zvedněte se z gauče a navyšte denně svůj aktivní výdej energie. Jen tak vyjdete z karantény štíhlejší a šťastnější. Vedle cvičení a jiných sportovních aktivit můžete spalovat tuk i uklízením nebo sexem.

Velký vliv na správné fungování metabolismu má ale i strava! Proto výdej podpořte i příjmem kvalitních zdravých potravin plných vitaminů, minerálů a vlákniny. Vyvarujte se zcela hladovek a stravujte se pravidelně. Teď pro to máte ideální podmínky. 

Chůze a běh

Zdravotní procházka v těchto dnech pomáhá nejen fyzickému, ale i duševnímu zdraví. Věnujte proto alespoň třicet minut denně svižné chůzi, díky které si provětráte hlavu a zároveň zvýšíte svůj kalorický výdej. Svižnou chůzí o rychlosti 5 km/h totiž můžete za pouhou půlhodinu spálit 150 kalorií. Buďte však při své procházce opatrní a vybírejte si méně zalidněná místa, nejlépe blízko přírody. 

Pokud vám to váš zdravotní stav dovolí, chůzi může střídat nebo zcela nahradit i běh, který je pro spalování ještě účinnější. Při průměrné rychlosti 8 až 9 km/h spálíte za stejnou dobu dvojnásobek kalorií, což pro ženy může představovat jedno vyvážené jídlo dne. 

 

Jízda na kole nebo rotopedu

Chcete si jarní dny zpříjemnit cyklovýletem? Pak se připravte na pořádný výdej energie, jelikož za dvě hodiny jízdy na kole při tempu 16 km/h spálíte až 660 kalorií.

Kolo však můžete snadno nahradit i rotopedem. Možná se tak na něj po letech konečně přestane jen prášit a najde si díky karanténě své využití! Na rotopedu si můžete dát do těla i formou intervalového tréninku, při kterém budete pravidelně střídat rychlost i zátěž.

Skákání přes švihadlo

Posilovny nám sice zavřeli, ale to neznamená, že se musíte zcela vzdát kardio aktivit. Posloužit vám může i jednoduchá cvičební pomůcka, jako je švihadlo, které vlastní téměř každé dítě. Pokud se nebudete "ulejvat" a opřete se do skákání jako pravý sportovec, můžete za hodinu spálit až neskutečných 750 kalorií. Potřebovat budete jen tenisky a dva metry čtvereční plochy.

 

Posilování

Zatímco kardio aktivitou vydáváte energii pouze během dané aktivity, u posilování tělo spaluje i posléze. Další výhodou je, že posilováním budujete svalovou hmotu, a ta je přínosnější, než se na první pohled může zdát. Díky svalům totiž spalujete i ve chvíli, kdy vůbec nic neděláte. Výkonní sportovci tak mají ve srovnání s běžnou populací vyšší hodnotu bazálního metabolismu. 

I když jsou fitness centra zavřená, zaposilovat si můžete i doma v obýváku. U spousty cviků nebudete ani potřebovat žádné pomůcky. Stačí cvičit s vlastní váhou těla. Můžete ale i zaimprovizovat a použít lahve s vodou nebo si pořídit posilovací gumy, které jsou efektivní skladnou pomůckou pro formování postavy. I ve vaší domácí improvizované posilovně tak můžete za hodinu cvičení spálit 600 až 800 kalorií.

 

Domácí práce a sex

Nejste příliš velkým příznivcem sportu? Pak využijte volný čas k tomu, abyste si doma udělali pořádek. Za hodinu spálíte mytím oken 270 kcal, luxováním 260 kcal, mytím nádobí 170 kcal nebo vařením 170 kcal. Pokud si k tomu navíc denně zatancujete, nejenže si zvednete náladu, ale i spálíte až o 300 až 500 kalorií navíc.

A věděli jste, že hodinovým sexem se dá spálit až neuvěřitelných 1420 kcal? To zní jako nemalá výzva pro vás i vašeho partnera. 

Poznámka: Hodnota kalorického výdeje je u každého jedince odlišná! Výše zmíněné hodnoty odpovídají přibližně osobě s hmotností sedmdesát kilogramů. Míru spalování kalorií však ovlivňuje více faktorů, než je jen váha, a tak berte tyto hodnoty pouze jako orientační.

 

Kolik spálíte při dělání sedů lehů nebo kliků, líbání, zumbě a mnoha dalších aktivitách? Další kalorické hodnoty najdete ve fotogalerii.

 

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji