Zázvor je rostlina pocházející z Číny. Její oddenek (podzemní část stonku) se již po staletí používá nejen jako koření, ale i jako lék. Odjakživa pomáhá při poruchách trávení, při nadýmání, plynatosti a symptomech dráždivého tračníku. Studie prokázaly, že zázvor zmírňuje nevolnost. Co dalšího ještě dokáže?
Zlepšuje imunitu
Zázvor je v první řadě bohatý na antioxidanty – látky, které zpomalují buněčné stárnutí a výrazně také posilují imunitu. Proto je čaj se zázvorem ideální nápoj při známkách počínajícího nachlazení. Jednou z látek, které mají výrazné antioxidační účinky, je gingerol, který mimochodem způsobuje i typicky štiplavou chuť zázvoru.
Nevolnost, zažívání, pálení žáhy
Výrazně působí i pro zmírnění příznaků nevolnosti, a to například v těhotenství, při cestování nebo při nádorové léčbě. Studie prokázaly, že žvýkání kousku zázvoru 30 minut před jídlem výrazně podpoří trávení, tvorbu žaludečních kyselin a zmírní plynatost nebo nevolnost. Zázvor je jednou z nejlepších potravin pro potlačení pálení žáhy.
Snižuje hladinu cukru v krvi
Studie ovšem potvrzují i příznivý vliv zázvoru na snížení hladiny cukru, což z něj dělá výrazného spojence pro diabetiky. Neměli by ale konzumovat více než dva gramy zázvoru denně.