Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Skvělý na imunitu, zažívání i nevolnost! Co ještě dokáže zázračná rostlina?

...
16. dubna 2020 | 06:00

Někteří jeho štiplavou příchuť milují, druzí mu nemohou přijít na jméno. Většinou si na něj vzpomeneme v momentě, kdy jsme nachlazení a potřebujeme se bacilů zbavit. Vedle toho, že zázvor zlepšuje imunitu, umí i jiné zázraky. Jaké?

Zázvor je rostlina pocházející z Číny. Její oddenek (podzemní část stonku) se již po staletí používá nejen jako koření, ale i jako lék. Odjakživa pomáhá při poruchách trávení, při nadýmání, plynatosti a symptomech dráždivého tračníku. Studie prokázaly, že zázvor zmírňuje nevolnost. Co dalšího ještě dokáže?

Zlepšuje imunitu

Zázvor je v první řadě bohatý na antioxidanty – látky, které zpomalují buněčné stárnutí a výrazně také posilují imunitu. Proto je čaj se zázvorem ideální nápoj při známkách počínajícího nachlazení. Jednou z látek, které mají výrazné antioxidační účinky, je gingerol, který mimochodem způsobuje i typicky štiplavou chuť zázvoru.

Nevolnost, zažívání, pálení žáhy

Výrazně působí i pro zmírnění příznaků nevolnosti, a to například v těhotenství, při cestování nebo při nádorové léčbě. Studie prokázaly, že žvýkání kousku zázvoru 30 minut před jídlem výrazně podpoří trávení, tvorbu žaludečních kyselin a zmírní plynatost nebo nevolnost. Zázvor je jednou z nejlepších potravin pro potlačení pálení žáhy

Snižuje hladinu cukru v krvi

Studie ovšem potvrzují i příznivý vliv zázvoru na snížení hladiny cukru, což z něj dělá výrazného spojence pro diabetiky. Neměli by ale konzumovat více než dva gramy zázvoru denně.

Další zdravotní potíže, se kterými si zázvor poradí, a to, jak jej konzumovat, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...