Elixír zdraví, který pomáhá s trávením i kily navíc! To je kombucha

  • Elixír zdraví, který pomáhá s trávením i kily navíc! To je kombucha
    14. července  2019 
     06:00

    Slyšíte o ní poprvé? Tento perlivý nápoj vzniká fermentací oslazeného černého nebo zeleného čaje a houby, díky které právě kvašením vznikají přátelské bakterie a kvasinky. Ty dodávají tělu velké množství energie, ale dokážou i potlačit účinky rakoviny, bolest, posilují imunitu, detoxikují, a dokonce vás zbaví i nadbytečných kil! Ne nadarmo se kombuše přezdívá elixír nesmrtelnosti.

    Od žádné potraviny ani nápoje byste neměli čekat zázraky. Ovšem zařadit do jídelníčku co nejvíce superpotravin je tou nejlepší cestou, jak si posílit zdraví.

  • Probiotika v houbě

    Autor: istock.com

    Po fermentaci kombucha obsahuje vinný ocet, vitaminy skupiny B, vysokou koncentraci prospěšných kyselin, enzymy a probiotika, neboli dobré střevní bakterie. Ty mají pozitivní vliv na trávení, ale i na váhu. 

    Střevní mikrobiom je často nazýván zapomenutým orgánem a je opravdu nezbytné pracovat na jeho zdravém fungování. Pomůžete tak odvrátit střevní problémy a vaše tělo bude mnohem lépe fungovat.

    Dejte si však pozor, abyste si nezakoupili nápoj z kombuchy, který je pasterizovaný! Mohli byste si pořádně podráždit žaludek. "Pasterizace zabíjí jak škodlivé, tak i prospěšné bakterie. Prospěšná probiotika, která jsou klíčovou součástí výživy, jsou tak rázem pryč," tvrdí fitness trenér a nutriční poradce Ryan Andrews.

  • Antioxidanty, které posilují zdraví

    Autor: istock.com

    Pití kombuchy se doporučuje i pro svůj účinek antioxidantů a polyfenolů. Tyto sloučeniny podporují zdravé buněčné funkce a přispívají k celkovému zdraví. Je však nezbytné, abyste vybírali nápoj, který obsahuje zelený čaj, a svým složením tak odpovídá pravé kombuše.

    Antioxidanty obsažené v kombuše působí proti volným radikálům, a dokonce byly prokázány i účinky proti oxidačnímu stresu. Při procesu fermentace totiž dochází ke vzniku kyseliny glukoronové, která spolu s vitaminem C působí proti buněčnému poškození. A účinky kombuchy sahají ještě mnohem dál, a to v boji proti kandidóze. 

  • Kombucha pomáhá léčit i vaši mysl

    Autor: istock.com

    Kombucha nepomáhá jen při trávení, ale posiluje i vaši mysl. Mohou za to vitaminy skupiny B, zejména B12, který zvyšuje hladinu energie a přispívá k celkové duševní pohodě. Vysoký obsah B12 v kombuše je jeden z důvodů, proč se můžete setkat s výrobky, kde ji naleznete v sušené podobě.

    Zdravá střeva úzce souvisí s duševním zdravím. Deprese může být dokonce hlavním příznakem souvisejícím se zánětem ve střevě. Ve studii z roku 2012, která se vztahovala k vesmírné stravě, bylo dokonce objeveno, že by mohla být kombucha užitečná při prevenci nebo minimalizaci účinků úzkosti a deprese, a to zejména pro astronauty a osoby pracující v extrémních podmínkách. 

  • Síla kombuchy při hubnutí

    Autor: istock.com

    Při pravidelném užívání kombuchy byla ve studii z roku 2012 prokázána stimulace metabolismu. Konkrétně za to můžou kyselina octová a polyfenoly. 

    Kyselina octová aktivuje látky, které působí při spalování tuků. Dále také pomáhá vyrovnávat hladiny sodíku a draslíku, což má opět vliv na hubnutí. Zlepšuje ale také trávení, čímž podporuje správný chod celého metabolismu. Polyfenoly jsou pro změnu skupinou antioxidantů, které prodlužují životnost mikroorganismů v trávicím traktu a podporují zdraví střevní mikroflóry. 

  • Domácí výroba kombuchy

    Autor: istock.com

    Nápoj z kombuchy si můžete jednoduše připravit doma. Nejedná se o složitý proces, ale samotná fermentace zabere poměrně dost času. Jakmile si však vyrobíte mateční (první) kombuchu, získáte tak nekonečnou zásobu tohoto magického nápoje zdraví.

    Budete potřebovat:

    85-95 gramů cukru

    mateční houbu kombuchu (pořídíte ji ve zdravé výživě)

    100 ml kombuchového nálevu, ve kterém jste kombuchu dostali

    1 lžičku kvalitního sypaného čaje (zelený nebo černý)

    (množství násobte dle potřeby)

    Připravte si např. pět litrů černého čaje (z pěti lžiček čaje a pěti litrů vroucí vody), ten oslaďte (pětinásobkem výše zmíněného množství cukru). Vše smíchejte ve skleněné nádobě! Nechte čaj vychladnout na pokojovou teplotu a přidejte do něj nálev z kombuchy (opět pětinásobek, tzn. půl litru) a nakonec samotnou kombuchu.

    K zakrytí nádoby použijte gázu nebo plátýnko, přes které se do kombuchy nedostanou nečistoty, ale houba bude moct dýchat. Přeneste nádobu na teplé místo o cca 25 °C, mimo přímé sluneční paprsky a nechte 6 až 10 dní fermentovat. Čím delší proces je, tím méně sladký nápoj získáte. 

    V nápoji se vytvoří časem druhá (dceřiná) kombucha. Proces výroby kombuchy tak můžete neustále opakovat. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji