8 tipů od odborníků, díky kterým skoncujete s přejídáním. Napořád!

  • 8 tipů od odborníků, díky kterým skoncujete s přejídáním. Napořád!
    8. září  2020 
     06:00

    Abyste předešli všem následkům přejídání, musíte zapracovat na tom, abyste zjistili jeho příčinu. Přejídání většinou vychází z negativních emocionálních faktorů, jako jsou sebelítost, únava, stres nebo nesoustředěnost... máme pro vás tipy od odborníků, které vás uchrání od nejhoršího.

    Kolik jídla už je příliš? To, co je považováno za přejídání, se může u každého lišit. „Obecně lze říci, že přejídání může být definováno jako konzumace většího množství jídla, než je tělo schopno bez potíží přijmout, nebo konzumace více kalorií, než tělo na den potřebuje,“ říká MUDr. Eudene Harry, lékař a autor tří knih o zdraví. Přejídání vám kromě přibývání na váze může způsobit i nemalé zdravotní problémy.

  • Ukliďte si v lednici i ve spíži

    Autor: istock.com

    Ne vždy své emoce ovládnete a je zcela přirozené, že se objeví chvíle, kdy vám nebude zrovna do smíchu. Jídlo vám bude připadat jako jediná věc, která vám může zlepšit náladu. Dejte si ale pozor, aby se pár kostiček čokolády neproměnilo v několikahodinové přejídání.

    Jakmile na vás přijdou neovladatelné chutě, neměli byste mít doma velké zásoby nezdravého jídla nebo potravin, které jsou sice zdravé, ale máte je natolik rádi, že u nich neznáte tu správnou míru. Ukliďte si proto v lednici i ve spíži a zbavte se všeho, co vykazuje riziko přejedení.

    Náš tip: Snažíte se zhubnout a potřebujete pomoci? V aktuálním čísle magazínu Blesk pro ženy najdete další tipy, které vám usnadní hubnutí. Spousta skvělého čtení, tipů, příběhů i rad, a to všechno za pouhých 15 korun! Nové číslo magazínu Blesk pro ženy najdete v novinových stáncích nebo si je můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

    Autor: red

  • Dopřejte si 7 až 8 hodin spánku

    Autor: istock.com

    Všude se dočítáte, že spánek je důležitý, a přesto mu nevěnujete dostatečnou pozornost? Možná je váš spánkový deficit tou jedinou příčinou, proč vás celý den honí mlsná a večer se pravidelně přejíte.

    „Studie soustavně ukazují, že když člověk naspí méně než doporučených sedm až osm hodin za noc, je pravděpodobnější, že se bude příští den cítit hladovější a toužit po potravinách s vysokým obsahem kalorií a uhlohydrátů,“ říká americká dietoložka Ilana Muhlstein.

  • Vyvarujte se hladu!

    Autor: iStock.com

    Příliš velký hlad vede k tomu, že sáhnete po prvním jídle, které vám přijde pod ruku. Ovlivní tak váš zdravý výběr i velikost porce. Touha po energii se opět promítne ve výběru kalorických jídel, která vyřeší váš problém. 

    Nepodceňte proto svačiny a vždy mějte s sebou nějakou zdravější tyčinku, oříšky nebo alespoň ovoce, které vás na dlouho nezasytí, ale zaplní váš žaludek natolik, že následně nespořádáte dvojnásobnou porci jídla.

    Pokud jsou vaše dny dlouhé, nepodceňte svačiny! Kombinujte mléčné výrobky se zdravými tuky, jako jsou ořechy a semínka, dále si můžete dát hummus se zeleninou, kvalitní sýr nebo proteinové smoothie.

  • Naslouchejte svému tělu

    Autor: istock.com

    Položte si otázku: „Jak velký mám opravdu hlad?“ Poté budete schopni posoudit, zdali máte pouze chutě a uspokojí vás malá svačina, nebo byste si měli dát velké plnohodnotné jídlo. 

    Ne nadarmo se také říká, že hlad je převlečená žízeň, proto nepodceňujte ani váš pitný režim. Mějte vždy na stole po ruce sklenici vody, a pokud ani po několika doušcích vody hlad nepřejde, pak doplňte do těla potřebné kalorie. 

  • Jezte vědomě

    Autor: istock.com

    Předtím, než se pustíte do jídla, odložte telefon a vypněte televizi. Vaše pozornost by měla být plně věnována pouze jídlu. Budete lépe vnímat samotnou chuť, ale i množství. Během sledování televize by se vám mohlo stát, že do sebe jídlo v rychlosti naházíte a neuspokojíte ani tělo, ani mysl.

    Snažte se co nejčastěji konzumaci jídla spojit s příjemnou společností. Snídejte s rodinou, oběd si vychutnejte ve společnosti vašich kolegů a na večeři si alespoň jednou za čas zajděte do restaurace s blízkou kamarádkou nebo partnerem. 

  • Zaměřte se na bílkoviny a vlákninu

    Autor: istock.com

    Přejídání může vyvolat i špatná skladba jídelníčku. Zejména nadbytek sacharidů ovlivňuje hladinu glukózy, která bude výrazně kolísat, a vyvolávat tak touhu po dalším cukru. Proto to nepřehánějte ani s ovocem, které je zdravé, ale obsahuje spoustu fruktózy.

    Snažte se svá jídla založit na dostatečném příjmu bílkovin a vlákniny. Obě živiny vás zasytí na delší dobu a vaše chutě na sladké udrží na uzdě. Nezapomínejte však ani na zdravé tuky, díky kterým bude tělo správně fungovat.

  • Používejte menší talíře a konzumujte zeleninu

    Autor: iStock.com

    Je váš zásadní problém v hubnutí velikost porcí? Zkuste udělat jednoduchý krok, kterým je výměna vašeho stolního nádobí za menší. Ve chvíli, kdy menší talíř naplníte po okraj, budete mít pocit, že jíte dostatečně, a daná porce vám bude opravdu stačit. Jedná se o snadný oční klam, který opravdu zabírá! 

    Dalším trikem, jak zabránit přejídání, je zaplnit talíř z poloviny zeleninou, která obsahuje kromě vitaminů a minerálů také vlákninu a vodu. Za cenu nízkého počtu kalorií tak ukojíte ten největší hlad a nespořádáte zbytečně velkou porci přílohy. 

  • Jezte pomalu a s přestávkami

    Autor: istock.com

    Pokud jídlo zhltnete během pár vteřin, s velkou pravděpodobností zvládnete po jídle i dva dezerty. Trávicí systém potřebuje čas, proto jezte pomalu a důkladně žvýkejte, aby se živiny správně vstřebaly. 

     „Váš žaludek dostane signál, aby vytvořil a uvolnil hormony, které mozku oznámí, že je plný, a následně vypne váš „hladový signál“. Některé výzkumy odhadují, že tento proces trvá okolo dvaceti minut,“ tvrdí MUDr. Harry. Jezte proto po malých soustech a dělejte si v průběhu konzumace jídla menší přestávky. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji