Jaký typ postavy máte? Ekto, mezo nebo endo? Podle toho cvičte, abyste hubli!

  • Jaký typ postavy máte? Ekto, mezo nebo endo? Podle toho cvičte, abyste hubli!
    1. září  2019 
     06:00

    Snažíte se zhubnout a nejde vám to? Možná je zapotřebí zvolit správný druh fyzické aktivity. Vaše postava, odborně řečeno somatotyp, je totiž velmi často důvodem, proč se vám nedaří hubnout. Je to tak, všechno začíná genetikou a typ vašeho těla určuje i typ pohybové aktivity vhodné pro vás.

    Co tedy musíte udělat? V první řadě zjistit, který typ jste, podle toho byste pak měli zvolit pohybovou aktivitu, která přispěje k hubnutí. Určit naprosto přesně somatotyp není úplně tak snadné, ovšem když se na sebe podíváte do zrcadla, nejspíš sami poznáte, kterému typu se svou postavou přibližujete nejvíc. Rozlišují se tři tělesné typy – ektomorfní, endomorfní a mezomorfní. Samozřejmě že nikdo nejsme přesně endomorf, ale můžeme určit, ke komu máme nejblíže.

     

  • Ektomorf: Vaše postava je štíhlá, vysoká s dlouhými končetinami a obtížně se budujícími svaly

    ...
    Autor: iStock

     

     

    Máte postavu maratonského běžce – tento typ postavy se nazývá ektomorf. Máte od přírody štíhlou až hubenou postavu, dlouhé nohy a ruce, křehkou kostru. Tím, že jste hubení, moc neřešíte cvičení, proto máte obvykle málo svalové hmoty. Tyto postavy mívají taky plochý hrudník. Navzdory cvičení v posilovně tedy moc svalů nezískáte. Výhodou je, že se vám neukládá nadměrně tuk. Vaším hlavním cílem tedy není hubnout, ale získat svaly.

    Vhodné cvičení: Vy byste měli minimalizovat kardio cvičení, a do cvičebního plánu naopak zařadit silový trénink. Ideální rozložení během týdne – 3 dny silového tréninku (hlavně vzpírání) a 2 dny kardio s nízkou intenzitou. Mezi sadami cvičení dělejte delší intervaly (třeba 3 až 5 minut). Součástí tréninku by mělo být posilování hluboko uložených svalů ve středu těla – například pomocí pilates.

     

     

  • Endomorf: Vaše postava je kulatější, hruškovitého tvaru, se sklonem k ukládání tuku

    ...
    Autor: iStock

     

    Máte trošku smůlu, vám se ukládá tuk zejména centrálně, tedy v oblasti trupu, což je rizikové hlavně kvůli srdečním onemocněním. Váš trup je oproti nohám spíše krátký, váš pas je širší a bříško je spíše vyklenuté. Tento typ těla ukládá nejvíce tuku a snadno se unaví. Hlava je spíše hruškovitého tvaru, a tak působíte na první dojem robustně, to hlavně kvůli tuku a jeho nevýhodnému rozložení. Může pro vás být obtížnější dosáhnout cílů, ale správnou stravou i cvičením to určitě dokážete!

    Vhodné cvičení: Vy byste měli volit takovou aktivitu, která vede k redukci hmotnosti, tedy aerobní aktivitu. Trávit dlouhé hodiny na běhacím pásu bude ale spíše k ničemu. Potřebujete ideálně intervalový trénink, kdy se nebudete soustředit jen na jedno cvičení. Musíte kombinovat více typů cvičení, abyste začali hubnout v pase. Ideální je chůze s holemi (nordic walking), později jogging či vytrvalostní běh. V posilovně byste měli být aspoň 30 minut a střídat byste zde měli kardio stroje, crossové trenažéry, rotoped a běhací pás. Určitě nezapomínejte na posilování – zpevníte střed těla a zvětšíte objem svalů.

     

  • Mezomorf: Máte dobře stavěnou postavu, relativně štíhlou, s dobrým metabolismem

    ...
    Autor: iStock

     

     

    Vy můžete jásat, spalujete nejlépe ze všech typů. Máte spíše úzký pas a širší ramena, méně tělesného tuku a je pro vás snadné získat rychle svaly. Ideální postava pro kulturistiku. Vaše tělo působí atleticky, máte pevnou a masivní kostru a hezky rozložené svaly. Hrudník je širší a trup relativně dlouhý. Jste od přírody více svalnatí, ani se o to nemusíte moc starat.

    Vhodné cvičení: Doporučujeme kardio a silový trénink, pokud byste se zaměřili „jen“ na silový trénink, rychle byste nabrali svalovou hmotu, a tím i tělesnou váhu. Pokud ale nechcete budovat svaly, zařaďte rozhodně do svých pohybových aktivit aerobní pohybovou aktivitu, která nevede tak moc k nárůstu svalů a pomůže vám udržet optimální hmotnost. Zaměřte se na posilování (pro ženy s nižší váhou), aerobní trénink (ideální jsou in-line brusle, běh, chůze), ale taky na jógu, pilates a podobně. Cvičit byste měli aspoň 3x týdně (silový trénink), kardio pak 2x týdně.

     

     Jak posilovat správně střed těla? Podívejte se na VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Při běhání je důležité posilovat střed těla. Víte, jak na to? • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji