Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jste obézní? Hrozí vám víc než deset druhů rakoviny a další rizika!

  • 4. září 2019 | 06:00

    Počet lidí s nadváhou v Česku, ale i ve světě každým dnem roste. Obezita však není problém jen z pohledu estetiky, ale především vás ohrožuje na zdraví. Zhubnout byste tak měli už jen proto, že si zaděláváte na civilizační onemocnění a zvyšujete i riziko předčasného úmrtí. Zjistěte pomocí indexu tělesné hmotnosti, do které rizikové skupiny spadáte a jaká onemocnění vám hrozí.

    S hodnotou BMI nad pětadvacet už se řadíte do nadváhy a nad třicet do obezity. Mnohem důležitější je však hodnota vašeho tělesného tuku, a to zejména vnitřního, který se usazuje kolem životně důležitých orgánů.

  • Cukrovka 2. typu

    Autor: istock.com

    Mezi nadváhou a cukrovkou je silná vazba. Vysoké množství tělesného tuku v oblasti bříška vede často ke zvýšené inzulinové rezistenci a ta může následně vyústit v diabetes. Stačí, když slinivka břišní svůj úkol produkovat inzulin nezvládne. 

    S cukrovkou se však pojí mnoho dalších zdravotních rizik, jako jsou srdeční infarkt, cévní mozkové příhody, ale i onemocnění ledvin. Snížení hmotnosti naštěstí tato rizika oddaluje a dokáže celkový stav diabetu zlepšit. Stačí nastavit dietní režim a zařazovat pohybovou, nejlépe aerobní aktivitu. 

  • Vysoký krevní tlak a poškození ledvin

    Autor: istock.com

    Vysoký krevní tlak se většinou neprojevuje žádnými symptomy, ale zato dokáže napáchat spoustu škody, jako je onemocnění srdce, vznik mrtvice a selhání ledvin. Zatímco běžná hodnota se pohybuje okolo 120/80, za vyšší krevní tlak je považována hodnota nad 140/90.

    Jakmile je vaše tělo větších rozměrů, pro srdce je pumpování krve a následné okysličování buněk mnohem náročnější. S regulací krevního tlaku pomáhají také ledviny, které mohou být nadbytkem tuku poškozeny. 

  • Onemocnění srdce

    Autor: istock.com

    Srdce je životně důležitý orgán, a jeho zdraví byste tak měli mít na prvním místě. Obezita však jeho činnost negativně ovlivňuje. Nejčastějším potenciálním problémem je tvrdnutí a následné zúžení cév, které rozvádí krev. Vlivem obezity vám ale kromě  infarktu myokardu hrozí také selhání srdce, náhlá srdeční zástava nebo abnormální srdeční rytmus.

    Snížení váhy o pět až deset procent může vašemu srdci značně ulevit. Po redukci se vám zlepší jak hodnoty krevního tlaku, tak i hladina cholesterolu. Pokud by vás nečekaně zastihla náhlá bolest na hrudníku, neprodleně volejte záchrannou službu! 

  • Rakovina střev

    Autor: iStock.com

    Nadváha zvyšuje riziko vzniku více než deseti druhů rakoviny, jako je rakovina jater, vaječníků, žaludku, střev, žlučníku a dalších orgánů. Tukové buňky totiž mohou uvolňovat hormony, které ovlivňují buněčný růst. Velký podíl na vzniku rakoviny má ale už samotná životospráva.

    Česká republika je v počtu případů rakoviny tlustého střeva a konečníku na šestém místě. Nádory, tvořící se v konečné části trávicí soustavy, však můžete zachytit v poměrně brzkém stadiu, jelikož vznikají dlouhou dobu. Šance na vyléčení jsou tak vysoké.

  • Spánková apnoe

    Autor: istock.com

    Spánková apnoe je stav, při kterém osoba ve spánku prakticky přestává dýchat, a to nejméně na deset vteřin pět a vícekrát za hodinu. Mezi nejrizikovější faktory této nemoci patří obezita, jelikož k apnoe často dochází vlivem zúžení dýchacích cest. Navíc tuk uložený v oblasti krku často způsobuje záněty, které znesnadňují přívod kyslíku.

    Orgány se dostatečně neokysličují, a spánková apnoe tak může vést k infarktu myokardu, srdeční arytmii, vzestupu krevního tlaku, ale i cévní mozkové příhodě. Nezlehčujte proto už samotné chrápání, které bývá už varovným signálem nadváhy. Následná zástava dechu totiž může mít tragický konec.

     

  • Neplodnost žen i mužů

    Autor: iStock.com

    Negativní důsledky obezity vám mohou výrazně ovlivnit plány i při zakládání rodiny. Nadměrné množství tuku ovlivňuje plodnost ženy, ale i muže. Pro obézní ženu může nastat problém už při samotné ovulaci, která se nemusí dostavit. Zhoršuje se ale u ní kvalita vajíček, embrya i děložní sliznice. V těhotenství se pak může žena potýkat s těhotenskou cukrovkou a dalšími komplikacemi s příchodem dítěte na svět. 

    Jelikož tuky uvolňují do těla škodlivé látky, i muži mohou mít problémy s plodností, které se projeví v tvorbě a kvalitě spermií. Problémy mohou nastat ale už u samotné hormonální funkce, která úzce souvisí s životním stylem jedince. 

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...