5 podzimních tipů v hubnutí, díky kterým budete ještě krásnější

  • 5 podzimních tipů v hubnutí, díky kterým budete ještě krásnější
    9. září  2019 
     06:00

    S příchodem podzimu je ideální čas na znovuzískání formy po letních dovolených. Zároveň je také ideální doba na nový stravovací režim, který bude přizpůsoben chladnějšímu počasí a úrodě v dané sezóně. Jak správně začít na podzim hubnout, s jakým sportem začít a které estetické zákroky vás dovedou k ještě krásnější postavě? 

    Zatímco léto se vyznačuje spíše venkovní aerobní aktivitou a jídelníčkem plným čerstvých salátů, na podzim byste měli spíše zvolnit a zaměřit se také na relaxaci.

  • 1. Nepřestávejte běhat a zařaďte navíc posilování

    Autor: istock.com

    I když bývá podzimní počasí nestálé, běhání na podzim pomáhá s překonáváním únavy a rozvojem všeobecné vytrvalosti. „Podzimní běhání vám může pomoct nejen s rozvojem vytrvalosti, ale také se zdokonalením běžeckého stylu. Nebojte se zpomalit a zapracujte na ohebnosti a pružnosti těla. Nezapomínejte na protahování a strečink,“ radí hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.

    Vzhledem k nestálému počasí je vhodná doba začít chodit pravidelně do posilovny. „Silový trénink vám pomůže vytvarovat postavu. Pokud na činky příliš nejste, zkuste kruhový trénink, při kterém budete pálit tuk i formovat postavu. Kruhový trénink bývá v porovnání s klasickou posilovnou časově méně náročný,“ tvrdí Hollerová.

  • 2. Začněte na podzim s novým jídelníčkem

    Autor: iStock.com

    V létě je těžké odolat zmrzlinám, klobáskám z grilu i vychlazenému pivu. Jíme i přemíru ovoce, které je sice zdravé, ale zároveň obsahuje mnoho jednoduchých cukrů. „Nadměrný příjem fruktózy zvyšuje syntézu tuků a ukládání tzv. viscerálního tuku,“ vysvětluje ve zkratce hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Svět zdraví.

    To vše má za následek přibírání na váze, proto neotálejte a začátek podzimu využijte k tomu, abyste se nechtěných kil zbavila a štíhlou postavu si dlouhodobě udržela. Zapomeňte však na jednorázové zázračné detoxikace a různé detoxikační diety. „Detoxikační procesy probíhají v těle neustále. Chcete-li zhubnout a zároveň si zachovat zdraví, je potřeba poskládat si celoživotně udržitelný jídelníček obsahující všechny potřebné živiny, ideálně s vyšším poměrem tuků a nižším množstvím sacharidů. Dále doporučuji jíst hodně zeleniny, cvičit, pít dostatek čisté vody a samozřejmě také dostatečně odpočívat a spát,“ říká Bartolomějová.

  • 3. Objevte benefity cvičení jógy

    Autor: iStock.com

    Vyzrajte na sychravé podzimní počasí a zlepšete si náladu na lekcích jógy. Pravidelné cvičení jógy odbourává stres, omlazuje a je i pomocníkem při hubnutí. „Jóga má příznivý vliv na naše hormony a stres, takže u lidí, kteří mají problémy své chutě na základě těchto hormonů ovládat, je pravidelná praxe jógy účinným řešením. Cvičení jógy přispívá taky k dobrému trávení,“ říká zakladatelka a instruktorka jógy Věra Vojtěchová z Domu Jógy v Praze.

    Cvičení jógy přispívá k lepší flexibilitě, zlepšuje sportovní výkony a je ideální doplněk k silovým sportům. „Při józe se posilují svaly celého těla, což ocení každý, kdo dělá nějaký sport. Mnoho sportů je totiž zaměřeno na jednu skupinu svalů. Sportující člověk má často silnou jen tu jednu skupinu svalstva a zbývající svaly jsou zesláblé. Jóga pomáhá tento stav vybalancovat,“ vysvětluje Vojtěchová.

  • 4. Příští léto do plavek s dokonalým dekoltem a vosím pasem

    Autor: iStock.com

    Pokud dlouhodobě toužíte po větším poprsí nebo štíhlejší postavě, podzimní měsíce jsou k podstoupení těchto a podobných zákroků ideální. Kromě klasické augmentace či liposukce můžete zvolit i jiný typ zákroku. „V současné době je mezi klientkami velice oblíbená metoda zvaná fat transfer, při které dokážeme zmenšit objem pasu a zároveň zvětšit objem poprsí,“ říká hlavní plastický chirurg MUDr. Josef Kulhánek, MBA, z Lékařského domu Praha 7.

    „Tuk nejprve odsajeme z vybraných problémových partií jako při běžné liposukci. Odsátý tuk poté upravíme v odstředivém zařízení a následně ho aplikujeme do partií žádajících si zvětšení,“ popisuje zjednodušeně postup při zákroku MUDr. Kulhánek. Výhodou fat transferu je rychlá a zpravidla bezproblémová rekonvalescence, kromě zvětšení poprsí také odsátí tuku z problémových partií a v neposlední řadě nižší riziko pooperačních komplikací.

  • 5. Zahřejte se zevnitř i zvenčí

    Autor: iStock.com

    Venkovní teplota klesá, a tím stoupá touha se jakkoli zahřát. Do jídelníčku tak můžete opět zařadit teplé čaje a kávu. Kofein vám pomůže zabojovat s podzimní únavou a zároveň podpoří spalování tuků. Zelený čaj pro změnu působí jako účinný antioxidant a zbaví vás přebytečné vody.

    Do jídel se nebojte přidat chilli nebo skořici a zařaďte zpět do jídelníčku polévky. Sezóna fandí zejména dýním, a tak si můžete připravit chutný dýňový krém s kokosovým mlékem a chilli. Stejně tak si ale můžete pochutnat i na odlehčené cibulačce, bramboračce, zelňačce nebo luštěninové polévce.

    Využijte také podzim k tomu, abyste začali opět chodit do sauny, která vás příjemně prohřeje a zároveň pomůže svaly zregenerovat. Z relaxačních procedur vybírejte také masáže zaměřené na odstranění celulitidy, které vaši postavu ještě více zdokonalí.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji