Clean Eating: Jak vám "čisté stravování" pomůže zhubnout a co si o něm myslí odborník?

Clean Eating: Jak vám "čisté stravování" pomůže zhubnout a co si o něm myslí odborník?
2. září  2019 
 06:00

Setkali jste se už na Instagramu s hashtagem #eatclean u fotky se zdravým jídlem, které hraje všemi barvami? Právě o tom je "čisté stravování" - nejde totiž o dietu v pravém slova smyslu, ale spíše o změnu životního stylu, která vám pomůže nejen shodit kila a dostat se do kondice, ale hlavně má pozitivní vliv na vaše zdraví.

 

Hlavním principem Clean Eating je vyřadit ze svého jídelníčku všechny průmyslově zpracované potraviny, které se do něj v průběhu posledních desítek let dostaly v obrovském množství.

Možná si to často ani neuvědomujeme, v čem všem, co za den sníme, je mnohem víc soli, cukru, rafinovaných sacharidů a transmastných kyselin, než je zdrávo. Polotovary, předpřipravená jídla, ale i trvanlivé sušenky či další "dobroty" našemu tělu zkrátka dobře nedělají, zpomalují metabolismus a jako magnet přitahují civilizační choroby.

 

Pozor na to, co jíte

U potravin, jako jsou brambůrky, čokolády nebo sušenky nezdravé složky objevíme celkem snadno. Cukry a tuky do sebe ale dostáváme i v potravinách, kde bychom je možná nečekali. Například v salátovém dresinku. Dokonce i potraviny, které se tváří zdravě (jako například cereálie, müsli tyčinky nebo zdánlivě zdravé pomazánky) obsahují velké množství transmastných kyselin spojovaných se srdečními a trávícími obtížemi a dalšími zdravotními problémy.

S průmyslovými potravinami, které navíc zpravidla ještě obsahují konzervanty, emulgátory a stabilizátory, které jsou ve větším množství toxické až karcinogenní neškodíme jen svému zdraví, což je zásadní, ale jako nepříjemný efekt po něm ještě přibíráme na váze. Na rozdíl od škodlivých látek, kterých je v nich dostatek, tomuto jídlu naopak chybí vitamíny, minerály, vláknina a antioxidanty, takže z výživového hlediska do sebe dostáváte spoustu prázdných kalorií a tloustnete.


Co s tím?

Řešení je v podstatě strašně jednoduché - vyhněte se průmyslově vyráběným potravinám a začněte "jíst čistě". Už od prvních týdnů změny životního stylu můžete pozorovat řadu benefitů, které vás jen utvrdí v tom, že to děláte dobře. Když se budete stravovat podle zásad Clean Eating, můžete čekat úbytek kilogramů (přestože budete asi jíst více, než před tím), lepší kvalitu pleti i vlasů, mít víc energie, více svalové hmoty a lepší kvalitu spánku.

V poslední době se tento způsob stravování spojuje také se zlepšením trávení, snížením krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi i s lepší psychickou kondicí. Protože čisté potraviny obsahují víc výživných látek, jejich zpracování v těle probíhá déle, což znamená, že se budete cítit déle sytí. A dokážou zmírnit také vaši alergii nebo přecitlivělost.

 

Principy čistého stravování

  • Jezte zhruba pět menších porcí denně, každé 2-3 hodiny

  • Jídlo nikdy nevynechávejte
  • V každém jídle kombinujte bílkoviny a komplexní sacharidy
  • Nezapomínejte na pitný režim! Denně vypijte alespoň dva litry čisté vody
  • Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným, rafinovaným potravinám, zejména bílé mouce, cukru, limonádám a alkoholu
  • Konzumujte adekvátní množství zdravých tuků a naopak se vyhýbejte všem nasyceným a transmastným tukům
  • Jezte dostatečné množství (zhruba 500 gramů denně) čerstvé zeleniny a ovoce, které obsahují velké množství vlákniny, vitaminů a enzymů


Co na Clean Eating říká výživový specialista Petr Havlíček?

Jedná se o skutečně zdravé stravování, kdy se konzument řídí velmi jednoduchými zásadami, které nejsou nijak zásadně omezující, pokud jde o výběr potravin. Clean Eating představuje zcela plnohodnotné, velmi kvalitní a chutné stravování, které je vhodné jak pro zdravý životní styl a prevenci civilizačních onemocnění, tak i pro pozvolnou redukci hmotnosti (samozřejmě za podmínky mírné energetické restrikce). Clean Eating zároveň respektuje i etiku a udržitelnost při produkci potravin, takže podporuje udržitelné zemědělství a potravinářské postupy šetrné k životnímu prostředí. Nejedná se tedy o nějaký převratný či revoluční systém, ale o stravování podle zdravého selského rozumu.

 

Víte o tom, že čisté stravování si oblíbila také slavná hollywoodská herečka Gwyneth Paltrow? O tom, jak vypadá její jídelníček, a jak hubnou další slavné ženy, se dočtete v nejnovějším čísle magazínu Blesk pro ženy, které koupíte v novinových stáncích, nebo jednoduše ZDE >>>

Autor: archiv

Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji