6 důvodů, proč pravidelně cvičit i v létě

  • 6 důvodů, proč pravidelně cvičit i v létě
    17. června  2019 
     06:00

    Zatímco v lednu fitcentra praskají ve švech, v létě chodí cvičit už jen věrní sportovci. Ostatní se totiž nechají snadno odradit vysokými teplotami. Zkuste se zbavit zbytečných výmluv a zaměřte se na pozitiva, která cvičení v horkých dnech přináší. Odměnou vám budou zpevněná postava v plavkách a dobrý pocit ze sebe sama!

    Cvičení v létě přináší mnohé výhody. Které to jsou?

  • Cvičte brzy ráno nebo až večer

    Autor: iStock.com

    V létě se brzy rozednívá, a tak vstávání není natolik náročné. Zvedající se teplota je navíc velkou motivací, a tak si zacvičte už kolem šesté nebo sedmé hodiny ranní. Trénink vás příjemně nabudí a během dne toho stihnete mnohem více.

    Ranní jóga při východu slunce také není zrovna k zahození. Spojíte příjemné s užitečným a dorazíte do práce příjemně naladěni a s úsměvem. Snídaně vám bude chutnat mnohem víc a den bude rázem delší. 

    Pokud ale nejste ranní ptáče, pak využijte toho, že slunce zapadá až po deváté hodině večerní. Po práci tak budete mít čas si odpočinout a nastřádat síly na cvičení. Mimo jiné se vám pak bude i lépe usínat. 

  • Nepodceňujte své výkony

    Autor: iStock.com

    Pokud netrpíte kardiovaskulárním onemocněním, nemusíte se podceňovat. I v horkých dnech zvládnete podat velké výkony. „Naše tělo je velmi odolné, umí se velmi dobře přizpůsobit různým podmínkám, a pokud ho přehnaně nešetříme, jeho fyzická zdatnost díky náročným podmínkám stoupá,“ vysvětluje fitness trenérka Kateřina Hollerová. 

    Dbejte ale na pitný režim a vyhýbejte se sportu na přímém poledním slunci, abyste nedostali úpal nebo úžeh. Nezapomínejte ani na opalovací krém s vyšším faktorem a zpříjemněte si pohyb příjemnou motivační hudbou nebo podcasty. 

  • Posilujte imunitu

    Autor: istock.com

    Díky cvičení v horkých dnech zlepšíte i termoregulaci těla. Teplotní výkyvy tak pro vaše tělo nebudou tolik náročné, a změny počasí tak budete zvládat mnohem lépe. Posílíte si imunitu a nachlazení už vás jen tak neskolí. 

    Vedle běžných sportovních aktivit se v létě nemusíte vyhýbat ani hot józe nebo sauně. „Hot jóga i saunování v létě jsou prospěšné také z hlediska snížení únavy a zvládání stresu, regenerace, hydratace či úlevy pro dýchací ústrojí,“ tvrdí Věra Vojtěchová z Domu jógy v Praze.

  • Detoxikujte pocením

    Autor: iStock.com

    „S pocením úzce souvisí detoxikace organismu. Pravidelné praktikování hot jógy proto pomáhá zbavit se toxinů a udržet si zdravé tělo," doporučuje Věra Vojtěchová. V létě se ale snadno zapotíte i u obyčejné procházky, a tak se jednoduše snažte pohybu nevyhýbat.

    Ať už zvolíte chůzi, běh, cvičení nebo jógu, podpoříte vedle spalování i zdraví vaší pokožky. Pocením vyloučíte více toxických látek, a tak bude vaše pleť působit zdravě a svěže. 

  • Zlepšete flexibilitu

    Autor: istock.com

    Před každým cvičením byste se měli rozehřát. Předcházíte tím případným zraněním a bolestivému natažení svalů. V létě je však riziko úrazu mnohem menší. V chladnějších měsících bývají svaly více ztuhlé a rozehřátí před tréninkem trvá déle. Naopak v létě jsou svaly před tréninkem už dost zahřáté, proto je člověk pohyblivější, flexibilnější a celkově si nepřijde tak ztuhlý,“ tvrdí fitness trenérka Kateřina Hollerová.

    K tomu, abyste se v létě zahřáli, na sebe nemusíte navléct tři vrstvy oblečení. Venkovní teploty vám dovolují lehký outfit, který při propocení není tolik nepříjemný a neomezuje vás ani v pohyblivosti.

  • Dodržování diety je snazší

    Autor: iStock.com

    Letní jídelníček se nejčastěji skládá ze salátů, grilovaného masa a čerstvého ovoce. Dodržování diety je tak mnohem snazší než v zimě, kdy více toužíte po tučnějších jídlech, jako je knedlo-vepřo-zelo. Co jde ale ruku v ruce, je dieta ve spojení s pohybem.

    Po náročném cvičení nebudete mít nutkání hřešit. Nabídka sezonních druhů zeleniny a ovoce je v létě mnohem větší, a tak můžete být i kreativnější při přípravě jídel. Instinktivně navíc budete vybírat pokrmy, u kterých se tolik nezapotíte. A když omezíte pečivo a alkohol, nemusíte se vyhýbat ani letním grilovačkám s přáteli.

    Teplé večery si však také říkají o letní drinky, a tak buďte opatrní s konzumací alkoholu. Zejména míchané nápoje, jako je např. oblíbený aperol, obsahují velké množství cukru, a tak mohou snadno narušit vaše hubnutí.

     

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji