Jezte rukama, pokud chcete zhubnout! Co všechno se ještě změní, když zahodíte příbor?

  • Jezte rukama, pokud chcete zhubnout! Co všechno se ještě změní, když zahodíte příbor?
    18. června  2019 
     06:00

    Jíst jídlo rukama uspokojí potřeby vašeho těla, ale i mysli. Většina lidí, zejména v Indii, stále věří, že tento způsob stravování je pro tělo ten nejlepší. Prsty představují pět prvků a energeticky ovlivňují vaše jídlo. Z praktického hlediska ale také jíte pomaleji, usnadňujete tělu trávení a díky receptorům v prstech si už nikdy nespálíte jazyk!

    Přesvědčte se o tom, že jíst rukama je mnohem lepší. Vedle spousty cenných výhod také ušetříte čas při mytí nádobí. 

  • Spojení pěti prvků uzdravuje

    Autor: istock.com

    Podle ajurvédských textů je každý prst rozšířením jednoho z pěti elementů. Palec představuje éter. Děti ve věku novorozeněte a batolete mají tendenci sát palec, což jim pomáhá ke správnému trávení. Ukazováček je vzduch, prsteníček země, prostředníček oheň a malíček voda. 

    Nerovnováha některého z těchto prvků může skutečně vést k mnoha chorobám a zdravotním problémům v těle. Když jíte rukama, spojíte všechny prsty včetně palce k sobě, a udržujete tak všechny prvky pohromadě a všechny prány v rovnováze. 

  • Zhubnete

    Autor: iStock.com

    Nedávná studie publikovaná v časopise Clinical Nutrition zjistila, že u lidí s diabetem druhého typu je větší pravděpodobnost, že použijí při konzumaci jídla příbor, než u zdravých lidí. Může za to rychlost, s kterou touží jídlo zkonzumovat.

    Pokud máte i u sebe podezření, že jíte příliš rychle, zkuste vyměnit příbor za ruce. Záměrně zpomalte a soustřeďte se na způsob, jakým si jídlo vkládáte do úst. Budete překvapeni, že se už po pár soustech budete cítit poměrně sytí.

  • Zlepšíte cirkulaci krve

    Autor: istock.com

    Jíst rukama – to lze také považovat za svalové cvičení, které zlepšuje krevní oběh. Vedle fyzického vlivu na zdraví ale také zesilujete smyslné propojení s jídlem.

    Pokud jste někdy pozorovali Indy při konzumaci jídla, možná jste zaznamenali, že mají s jídlem hlubší spojení. Podle Luka Coutinho, holistického odborníka na výživu, jíst prsty opravdu pomáhá navázat spojení s tím, co jíte, a konzumace jídla navíc probíhá s plným vědomím.

  • Zlepšíte trávení a zjistíte teplotu jídla

    ...
    Autor: istock.com

    Podle ajurvédských textů platí, že když prsty vložíte do úst, nevědomě je vykřivíte do pozice mudry (tj. klek sedmo), která aktivuje smyslové orgány udržující rovnováhu prány.

    Jídlo se dobře stráví, jelikož při dotyku s potravou tělo vyšle do mozku signály, které vedou k uvolnění trávicích šťáv. Možná je to jeden z hlavních důvodů, proč jídlo konzumované rukama chutná lépe. 

    Když jíte příborem, jen stěží můžete poznat, že je jídlo příliš horké. Díky tepelným receptorům v prstech však velice rychle teplotu jídla zjistíte, a tak ochráníte jazyk před spálením.

  • Jsou hygieničtější

    ...
    Autor: iStock.com

    Jeden z velice populárních způsobů, jak servírovat jídlo, je použití banánových listů. A jelikož se na nich obtížně používá běžný příbor, vede vás to ke konzumaci jídla přímo rukama.

    Ty jsou dokonce považovány za mnohem hygieničtější nástroj než vidlička a nůž. Přesto ale mějte nehty upravené a ruce čisté, abyste předešli infekcím či jiným nákazám.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji