Jóga s kůzlátky, psy nebo ve vodě! Neuvěříte, co všechno je možné

  • Jóga s kůzlátky, psy nebo ve vodě! Neuvěříte, co všechno je možné
    12. června  2019 
     06:00

    Jóga se stala oblíbeným sportem spousty žen, ale i mužů. Má pro tělo nespočet pozitivních zdravotních účinků a vytvarujete si s její pomocí i své vysněné křivky. Její hlavní výhodou však je, že vedle těla pracuje i s duší. Velkým trendem se v posledních letech stala jóga se zvířaty, ale i ve vodě nebo nad zemí!

    Nebojte se experimentovat a vyberte si projednou o něco bizarnější lekci jógy. Možná pro vás cvičení dostane zcela jiný rozměr.

  • Ženská jóga

    Autor: istock.com

    Velmi účinnou jógovou terapií je ženská jóga, která navrací hormonální i životní rovnováhu. „Ženská jóga je jemné a zároveň velmi účinné cvičení, při kterém dochází k omlazení a harmonizaci ženského organismu. Při cvičení ženské jógy se zaměřujeme na stimulaci hormonálního a lymfatického systému, na intenzivní prokrvení a okysličení těla,“ vysvětluje zakladatelka a instruktorka této jógy Věra Vojtěchová z Domu jógy v Praze. A dodává, že cvičení ženské jógy vychází z prastarých východních metod a působí na ženské orgány, udržuje jejich zdraví, plodnost a celkovou harmonii.

    Výsledkem pravidelného cvičení ženské jógy je celková revitalizace a omlazení organismu. Může vám ale také pomoci s odstraněním návalů, nočního pocení, psychické lability a vede i ke zkvalitnění pleti, vlasů i nehtů. Ženská jóga se také doporučuje ženám po šestinedělí, jelikož příznivě ovlivňuje laktaci a eliminuje psychické a emocionální výkyvy.

  • Doga, neboli jóga se psy

    Autor: istock.com

    Cvičení v přítomnosti zvířat se stalo ve světě velkým hitem. A jelikož pes patří k nejčastějším domácím mazlíčkům, zcela přirozeně vznikla jóga se psy, zkráceně doga (spojením slov "dog" a "yoga").

    Doga vznikla ve Velké Británii, kde ji oficiálně začal nabízet lektor jógy Mahny Djahanguiri. "Psi jsou propojeni s přírodou, a mají tak léčivou schopnost. Na rozdíl od lidí navíc s vámi nemanipulují a znají pravou rovnováhu," tvrdí Mahny.

    Svého psa však nemusíte nutit do žádných jógových pozic. Cílem jsou spíše pozitivní naladění při cvičení, zlepšení fyzické kondice, zkvalitnění přátelského pouta mezi vámi a vaším psem a zábava pro vás oba. 

  • Jóga s kůzlaty

    Autor: istock.com

    Zatímco cvičení s domácím mazlíčkem vás až natolik nepřekvapí, spojit jógu s kůzlaty už chce opravdu odvahu. Tento trend se k nám dostal z USA a velice rychle získal na popularitě. První lekce u nás se v loňském roce ujala Agnieszka Buchtová, a to v bývalém lomu na Brněnsku.  

    Hravá kůzlata skáčou lidem na záda přirozeně. Užívají si lidskou společnost a cvičení vnímají jako hru. Pokud tedy máte problém se na józe pořádně uvolnit, kůzlata odvedou pozornost od všech starostí a pomohou vám se mnohem lépe zrelaxovat. Tento typ jógy však není příliš vhodný pro děti, jelikož čtyřkilová zvířata by je mohla zranit.


  • Aqua – neboli vodní – jóga

    Autor: istock.com

    Pokud jste si oblíbili jógu na souši, pak by vás mohla zaujmout i vodní jóga. V té se propojují nejrůznější cvičení s moderními i prastarými léčebnými technikami. Vodní jóga se specializuje na zdraví ženského lůna a pracuje s ženskou spiritualitou.

    Ocení ji ale také ženy s vyšší hmotností, jelikož provedení mnoha cviků je díky vodě mnohem jednodušší. Aqua – neboli vodní – jóga umí být ale také velice náročná. Některé jógové pozice vyžadují ponoření, a tak působí jako akrobatické kousky, které nezvládne jen tak každý.

    Vodní jóga pomáhá při celé řadě zdravotních problémů. Je doporučována lidem s kloubními náhradami, artritidou, roztroušenou sklerózou, svalovou dystrofií, ale i lidem trpícím úzkostmi a depresemi. Velice účinná je i po rehabilitaci, porodu nebo operaci. 

  • Aero jóga

    Autor: istock.com

    Jógu můžete cvičit na zemi, ve vodě, ale dokonce i ve vzduchu! Síť na jógu je připevněna ke stropu, a umožňuje vám tak snazší provedení cviků i hlavou dolů. V případě, že budete mít strach, umístí se síť níže, a vy tak máte kontakt se zemí.

    Pomocí "létající jógy" se pořádně protáhnete, zaposilujete si, uvolníte se, ale i zrelaxujete. Její původ sahá do Španělska a doporučuje se lidem s bolestmi zad a krční páteře. Obrácené pozice mají blahodárný účinek na prokrvení mozku, a dokonce působí i proti vráskám. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji