Jak zhubnout do plavek? Zkuste ketózu a začněte právě teď

Léto v plavkách! Bez obav, to ještě stihnete!
Foto: istock.cz
23. dubna  2019 
 16:00

Chcete letos zhubnout do plavek? Pak je nejvyšší čas začít. Hubnout byste totiž měli pomalu. Rychlé a redukční diety nejen že nejsou dobré pro vaše celkové zdraví, ale navíc s nimi nezhubnete tuk, ale svaly. Jako nežádoucí bonus se pak téměř jistě dostaví i jo-jo efekt. Pokud tedy toužíte shodit nějaké to kilo do letní dovolené, je ideální čas začít teď. Jak rychle byste vlastně měli hubnout? Co je to ketóza a proč ji vyzkoušet?

Drastická dieta, která slibuje zhubnout klidně deset kilo za měsíc je něco, co rozhodně nechcete podstupovat. Po ní totiž zpravidla následuje jojo-efekt, zpomalení metabolismu, úbytek svalů namísto tuků a samozřejmě také únava, podrážděnost a celkový nedostatek energie. Ideální rychlost, jakou byste měli hubnout, jsou 4-5 kilogramů za měsíc. Záleží tedy jen na vás, jaký máte cíl a podle toho byste se mu měli časově přizpůsobit.

Také je potřeba si uvědomit, že spíše než "trápit se dietou" byste měli zauvažovat nad celkovou úpravou životního stylu. Pokud se budete tři týdny velmi striktně hlídat a potom sníte na co přijdete, rozhodně nezhubnete natrvalo. Naopak můžete ještě nabrat nějaké to kilo navíc. Tělo si totiž předchozí hladovění bude pamatovat a začne ukládat. Proto je mnohem lepší celková úprava stravovacích návyků, která vám pomůže nejen dlouhodobě zhubnout, ale také cítit se lépe a být zdravější.

 

Čerpejte energii z vlastních tukových zásob

Jedním ze způsobů, jak nastartovat metabolismus i hubnutí, je účinná a poměrně rychlá proteinová dieta. Její výhodou je, že na sebe výsledný nenechají dlouho čekat. Kilogramy při této dietě začnou ubývat téměř okamžitě díky stavu zvaném ketóza. Při ní tělo spaluje vlastní tukové zásoby, protože z nich čerpá energii, a tu začne z tuků získávat ve chvíli, kdy ve svém jídelníčku snížíte obsah sacharidů na minimum.

Jednoduše řečeno kromě sladkostí a cukru jako takového vyloučíte při keto dietě také sacharidy ve formě těstovin, rýže, brambor, pečiva ale i ovoce, s výjimkou avokáda, které je při ketodietě důležité jako zdroj zdravých tuků. Tabu je pak samozřejmě alkohol.

Co tedy můžete jíst? Mezi doporučené potraviny patří maso, ryby a mořské plody, vejce, sýry a samozřejmě zelenina. Nejoblíbenější a nejvýhodnější zelenina je květák, zelí, brokolice, cuketa, špenát, chřest, kale, zelené fazole a růžičková kapusta. Nevhodná je naopak mrkev. Vhodné jsou i ořechy, například pekanové, para, kešu nebo macadamové.

Velmi důležité je také doplňovat bílkoviny, abyste při dietě nepřicházeli o svalovou hmotu, ale pouze o tuk. Ketóza má kromě hubnutí pro tělo i řadu dalších výhod. Jakmile si na nový režim zvykne, budete se cítit plní energie, zlepší se vám pleť a samozřejmě s úbytkem kilogramů bude následovat i lepší pocit.

Jak s keto dietou začít?

Pokud máte pocit, že dostat se do ketózy je příliš složité, vyzkoušejte přímo dietní program, například s KetoDiet. Pomohou vám sestavit jídelní plán na 2-4 týdny s předem vybranými proteinovými jídly a nápoji, které obsahují maximum bílkovin a minimum sacharidů. Jejich největší výhodou je, že jsou rychle hotová a z počátku vám usnadní rozhodování s tím, co vlastně můžete jíst.

Znovu opakujeme, že ketóza by vám měla pomoci zhubnout, ale k tomu, abyste si vysněnou váhu udrželi je potřeba kompletní úprava životního stylu. Zaměřte se tedy na dostatečný pitný režim, začněte jíst menší porce, ale o to častěji, zvyšte příjem čerstvé zeleniny, zařaďte pravidelný pohyb, klidně jen ve formě procházek a přestaňte své tělo týrat hladověním. Stejně jako u všech typů diet je potřeba i vhodnost keto diety konzultovat s vaším lékařem. Jen ten totiž opravdu zná váš zdravotní stav.

Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji