6 jarních dezertů s ovocem, na kterých si klidně smlsněte i při dietě!
Dokonce ani ranní nálož sladké ovesné kaše vám nezabrání v tom, abyste si odpoledne ke kávě dopřáli kousek čokolády nebo sušenku? Chutě na sladké dokážou hubnutí pěkně znepříjemnit. Co kdybyste ale jednoduše přestali sladkému odolávat? Hřešit totiž můžete i zdravě a dietně! Díky těmto receptům bude hubnutí do plavek úplná hračka.
Spoustu dezertů ke kávě můžete připravit ze zdravých a dietních surovin, a přesto si na nich pochutnáte!
Tvarožník bez mouky

Tvaroh obsahuje velké množství bílkovin, které jsou pro zdravé hubnutí nepostradatelné. Zařadit ho do jídelníčku můžete ve formě zeleninových pomazánek nebo na sladko s ovocem. Mnohem zajímavější pro vás ale bude v upečené variantě!
Tvarožník bez mouky
Budete potřebovat:
- 1 vaničku (250 g) odtučněného tvarohu
- 1 vaničku (250 g) polotučného tvarohu
- 1 balení pudingového prášku (bez lepku) nebo 50 g rýžové krupice
- 3 vejce
- 4 polévkové lžíce agávového sirupu
- 200 g lesního ovoce
Do tvarohu postupně zašlehejte vejce, přírodní sladidlo a pudingový prášek. Těsto vlijte do dortové formy vystlané pečicím papírem, povrch posypte lesním ovocem a pečte v troubě předem vyhřáté na 180 °C přibližně 20 minut. Poté teplotu snižte na 160 °C a pečte další půlhodinu, dokud povrch tvarožníku nezezlátne.
Pro čokoládovou verzi přidejte vysokoprocentní kakao.
Cizrnové cookie dough

Také při pečení rádi ujídáte těsto? V Americe se stalo velkým fenoménem tzv. cookie dough, neboli těsto na sušenky, které je samo o sobě výborným dezertem. Podle tradičního receptu byste si ho při hubnutí dopřát nemohli. Naštěstí však existuje i dietní verze z luštěnin.
Cizrnové cookie dough
Budete potřebovat:
- 1 konzerva (cca 200 g) cizrny v nálevu
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 zralý banán
- 50 g proteinového vanilkového prášku (lze vynechat)
- 2 lžíce javorového sirupu
- trochu polotučného mléka
- 50 g hořké vysokoprocentní čokolády
Cizrnu řádně opláchněte a spolu s arašídovým máslem, banánem a trochou mléka do hladka rozmixujte. Hotové těsto oslaďte javorovým sirupem a pro zvýraznění chutě a doplnění bílkovin přidejte proteinový prášek. Nakonec přimíchejte nahrubo nasekanou hořkou čokoládu nebo čokoládové dukátky.
Banánový čoko chia puding

Spoustu zdravých sladkých receptů obsahuje banán, jelikož je dostatečně sladký a má pro výrobu pečených i nepečených dezertů příznivou konzistenci. Vyzkoušejte fenomenální avokádovou pěnu v kombinaci s chia semínky!
Banánový čoko chia puding
Budete potřebovat:
- 1 zralý banán
- 1/2 zralého avokáda
- 2 lžičky mandlového nebo kešu másla
- 100 ml polotučného mléka
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíci chia semínek
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 lžíci agávového nebo javorového sirupu
Banán spolu s avokádem a ořechovým máslem rozmixujte a přidejte mléko. Do řídkého krému vmíchejte sirup, kakao, skořici a chia semínka. Hotový dezert nechte nejméně dvě hodiny v lednici odpočívat, aby chia semínka nabyla na objemu a krém dostatečně ztuhl.
Datlové čokoládové kuličky

Chcete si připravit praktický dezert, který si s sebou můžete vzít i do práce? Datlové čokoládové kuličky jsou tím nejlepším řešením. Nejenže vaše chutě zaručeně uspokojí, ale díky vyššímu obsahu zdravých tuků i zasytí.
Datlové čokoládové kuličky
Budete potřebovat:
- 200 g sušených vypeckovaných datlí
- 120 g kešu ořechů
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 lžíci javorového sirupu
Datle si předem namočte do vody a nechte několik hodin odstát, aby dostatečně změkly. Poté přebytečnou vodu slijte, ale malé množství si nechte. Kešu si rozmixujte na co nejmenší kousky a poté k nim přidejte datle, kakao, sirup a opět vše pořádně rozmixujte. Vznikne vám tuhá hmota, ze které stačí vytvarovat výsledné kuličky. Ty můžete ještě obalit ve strouhaném kokosu nebo podrcených kešu oříšcích.
Nanacream (banánová zmrzlina)

Léto se blíží a s ním i zmrzlinová sezona. Nenechte si ujít jediný kopeček, a to i při dietě. Vyrobte si poctivou zmrzlinu doma, a to pouze ze dvou surovin. Potřebovat budete pouze zmrzlý banán a trochu mléka.
Máte-li raději svěžejší příchutě, vyzkoušejte kombinaci mraženého lesního ovoce s kokosovým mlékem a lžičkou kokosového cukru, který dodá zmrzlině karamelový nádech.
Chcete ze zmrzliny udělat plnohodnotnou svačinu plnou bílkovin? Přidejte i proteinový prášek. Ten zmrzlinu osladí a zároveň ochutí. Pro ty nejnáročnější strávníky doporučujeme kombinaci mraženého banánu, holandského kakaa a arašídového másla.
Malinový svěží dezert

Na pultech se na jaře objevuje pestrá škála čerstvého ovoce, a to včetně malin, které si říkají o přípravu svěžího jarního dezertu. Ten se skládá hned ze tří vrstev, které jsou naprosto odlišné, ale přitom spolu dokonale ladí.
Malinový svěží dezert
Na 2 porce budete potřebovat:
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžíce kokosového cukru
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 100 g řeckého jogurtu
- 1/2 vaničky (125 g) nízkotučného tvarohu
- kůru z půlky citronu
- 1 lžíci a 1 lžičku rýžového nebo agávového sirupu
- 150 g čerstvých malin (z toho 50 g na ozdobu)
- 1 lžíci chia semínek
- 3 lžíce vroucí vody
Všechny suroviny smíchejte a na středním stupni opékejte na pánvi, dokud vločky zcela nezezlátnou. V misce smíchejte řecký jogurt s tvarohem, přidejte citronovou kůru a rýžový sirup. Část malin rozmačkejte vidličkou, přidejte lžičku sirupu, lžičku chia semínek a trochu vroucí vody, aby semínka nabobtnala.
Teď už stačí jen postupně vrstvit. Začněte křupavými vločkami, poté následují tvarohový krém, chia s malinami, opět tvarohový krém a nakonec dezert ozdobte zbylými malinami.