Skrytý cukr, o kterém jste doteď nevěděla! Kde všude ho najdete?

  • Skrytý cukr, o kterém jste doteď nevěděla! Kde všude ho najdete?
    26. dubna  2019 
     06:00

    Konzumace nadměrného množství cukru vede k obezitě a přispívá ke vzniku cukrovky a srdečních onemocnění. Nově však z výzkumu vyplynulo, že jedním ze zásadních problémů je přidaný cukr. Průměrný Američan ho sní denně patnáct lžiček! Velká část skrytého cukru se nachází v balených a zpracovaných potravinách, z nichž většina se dokonce tváří zdravě.

    Potravinářské společnosti umějí skrýt obsah cukru v potravinách hned šesti způsoby! Které to jsou? 

  • Hledejte cukr pod jinými názvy

    Autor: istock.com

    Cukr je obecný název pro sacharidy s krátkým řetězcem, které dodávají jídlům sladkou chuť. Nicméně cukr má mnoho různých podob a názvů. Některé z nich, jako jsou glukóza, fruktóza či sacharóza, jsou vám jistě povědomé. Ostatní názvy už pro vás ale může být těžké rozpoznat.

    • Cukr v suché podobě: sladový ječmen, řepný cukr, třtinový cukr, cukrová třtina, krupicový cukr, kokosový cukr, kukuřičné sladidlo, krystalická fruktóza, datlový cukr, dextran (sladový prášek), ethyl maltol, koncentrát ovocné šťávy, zlatý cukr, invertní cukr, maltodextrin, maltóza, muscovado, panela, palmový cukr, organický raw cukr, rapadura, odpařená třtinová šťáva.
    • Sirupy: agáve, karobový, zlatý, kukuřičný, sladový, javorový, melasa, ovesný, rýžový, datlový, čekankový a med. 

  • Kombinování více druhů cukru

    Autor: istock.com

    Složky obsažené v potravinách jsou na etiketě řazeny podle hmotnosti s tím, že hlavní složky jsou vypsány jako první. Toho se dá ale snadno zneužít. Někteří výrobci používají tři až čtyři kombinace různých zdrojů cukru, a tak je naleznete až na konci seznamu ingrediencí. Výrobky se tak na první pohled zdají zdravější.

    Setkat se s tím můžete i u proteinových tyčinek, které jsou považovány za zdravé. V jedné tyčince přitom můžete přijmout až třicet gramů přidaného cukru, což je přibližně sedm a půl čajové lžičky!

  • Cukr je i tam, kde byste ho nečekali

    Autor: istock.com

    Když si kupujete dort nebo sladkou tyčinku, tak s vysokým obsahem cukru počítáte. Někteří výrobci však stejné množství cukru přidávají do potravin, které se tváří na první pohled zdravě. Patří tam např. snídaňové cereálie, müsli tyčinky nebo jogurty, a to dokonce i ty neochucené. 

    Potraviny, v nichž byste cukr ale opravdu nečekali, jsou nejrůznější omáčky na těstoviny. Kontrolujte proto raději etikety všech výrobků, i když nemáte ani sebemenší podezření, že by mohly cukr obsahovat. 

  • Nenechte se zmást zdravější alternativou cukru

    Autor: iStock.com

    Cukr je také často nahrazován alternativními sladidly, jako je např. agávový sirup, a výrobek tak působí zdravě. Tato nerafinovaná sladidla se často vyrábějí z mízy, ovoce, květin nebo semen rostlin. 

    Výrobky s obsahem těchto sladidel často mají štítky "neobsahuje rafinovaný cukr", nebo dokonce i "bez obsahu cukru". Pravda je ale taková, že výrobek pouze neobsahuje bílý cukr.

    Tyto alternativy se mohou zdát zdravější, protože mají mírně nižší glykemický index než běžné cukry, a obsahují navíc i menší podíl mikronutrientů. Jejich množství je však tak nízké, že se tato sladidla nevyplatí zařazovat do jídelníčku ve prospěch zdraví.

  • Nespoléhejte na štítky na etiketách

    Autor: istock.com

    Rozeznat v tak široké nabídce produktů, který je a který není zdravý, není snadné. V rámci úspory času tak spoléháme na štítky na etiketách. Ty tvrdí, že je výrobek např. přírodní, nízkotučný, dietní, light, zdravý apod. Ve skutečnosti ale svým obsahem zdaleka nesplňuje daná očekávání. Čtěte proto pozorně složení výrobků a nespoléhejte pouze na štítky.

  • Obsah cukru v jedné porci

    Autor: iStock.com

    Potravinářský průmysl reguluje u jídel doporučenou velikost porce. Ta zpravidla není příliš velká, a to právě proto, aby zkreslila množství cukru, které konzumujete. Jinými slovy: jeden výrobek, jako jsou např. minipizza nebo lahev sodovky, obsahuje až několik porcí.

    V jedné porci je tak množství cukru vcelku ucházející, ale množství jídla vás pravděpodobně nezasytí, a tak skončíte u dvou a více porcí. Při kontrole nutričních údajů si tak dejte pozor na to, abyste nezaměnili hodnoty na porci s hodnotami na sto gramů (mililitrů) výrobku.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji