- 31. října 2018 06:00
Využijte posledních pár týdnů před Vánoci k tomu, abyste ještě shodili pár nadbytečných kilogramů. Bramborový salát, řízky a cukroví si pak nebudete tolik vyčítat. Aby vás ale podzimní dieta opravdu bavila, je třeba načerpat inspiraci z nízkokalorických receptů. Dostatek bílkovin je pro efektivní hubnutí nezbytný, ale co dělat, když už jste masa přejedeni?
Tepelná příprava masa bývá mnohdy zdlouhavá a po čase vás jeho konzumace může omrzet. Zařaďte proto do jídelníčku tato vyvážená jídla s nutriční hodnotou jen do tří set kalorií.
Vaječné muffiny s baby špenátem a sýrem feta
Autor: istock.comNemáte na zdlouhavé vaření čas? Zaměřte se na pokrmy, které jsou hotové za pár minut, a přitom vám vydrží v lednici i několik dní. Slaný recept, který určitě stojí za pozornost, jsou vaječné muffiny.
Už jen volbou surovin si je můžete různě obměňovat, a tak vás hned tak bavit nepřestanou. Vedle nízkého počtu kalorií jsou navíc nízkosacharidové, a tak se hodí i do keto diety.
Pro přípravu muffinů budete potřebovat vejce, feta sýr, baby špenát, rajčata, červenou papriku, popř. další druhy zeleniny. Všechny ingredience smícháte a směsí naplníte formičky na muffiny. Pečete v klasické nebo mikrovlnné troubě.
Quinoa s brokolicí a marinovaným tofu
Autor: istock.comRychlý oběd bez masa připravíte snadno i s pomocí tofu. Aby vám ale opravdu chutnalo, zkuste ho marinovat!
Smíchejte lžičku oleje se lžící sójové omáčky, lžičkou hořčice a špetkou uzené papriky. Přibližně sto gramů tofu nakrájejte na kostičky a smíchejte ho s připravenou marinádou. Poté tofu krátce opečte na pánvi a následně k němu přidejte uvařenou brokolici a quinou.
Salát z pečené řepy a mozzarelly
Autor: istock.comVyužijte nabídky sezonních podzimních potravin a zařaďte do jídelníčku např. červenou řepu. Tu stačí upéct v troubě a následně nakrájet na kostičky.
Servírujte ji spolu s minimozzarellami, rukolou a nasekanými vlašskými ořechy. Salát doporučujeme dochutit balzamikem a lžičkou medu.
Zapečený lilek se sýrem
Autor: istock.comLilek nebo cuketa jsou svým tvarem vhodné pro zapékání a patří mezi nízkokalorické druhy zeleniny. Skvěle se tak hodí při dietě a vaše večeře bude vypadat hned o něco kreativněji.
Lilek můžete naplnit prakticky čímkoli. Pokud si ale chcete být jistí, že jste nijak neohrozili svou dietu, pak lilek naplňte pouze zeleninou. Aby směs nevypadávala z lilku ven a zároveň abyste navýšili v jídle množství bílkovin, přidejte do zeleniny sýr nebo vejce.
Tip redakce: Vedle běžného tvrdého sýru nebo mozzarelly můžete zkusit zapékat s pomocí tvarůžků. Ty obsahují spoustu bílkovin a minimum tuku, a tak jsou při dietě přímo ideální.
Plněné vegetariánské tortilly
Autor: istock.comMáte rádi mexickou kuchyni? Pak oceníte tip na plněné tortilly. Maso můžete vynechat, jelikož fazole jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. Tortilly naplňte rajčaty, paprikou, kukuřicí a trochou strouhaného sýra (do třiceti procent tuku). Ten se při zahřátí rozteče, a směs tak udrží pohromadě.
Tortilly servírujte s guacamole (tj. rozmačkaným avokádem ochuceným pepřem a citronovou šťávou) a dipem z bílého řeckého jogurtu se sníženým obsahem tuku.
Krémové polévky
Autor: istock.comPolévky patří na podzim mezi vyhledávaná jídla. Abyste si ale nenarušili dietní režim, vyhněte se při jejich přípravě jíšce, tučné smetaně, uzeninám a celkově se držte co nejmenšího počtu surovin.
Nejvhodnější při dietě jsou zeleninové krémy, jelikož k jejich přípravě využijete opravdu jen zeleninu. Jejich hustotu ovlivníte pouze množstvím vývaru nebo vody a k dochucení vám postačí pouze koření.
Vyzkoušet můžete krém z brokolice, hrášku, dýně, cukety nebo např. rajčat.
Zdravé palačinky s ovocným přelivem
Autor: istock.comŽe mohou být palačinky dietní? O tom nepochybujte! Ta nejkaloričtější část je totiž až závěrečné servírování. Těsto, ze kterého vytvoříte až tři palačinky, připravíte z jednoho vejce, vody, dvou vrchovatých lžic celozrnné mouky a lžičky cukru.
Marmeládu, nutellu nebo javorový sirup jste bohužel nuceni vynechat. K tomu, abyste si pochutnali, vám ale bohatě postačí řecký nízkotučný jogurt a lesní plody, které můžete na chvíli povařit.
Dušený pokrm z červené čočky
Autor: istock.comChcete se v chladných dnech pořádně zahřát? Navlečte si teplé ponožky a uvařte si tento dušený pokrm! Jeho příprava vám nezabere více než pár minut a díky luštěninám budete dlouho sytí.
Na lžičce másla osmažte jednu malou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev a po pár minutách do směsi přidejte červenou čočku. Směs ochuťte solí, pepřem a kari kořením. Nakonec přidejte konzervu krájených rajčat, trochu vody a vše duste přibližně patnáct minut.
/
Klíčová slova: