Proč se vám nedaří zhubnout bříško? Nedělejte tyto chyby a zatočte s tukem!

  • Proč se vám nedaří zhubnout bříško? Nedělejte tyto chyby a zatočte s tukem!
    24. října  2018 
     05:55

    Po plochém vyrýsovaném bříšku touží snad každá žena. Dosáhnout vytouženého výsledku je ale pro mnohé až příliš těžké. A to i když se stravují zdravě, pravidelně cvičí a snaží se dělat vše správně. Vypracovat buchty na břiše stojí bezesporu spoustu úsilí. Pokud se vám to ale už dlouho nedaří, pak mohou stát za neúspěchem tyto chyby.

    Bříško je jedna z problémových partií, kde se tuk drží nejdéle. Pokud ale budete dělat vše správně, pak se snaha projeví a vy si konečně obléknete svá oblíbená přiléhavá trička. 

  • Netrápí vás pouze nafouknuté bříško?

    Autor: istock.com

    Jste si opravdu jista, že vás trápí nadbytek tukové hmoty? Bříško můžete mít pouze nafouklé, a tak působí větším dojmem. Nadýmání zpravidla ustoupí během noci. Pokud se tedy budíte s plochým bříškem a během dne se vám postupně zvětšuje, můžete si být jista, že váš problém tkví v zažívání.

    Tento scénář je pro vás výhodnější, jelikož v takovém případě se stačí zaměřit na skladbu jídelníčku. Očividně se něco vašemu trávení nelíbí. Nejčastěji jsou to nadbytek lepku ve střevech, příliš mnoho vlákniny nebo nesnášenlivost laktózy. Nafouklé bříško pak mohou doprovázet i další střevní problémy.

  • Konzumujete málo zdrojů tuků a bílkovin

    Autor: istock.com

    Pokud vám bříško nepříjemně přesahuje přes okraj kalhot, a můžete tak s jistotou potvrdit, že se jedná o tuk, pak je třeba zjistit, kde děláte chybu.

    Buchty se pečou v kuchyni. A to platí nejen u pravých buchet, ale i u těch břišních. Je tak třeba jíst zdravě a vyváženě. Pokud se řídíte pouze základními radami, pak váš jídelníček tvoří spousta zeleniny a ovoce. Rozhodně byste ale neměla zapomínat ani na zdroje bílkovin a zdravých tuků.

    Zařazujte proto do jídelníčku libové maso, mléčné výrobky, sýry a pak také ořechy, kvalitní oleje a avokádo. Naopak přílohám a pečivu věnujte pouze malý podíl ve svém jídelníčku. Právě sacharidy se při nedostatečném výdeji rády ukládají jako tuk.

  • Čokoláda, nebo ovoce?

    Autor: istock.com

    Chytá vás večer mlsná, ale ve jménu diety raději místo čokolády sáhnete po ovoci? Pak děláte velkou chybu! Ovoce je tvořeno zejména jednoduchými cukry, a to konkrétně fruktózou, která podněcuje v játrech tvorbu tuků, a ty se následně ukládají v oblasti břicha.

    Ovoce v jídelníčku ale rozhodně nevynechávejte! Dopřejte si ho ale v jinou denní dobu, a to nejlépe ráno, dopoledne nebo těsně po sportovní aktivitě. Večer naopak upřednostňujte oříšky nebo kvalitní hořkou čokoládu, která patří mezi zdravé zdroje tuků, v menším množství tak vaši redukci nijak neohrozí.

  • Přijímáte prázdné kalorie

    Autor: istock.com

    Hlídat stravu byste si měla nejen z pohledu kvantity, ale také kvality. Vyvarujte se proto průmyslově zpracovaných potravin a upřednostňujte výrobky s "krátkým složením". Obsahuje-li produkt nekonečný seznam látek, jejichž názvy ani nevyslovíte, pak ho rychle vraťte zpět do regálu. 

    Nejlepší volbou jsou pro vás potraviny, které obsahují maximálně tři suroviny.  Usnadníte tím tělu trávení a přijaté živiny naleznou své plnohodnotné využití. Nepřijmete tak jen prázdné kalorie, které váš organismus nepotřebuje.

  • Zapomínáte pít!

    Autor: istock.com

    Aby tělo správně fungovalo, pak je potřeba ho zásobovat nejen živinami, ale také vodou. Pouze zdravý jídelníček vám totiž hubnutí nezaručí. Redukce je jistým způsobem detoxikace organismu. Zbavujete se nadbytečného tuku a zdravou stravou a vodou tělo čistíte od škodlivých látek.

    Snažte se proto denně vypít alespoň dva litry čisté neperlivé vody a následně můžete pitný režim doplnit o (bylinné) čaje. Ty neslaďte ani medem, jelikož se stále jedná o cukr. Vyhýbejte se také alkoholu a džusům.

  • Cvičíte příliš dlouho a často

    Autor: istock.com

    Všeho moc škodí. Tohle rčení platí i při cvičení. Svaly potřebují čas na regeneraci, a tak se nesnažte posilovat bříško denně. Samotná doba zatížení břišních svalů nemusí přesáhnout deset minut. Cviky provádějte poctivě, se správným dýcháním a perfektní technikou.

    Cvičíte bříško už dlouho, cítíte zpevnění, ale buchty stále nikde? Nezapomínejte, že vypracovat břišní svaly není tak těžké jako je světu odkrýt. Přes vyšší procento tukové hmoty svaly jednoduše neuvidíte. Nepodceňujte proto svůj jídelníček!

  • Opakujete stále stejné cviky

    Autor: istock.com

    Tělo je velice přizpůsobivé. Tak jako si zvykne na kalorický příjem, tak si zvykne i na konkrétní cviky. Každý nový trénink břicha tak poskládejte trochu odlišně. Cviků na břišní svaly existuje nespočet. Buďte kreativní!

    Snažte se trénink sestavovat s rozmyslem a zařadit cviky na vrchní část bříška, spodní část i šikmé břišní svaly. Vytvarujete si tak mimo jiné i pas.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji