Vylaďte hormony v těle a konečně zhubněte! 3 recepty, které vám to usnadní

Vylaďte hormony v těle a konečně zhubněte! 3 recepty, které vám to usnadní
21. října  2018 
 06:00

Hormony řídí všechny procesy v těle, takže pokud dojde k narušení jejich rovnováhy, může to zhatit naše hubnoucí snahy. Zkuste je tedy dostat znova do harmonie, třeba pomocí knihy Hormony v harmonii, kterou vydalo nakladatelství Grada. Dozvíte se, co s naším tělem dělají konkrétní hormony a jaký vliv mají na naše tělo.

Hormony jsou látky, které se v těle přirozeně vyskytují a jsou produkovány různými orgány těla, jež prostřednictvím krve regulují nejrůznější tělesné funkce. Jsou tedy jakýmsi biochemickým jazykem našeho těla. Ovlivňují růst, plodnost, spánek a také metabolismus. Když mezi sebou přestanou hormony správně komunikovat, dojde k narušení rovnováhy, což se může projevit třeba zpomaleným metabolismem, a tudíž nemožností zhubnout.

Autor: Grada

Kniha autorek Caroline Fibak a Stine Fürst nabízí nejen možnost otestovat se, jak na tom se svými hormony jste, ale taky průvodce jednotlivými hormony, jako jsou kortizol, progesteron či estrogen. Dozvíte se, jak se projevuje zvýšená hladina těchto hormonů, nebo naopak snížená, jaký vliv mají hormony na metabolismus či jaké potraviny přispívají k hormonální harmonii.

Spoustu věcí můžeme podle autorek zvládnout bez chemie s pomocí přírodních produktů nebo potravin. Mimo jiné v knize najdete řadu užitečných receptů na jídla, která hormonální harmonii podporují. To ostatně potvrzuje i hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová, která říká: „Hormony můžeme udržet na uzdě i úpravou stravy. Například bílkoviny snižují hladinu ghrelinu, což je hormon hladu, a naopak stimulují produkci hormonů, které nám dávají signál, že už máme dost.“

Ukázkové recepty na vyvážení hormonů v těle:


Snídaně

Arašídová palačinka (na 3 větší palačinky)

Budete potřebovat: 2 vejce, 1 dl arašídové mouky či kvalitní mandlové mouky, 1 dl vody, 1 špetku soli, 1 čajovou lžičku sladidla stévie (nebo můžete vynechat), 1 čajovou lžičku vanilkového cukru (lze vynechat), olej na smažení.

Postup: Ušlehejte vejce, přidejte mouku, vodu, sůl, sladidlo a vanilkový prášek. Pak usmažte na pánvi a podávejte.


Oběd

Hummus – proteinová bomba (1 porce)

Budete potřebovat: 1 sklenku cizrny nebo odpovídající množství vařené cizrny, šťávu z ½ citronu, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 čajovou lžičku uzené červené práškové papriky, 3 polévkové lžíce tahini (sezamové pasty).

Postup: Smíchejte cizrnu s citronovou šťávou, olejem, česnekem, uzenou paprikou a tahini. Ochuťte solí. Cizrnu je vhodné předem na dvanáct hodin namočit a pak ji 2 hodiny vařit, proto můžete použít předvařenou cizrnu. Můžete si ji také uvařit do zásoby a skladovat ji v mrazáku.


Večeře

Karbanátky z kuřecího masa s brokolicovým salátem

Budete potřebovat: 1 balíček mletého kuřecího masa (nebo si namelte doma 500 g kuřecího masa), 1 kostku zeleninového vývaru (bio), 1 lžičku sezamového semínka, 2 lžičky slunečnicových semínek, 1 svazek petrželky, 2 vejce a olej na smažení. Na salát: 1 brokolici, šťávu z ½ citronu, špetku soli, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 100 g špenátu, 2 mrkve, 2 polévkové lžíce konopného semínka.

Postup: Všechny přísady na přípravu karbanátků smíchejte dohromady a nechte chvíli uležet. Růžičky z brokolice pokapejte citronovou šťávou, olejem, osolte je a nechte ustát. Nakonec promíchejte brokolici se špenátem, mrkví, konopným semínkem a servírujte ke karbanátkům, které jste mezitím usmažili.


Kolik energie bychom měli každý den přijmout? Odpověď najdete ve VIDEU:

Video se připravuje ...
Kolik energie je nutné každý den přijmout? • VIDEO: Vím co jím

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji