Potraviny s exotickými názvy, které musíte vyzkoušet. Nebojte se experimentovat!

  • Potraviny s exotickými názvy, které musíte vyzkoušet. Nebojte se experimentovat!
    22. října  2018 
     06:00

    Objevujte nové potraviny a zpestřete svůj jídelníček. Vybrali jsme pro vás několik druhů příloh, ovoce, luštěnin a dalších surovin, které už běžně seženete v jakémkoli supermarketu. Nenechte se odradit neznámými názvy a buďte v kuchyni zase o něco kreativnější.

    Často se při přípravě jídel opakujete a jíte neustále to samé? Zkuste do svého jídelníčku zakomponovat nové chutě. Uvidíte, že vás mile překvapí.

  • Tarhoňa

    Autor: istock.com

    S quinoou už jste se možná setkali. Restaurace a bistra se ji nebojí zakomponovat do zdravých jídel, ať už jako přílohu nebo součást pokrmu. Přesto se najde spousta strávníků, pro které je merlík chilský ještě neprobádanou potravinou.

    Její příprava je přitom velice jednoduchá. Stačí ji spařit horkou vodou, abyste se zbavili nahořklé chuti, a pozvolna uvařit (přibližně 10 až 15 minut). Quinoa je bezlepková příloha, proto je také vhodná pro celiaky nebo strávníky s intolerancí  lepku.

    Autor: istock.com

    Máte rádi těstoviny? Pak vás zaujme tarhoňa, které se mnohdy přezdívá také "velký kuskus". Je totiž stejného tvaru, jen podstatně větší. Tato těstovinová rýže se používá především v maďarské a slovenské kuchyni. Je vyrobena z nudlového těsta, a tak se skvěle hodí k zelenině i masu.

  • Quinoa, neboli merlík chilský

    Autor: istock.com

    Pro vysoký obsah rostlinných bílkovin je vhodné do jídelníčku zařadit luštěniny. Při výběru fazolí zkuste tentokrát sáhnout po fazolích adzuki. Jejich název zní exoticky, ale chutě se bát nemusíte.

    Tyto tmavočervené fazole jsou charakteristické svou oříškovou chutí, kterou byste neměli přebíjet kořením ani jinými dochucovadly. Hodí se především k přípravě polévek nebo jako samostatný pokrm s přílohou typu rýže.

  • Adzuki

    Autor: istock.com

    Kakao je malý zázrak. Umí kolikrát z obyčejného jídla vykouzlit výborný dezert. Přestože kvalitní kakao je zdravé, jeho lepší alternativou je svatojánský chléb, neboli karob. Je bohatý na bílkoviny, vápník a železo.

    Na rozdíl od kakaa obsahuje minimum tuku, a je tak ideální při dietě. Jeho barva je světlejší a chuť je o něco méně výrazná. Pro zpestření je však skvělou volbou při pečení nebo i ochucení např. jogurtu nebo smoothie.

  • Karob, neboli svatojánský chléb

    Autor: istock.com

    Pokud nejíte maso, tak tento tip oceníte. Robi je vhodná rostlinná náhrada za maso, jelikož se svou chutí i tvarem masu podobá.  Plátky ze směsi rostlinných bílkovin můžete použít např. při přípravě vegetariánských burgerů nebo "falešného řízku".

  • Robi

    Autor: istock.com

    Dračí ovoce vás okouzlí už na první pohled. Tyto plody kaktusu mají nejčastěji jasně růžovou až fialovou barvu a uvnitř plodu naleznete bílou dužinu s černými semínky.

    Chutí je pitahaya často přirovnávána ke kiwi nebo angreštu v kombinaci s vodním melounem. Rozhodně je kyselejší chuti, a proto se hodí kombinovat ji se sladšími plody, jako je banán.

  • Pitahaya, neboli dračí ovoce

    Autor: istock.com

    Ze sušených plodů je vhodné zmínit moruše. Vzhledem připomínají ostružiny a můžete se s nimi setkat hned v několika barvách, jako jsou bílá, černá a červená. Plody moruše jsou bohaté na obsah vitaminů C, E a skupiny B. Přidat je můžete do jogurtu nebo si jejich chuť užijte samostatně.

  • Sušené moruše

    Autor: istock.com

    Chia semínka jsou dnes ve zdravé výživě často používanou surovinou, ale tapioka ještě natolik známá není. Přitom je například pro výrobu pudingů ještě vhodnější.

    Tapiokové perly jsou vyráběny ze škrobu, který se dá sám o sobě využít při zahušťování polévek nebo při přípravě omáček. V podobě perel se však nabízí jako dezert.

    Tapioka je, stejně jako quinoa, bezlepková potravina a velice chutná je ve spojení s kokosovým mlékem. Mlsejte zdravě a uvařte si doma zdravý puding!

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji