Zázračný poměr 80:20! Paretovo pravidlo vám konečně pomůže zhubnout

  • Zázračný poměr 80:20! Paretovo pravidlo vám konečně pomůže zhubnout
    29. října  2018 
     06:00

    Neustále začínáte s dietou, ale nevydržíte déle než týden? Možná se omezujete až příliš! Stravovat se pouze zdravě a nedělat žádné chyby je nesmírně náročné. Ve výsledku se tak úplně zbytečně stresujete a z výsledků nemáte ani radost. Neustálé odříkání navíc nelze aplikovat věčně. Přistupujte proto k hubnutí opravdu zdravě a nebojte se hřešit!

    Nesnažte se být stoprocentně perfektní. Mnohem zdravějšího přístupu dosáhnete, když se budete stravovat zdravě, ale zároveň si ve správné míře dopřejete i svá oblíbená nezdravá jídla.

  • Pravidlo 80:20

    Autor: iStock.com

    Paretovo pravidlo 80/20 představuje ideální zdravou cestu k hubnutí. Osmdesát procent představuje úsilí, které do diety vložíte, a zbylých dvacet můžete s klidným svědomím věnovat malým prohřeškům.

    Princip úspěchu tkví v tom, že zatímco jste si z dvaceti procent dopřáli a uspokojili jste své chutě, jste schopni dietu držet dlouhodobě, a dosáhnout tak svých cílů. Pokud byste začali se striktní dietou bez možnosti si dopřát, dřív nebo později byste dietu porušili, a tedy i ukončili. 

  • Jak to vypadá v praxi?

    Autor: istock.com

    Osmdesát procent jídelníčku by měly zastupovat zdravé potraviny. Jezte dostatek ovoce a zeleniny a dbejte na dostatečný příjem bílkovin v podobě masa, sýrů, mléčných výrobků a vajec. Nezapomínejte ani na zdravé zdroje tuků, které jsou pro správný chod organismu nepostradatelné. Patří k nim kvalitní oleje, ořechy, semínka a avokádo.

    Sacharidy představují v jídelníčku zpravidla největší podíl. Z velké části se snažte zařazovat zejména kvalitní přílohy, ovesné vločky a celozrnné pečivo. Jednoduché sacharidy, tedy cukry, by měly být zastoupeny pouze v podobě ovoce, případně přírodních sladidel.

    Zbylých dvacet procent pak můžete věnovat pochutinám, kterým jen těžko odoláváte. Zpravidla to jsou čokoláda, sušenky, zmrzlina, brambůrky apod. Zařadit je můžete jako páté jídlo dne (tzn. 20 % z celého dne) nebo si můžete dát každý pátý den od diety pauzu.

  • Volný den, neboli "cheat day"

    Autor: istock.com

    Každý pátý den v týdnu byste tak měli "cheat day". Jelikož ale v takovém dni asi  spořádáte až příliš velké množství kalorií, aplikují se tyto dny spíše jednou do týdne, tzn. co sedm dní.

    Když si denně dopřejete nějakou maličkost, uspokojíte tím aktuální chutě. U volného dne se naopak může stát, že budete mít nutkání sníst, na co přijdete. Přejídání není zdravé a můžete si jím zadělat na problémy s trávením i vztahem k jídlu. Na druhý den vám bude zaručeně těžko a návrat do diety bude mnohem těžší.

  • Nic si nevyčítejte!

    Autor: iStock.com

    Cílem Paretova pravidla je, abyste si nezdravé jídlo nevyčítali. Pokud budete pochutiny zařazovat do jídelníčku pouze z dvaceti procent, redukci tím neohrozíte. Zůstanete příjemně naladěni a dieta se vám bude držet snadno.

    Navíc se nemusíte omezovat ani ve společnosti. Pokud se chystáte večer s přáteli do restaurace, přizpůsobte tomu jídelníček a během dne jezte zdravě a lehce. K večeři si pak s klidným svědomím objednejte talíř těstovin nebo burger.

    Buďte si ale vědomi i kalorického příjmu. Budete-li pravidlo aplikovat stylem, že si dopřejete denně k večeři celou pizzu, s velkou pravděpodobností nezhubnete. Řiďte se ve stravování zdravým rozumem!

  • Je pohyb důležitý?

    Autor: istock.com

    Paretovo pravidlo platí i v poměru stravy a pohybu. Zatímco osmdesát procent úspěchu je odrazem jídelníčku, za dvaceti procenty stojí pohyb. Hlavně strava vám přinese vysněné výsledky, chcete-li je ale trochu popohnat a postavu nejen zeštíhlit, ale také vytvarovat, je třeba pravidelně cvičit. 

  • Zpřísněte na 90:10

     

    Autor: iStock.com

    Začali jste na osmdesáti procentech a dietu zvládáte na jedničku? Pak si dopřávejte o něco méně a poupravte si pravidlo na 90:10. Stále si však nechte prostor pro malé hříchy. Ty si ponechte nejlépe pro speciální události, jako jsou oslavy nebo posezení s přáteli.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji