Hlad už vás nepřepadne! Která jídla vás zasytí víc než jiná?

  • Hlad už vás nepřepadne! Která jídla vás zasytí víc než jiná?
    19. září  2018 
     06:00

    Není nic nepříjemnějšího než se při dietě trápit hlady. Pokud vám pracovně nabitý rozvrh neumožňuje pět vyvážených jídel denně, založte jídelníček na potravinách, které vás pořádně zasytí! Budete tak už předem na hlad připraveni a nepřepadne vás kručení v břiše, bolest hlavy ani protivná nálada.

    Nejste si jistí, po čem sáhnout? Vyzkoušejte tyto potraviny. Jsou zdravé, chutné a vhodné i při cílené ztrátě hmotnosti. Obsahují také vitaminy, minerály a další látky, které podpoří správný chod vašeho metabolismu.

  • Mandle obsahují tuky i bílkoviny, které zasytí

    Autor: istock.com

    Mandle jsou považovány za magickou svačinu. Patří k nejhodnotnějším zdravým potravinám, a proto by ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět.

    Kromě zdravých tuků obsahují hořčík a vitamin E. Podporují tak kardiovaskulární systém a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Hrstka mandlí vás díky vysokému obsahu bílkovin zasytí, a to až na několik hodin!

  • Chia semínka zvětšují až desetinásobně svůj objem

    Autor: istock.com

    Chia semínka mají na zdraví blahodárný účinek a lze je do jídel zakomponovat velice snadno. Stačí pouhá lžička do jogurtu, smoothie nebo ovesné kaše.

    Semínka až desetinásobně zvětší svůj objem a obsažená vláknina prodlouží pocit zasycení. Mimo jiné mají také schopnost tělo hydratovat a doplnit organismu potřebnou energii.

  • Nezapomínejte na bílkoviny v mase

    Autor: istock.com

    Přestože i zelenina obsahuje bílkoviny, nezapomínejte na maso. Takový plátek libového hovězího vás zasytí na delší dobu, díky čemuž nebudete mít brzo hlad a mnohem snadněji se vyvarujete večernímu přejídání.

    Zatímco po talíři těstovin bude vaše hladina glukózy nestabilní, což povede k brzkému hladu, po jídle založeném na dostatečném množství bílkovin tyto obavy mít nemusíte. 

  • Půl avokáda v jídle nahradí i celou svačinu

    Autor: istock.com

    Studie z roku 2014, která byla provedena na Univerzitě Loma Linda, prokázala, že při konzumaci půlky avokáda jako součásti oběda se ženy cítily mnohem déle zasycené a uspokojené. Po třech hodinách od oběda neměly dokonce ani potřebu zařadit svačinu.

    Avokádo můžete přidat do salátu, sendviče nebo ho v rozmačkané podobě (tj. guacamole) zařadit do jídelníčku jako dip nebo pomazánku.

  • Vejce na snídani oddálí hlad

    Autor: istock.com

    Vejce jsou zdravým levným zdrojem bílkovin i tuků a hned tak vás neomrzí, jelikož je lze připravit na nespočet způsobů. Pokud už vás omrzela vejce míchaná, pak vyzkoušejte zeleninovou omeletu, volská oka, ztracená vejce nebo vejce na hniličko. 

    Vejce po ránu uspokojí hlad i chutě mnoha strávníků, což potvrzuje i studie z výzkumného centra Penningtonu. Respondenti s nadváhou se po snídani obsahující vejce cítili mnohem déle sytí a snížila se u nich hladina hormonu ghrelin, tj. hormon hladu.

  • Batáty obsahují zdravé škroby

    Autor: istock.com

    Ačkoli škroby mají spíše špatnou pověst, při výběru toho správného komplexního sacharidu se jich obávat nemusíte! Takový sladký brambor nebo-li batát je pro hubnutí ideální, a je navíc plný důležitých živin.

    Oproti klasickému bramboru nejsou rozdíly v obsahu živin až tak velké, ale batáty jsou doslova napěchované provitaminem A, který ocení zejména sportovci. Sladké brambory mají také nižší podíl sacharidů a naopak vyšší podíl vlákniny.

    Ve vařeném stavu je glykemický index u brambor nižší. Pokud se ale přece jen rozhodnete pro pečené hranolky, nepoužívejte při jejich přípravě olej. Zbytečně byste navýšili jejich kalorickou hodnotu.

  • Ovesná kaše je zdrojem prospěšných betaglukanů

    Autor: istock.com

    Nejste zrovna fanouškem slaných snídaní? Pak sáhněte po ovesné kaši! Obzvlášť na podzim vás příjemně zahřeje a zasytí na minimálně tři hodiny.

    Ovesné vločky jsou přirozeným zdrojem betaglukanů, které vytvoří ve střevech hustý gel, a ten pak snižuje hladinu cholesterolu, podporuje růst správných bakterií a navozuje pocit plnosti. 

  • Ryby mají vysoký index sytosti

    Autor: istock.com

    Ryba patří podle indexu sytosti mezi jednu z nejvhodnějších potravin. Kromě toho, že oddálí pocit hladu, vám také zažene nutkání hřešit.

    Druhy ryb, jako je losos, navíc obsahují Omega 3 mastné kyseliny, které udržují krevní tlak v normě a přispívají ke zdraví vašich kostí, kloubů, mozkových funkcí a zraku.

  • Quinoa a její variabilní využití

    Autor: istock.com

    Získejte vitaminy, minerály a bílkoviny hned v jedné potravině! Quinoa je bezlepková příloha, která je považována za skvělého pomocníka při hubnutí. Kromě vysokého obsahu vlákniny se totiž považuje za účinný antioxidant.

    Velkou výhodou konzumace quinoy je její rychlá příprava a možnost kombinovat ji jak na slano, tak i na sladko. Můžete ji zařadit ne jen jako přílohu na oběd či večeři, ale také jako sladký pokrm k snídani.

    TIP: Uvařte quinou v mléce, přidejte rozmačkaný banán, med a ořechy a vychutnejte si ranní kaši trochu jinak! 

  • Snězte jablko 30 minut před jídlem

    Autor: istock.com

    Jablka jsou známá jako účinný lék na imunitní systém. Jak vám ale mohou pomoci v dietě?

    Zařaďte do jídelníčku alespoň jedno jablko denně, a to ideálně půl hodinu před hlavním jídlem. Cukr ve formě fruktózy vám dodá potřebnou energii a vláknina vás zasytí do takové míry, aby vás na oběd uspokojil i lehký salát.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji