7 dobrot, které smíte mlsat i večer, ale nepřiberete ani deko!

  • 7 dobrot, které smíte mlsat i večer, ale nepřiberete ani deko!
    20. srpna  2018 
     06:00

    Zatímco přes den jste v jednom kole a jídlo si nežádá tolik pozornosti, odolat pokušení ve večerních hodinách je mnohem těžší. Po celém dni se těšíte, až si lehnete na pohovku, zapnete televizi a budete mlsat. Vytvořili jste si zlozvyk, kterého se není snadné zbavit. Zkuste ho proto pouze upravit, aby korespondoval se zdravým životním stylem. Vyměňte brambůrky za zdravější pochutiny! Poradíme vám, které to jsou.

  • Zeleninové chipsy

    Autor: iStock.com

    Patříte mezi milovníky brambůrek? Připravte si zeleninové chipsy, které jsou zdravé, a díky absenci tuku i nízkokalorické.

    Nakrájejte na tenké plátky cuketu, mrkev, řepu a celer. Plech vyložte pečicím papírem a na něj rozprostřete nakrájenou zeleninu. Chipsy můžete chutit výraznějším kořením, sůl však použijte až po upečení.

    K chipsům si můžete připravit i dietní dip. Smíchejte jogurt se lžící kečupu a ochuťte solí, citrónem a sušenkou bazalkou.

  • Pečená kadeřávková kapusta

    Autor: iStock.com

    Kadeřávková kapusta, nebo-li v angličtině kale, patří také mezi oblíbenou náhradu chipsů. Jelikož se jedná o listovou zeleninu, kalorickou hodnotu má minimální. 

    Kapustu stačí pouze vložit na plech, osolit, okořenit, popř. posypat trochou parmazánu, a nechat na pár minut zapéct v troubě. Kapusta je hotová velice rychle, a tak dávejte pozor, abyste ji nespálili.

  • Pečená cizrna s uzenou paprikou

    Autor: iStock.com

    Brambůrky střídají křupky, a v tu chvíli na scénu nastupuje pečená cizrna. Ta se řadí mezi luštěniny, které obsahují dostatek bílkovin, a je tak vhodná na večer.

    Použít můžete cizrnu uvařenou nebo konzervovanou. Stačí ji pořádně opláchnout a zbavit slupek, které vám mohou ztížit trávení. Cizrnu následně osušte a nasypte na plech. K ochucení použijte sůl a uzenou papriku. Můžete ji také zakápnout trochou olivového oleje, ale není to nezbytné. Pečte do zlatova!

  • Hummus se zeleninovými tyčinkami

    Autor: iStock.com

    Cizrna lze upravit také do formy hummusu. K jeho přípravě budete potřebovat tahini pastu (tj. sezamová pasta), olivový olej, citrónovou šťávu a sůl. Dále můžete přidat sušená rajčata, kari koření nebo chilli.

    Jelikož hummus obsahuje dost tuku, buďte s jeho konzumací opatrní. Ve večerních hodinách se vyhýbejte pečivu a servírujte hummus nejlépe se zeleninovými tyčinkami. Použít můžete mrkev, papriku, okurku nebo řapíkatý celer.

  • Nízkotučné sýry

    Autor: iStock.com

    Sýry patří k časté pochoutce právě ve večerních hodinách. V kombinaci s vínem jsou oblíbené u nás i v zahraničí.

    Pro jejich vysoký obsah bílkovin se opravdu hodí i na večer, avšak většina sýrů obsahuje přiliš mnoho tuku. Vybírejte proto druhy nízkotučné, a to nejlépe do patnácti gramů tuků na sto gramů výrobku. 

    Pomůckou při vybírání nízkotučných sýrů je slovíčko "light", avšak ne vždy se jím můžete řídit. Některé vysokotučné sýry jsou příliš tučné i v light variantě. Kontrolujte proto nutriční údaje..

    Dávejte si při konzumaci sýrů pozor ne jen na obsah tuku, ale i množství. Alkohol na večer vynechejte.

  • Šunkové rolky

    Autor: iStock.com

    Dalším vhodným zdrojem bílkovin je maso, a to i ve formě uzenin. Obsahují více soli, ale v malém množství neublíží. V dietě vybírejte kuřecí a krůtí šunku. U vepřové hlídejte obsah tuku, který by neměl překročit hranici pěti gramů na sto gramů výrobku.

    Vytvořte si rolky! Šunku naplňte tvarohem smíchaným s žervé. Směs dochuťte trochou soli, křenem, bylinkami nebo pažitkou. Česnek raději pro snadnější trávení večer vynechejte.

  • Jogurt s oříšky a lesním ovocem

    Autor: iStock.com

    Honí vás večer mlsná na sladké? Vsaďte na bílý jogurt nebo tvaroh. Přidat do něj můžete hrst oříšků a lesní ovoce, které má nízký podíl cukru. Vysokosacharidovým druhům ovoce se večer vyhýbejte.

    Tip: Mléčné výrobky jsou zdrojem bílkovin, proto se je nebojte zařadit i večer. Vyhledávejte však spíše ty druhy, které obsahují vyšší podíl kaseinu. Ten se do těla vstřebává pomaleji, a je tak vhodný právě ve večerních hodinách. Vysoký obsah kaseinu má např. tvaroh nebo cottage.

/
Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji