- 7. září 2018 06:00
Pokud cítíte, že jdete ve své dietě tím správným směrem, ale vaše snaha se na váze neodráží, zkuste být při skladbě jídelníčku důkladnější. Některé potraviny vás totiž mohou zavodňovat nebo můžou vaše bříško nepříjemně nafukovat. Zařaďte proto do jídelníčku superpotraviny, které vás zbaví problémů s trávením, zasytí vás na delší dobu a pomohou vám s úbytkem tuku v oblasti bříška.
Arašídové máslo
Autor: iStock.comArašídové máslo patří k chutným a zároveň nutričně bohatým potravinám. Na porci obsahuje až osm gramů bílkovin a čtyři gramy vlákniny – ta vás zasytí na dostatečně dlouhou dobu. Arašídové máslo se skvěle hodí nejen na snídani, ale i na svačinu.
Arašídy obsahují L-arginin, což je aminokyselina, která přispívá k lepšímu průtoku krve v těle. Cévy se tak nestahují a tělo nezadržuje žádné tekutiny navíc.
Cizrna
Autor: iStock.comCizrna je luštěnina, která je bohatým zdrojem nejen vlákniny a rostlinných bílkovin, ale také antioxidantů a minerálů působících proti zadržování vody v těle. Zakomponovat ji můžete do dušených zeleninových směsí nebo salátů.
Lze z ní také vytvořit samostatné pokrmy, kterými jsou pomazánka zvaná hummus nebo polévka ve formě cizrnového krému. Hodí se také jako příloha nebo z ní lze vytvořit cizrnovou mouku, kterou využijete při pečení slaných i sladkých koláčů.
Dýně
Autor: iStock.comS přicházejícím podzimem bude zahájena dýňová sezona. A jelikož se jedná o potravinu s vysokým obsahem vlákniny a draslíku, určitě byste ji měli do svých jídelníčků zařadit. Umixujte si dýňové pyré, které posléze můžete využít mnoha způsoby. Hodí se jak k zahušťování pokrmů, tak při pečení.
Bude-li vás honit mlsná, vyzkoušejte svačinu v podobě řeckého bílého jogurtu, dýňového pyré a přidejte i nakrájenou hrušku a špetku skořice. Vytvoříte si tak chutný podzimní dezert plný vitaminů a minerálů.
Hrášek
Autor: iStock.comŠálek zeleného hrášku obsahuje osm gramů bílkovin a spoustu látek snižujících pocit nafouknutého bříška. Mimo jiné také přijmete denní doporučenou dávku vitaminu C, dále hořčík, draslík a železo. Všechny tyto minerály pomáhají vyrovnávat hladinu sodíku a železo dopravuje kyslík v krevních buňkách.
Tuňák
Autor: iStock.comZ živočišných zdrojů bílkovin byste jen těžko hledali lepší volbu, než jsou ryby. Zejména tuňák, losos a sardinky obsahují omega-3 mastné kyseliny a omezují chutě. Redukční jídelníček se vám tak bude dodržovat mnohem snáz.
Tuňák můžete servírovat samostatně na oběd či večeři nebo formou pomazánek ke svačině. Stačí přidat lžíci tvarohu, lžičku hořčice, najemno nakrájenou cibuli a pomazánku dochutit solí a pepřem.
Brambory
Autor: iStock.comBrambory patří mezi základní přílohy. Přesto je mnozí do jídelníčku nezařazují z mylného dojmu, že jsou kalorické. Opak je ale pravdou! Brambory jsou navíc bohatým zdrojem draslíku, který pomáhá překonávat návaly a vyvažuje hladinu sodíku. Oproti jiným přílohám obsahují více vlákniny, a tak se budete po jejich konzumaci cítit sytější.
Abyste však zachovali jejich živiny, připravujte je nejlépe pečené (ve slupce). Vyhýbejte se smaženým polotovarům ve formě hranolků, kroket nebo amerických brambor.
Semínka
Autor: iStock.comSemínka, ještě skrytá ve slupce, jsou bohatá na minerální látky, jako je např. zinek, který zlepšuje imunitní systém. Semínka slunečnice a dýně jsou bohatým zdrojem vlákniny, a tak oddálí váš hlad až o několik hodin.
Fermentované pokrmy
Autor: iStock.comFermentovaná jídla, jako jsou miso, tempeh a kysané zelí, obsahují probiotika, což jsou přátelské bakterie, které posilují naši imunitu, regulují funkci střev a zabraňují nadýmání. Stejné množství probiotik naleznete i v určitých druzích neslazeného řeckého jogurtu.
Oříšky
Autor: iStock.comMandle, arašídy, vlašské ořechy a pistácie. Ať už si vyberete jakékoli oříšky, zásobíte tělo zdravými tuky. Podle studie z roku 2015 mají lidé, kteří pravidelně konzumují oříšky místo sladkostí, menší podíl tukové hmoty v oblasti bříška. Přes vyšší kalorickou hodnotu totiž obsahují prospěšné mononenasycené tuky, které působí jako prevence proti srdečním chorobám.
Lesní plody
Autor: iStock.comNa jeden šálek lesních plodů připadá až devět gramů vlákniny. Za cenu mála kalorií vás tak tento druh ovoce zasytí na delší dobu a zároveň tělo obohatíte o antioxidanty.
Z lesních plodů můžete zařadit maliny, ostružiny, borůvky, jahody nebo brusinky. Přidejte hrst plodů do jogurtu, doplňte pokrm semínky a dopřejte si zdravou uspokojivou svačinu plnou superpotravin.
Olivový olej
Autor: iStock.comRostlinné oleje, mezi které patří extra panenský olivový olej, jsou velkými pomocníky v hubnutí. Přidáním lžíce oleje do salátu navýšíte pocit sytosti a podpoříte vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích. Vyhýbejte se však pokrmům smaženým! Po nich můžete naopak očekávat přibírání.
Avokádo
Autor: iStock.comDobrá zpráva pro milovníky ovoce je, že avokádo můžete zařazovat do jídelníčku zcela bez omezení. Podle studie z roku 2013 měli konzumenti avokáda menší obvod pasu i hodnotu BMI. Obsahuje totiž mononenasycené tuky, které snižují chutě na nezdravé potraviny. Vsaďte na avokádo a další superpotraviny a svou dietu si zamilujete!
/
Klíčová slova: