Zažeňte hlad i chutě! 8 triků do diety, bez kterých se neobejdete

  • Zažeňte hlad i chutě! 8 triků do diety, bez kterých se neobejdete
    1. srpna  2018 
     06:00

    Začínáte s dietou a už teď se bojíte, jakým nástrahám budete muset čelit? Buďte na případné překážky připraveni. Stačí znát pár triků. S naší pomocí nebudete v dietě hladovět a chutě zaženete bez následků. Hubnutí půjde o to snáz a kilogramy budou ubývat mnohem rychleji.

     

  • Nebojte se velkých porcí!

    Autor: iStock.com

    Pokud se vrháte do diety, ve které budete trpět hlady už od začátku, pak vás s velkou pravděpodobností brzy přepadne vlčí hlad a sníte, na co přijdete. Vyberte si proto dietu, při které se dostatečně najíte a nebudete trpět.

    Zdravé potraviny jsou mnohdy nízkokaloričtější, a tak se nebojte pořádných porcí. Naložte si na talíř maso velikosti dlaně, hrst přílohy a zbytek talíře doplňte zeleninou, které můžete jíst neomezené množství. 

    Sušenky vyměňte za ovesnou kaši a pizza rohlík za dva žitné chleby s avokádem. Nejenže si pochutnáte, ale objem dělá dojem!

  • Vláknina pro delší pocit sytosti

    Autor: iStock.com

    Vybírejte si potraviny, které obsahují dostatek vlákniny. Ta vás na delší dobu zasytí, a vy tak nebudete mít nutkání se neustále něčím dojídat. 

    Z pečiva vybírejte celozrnné druhy, do jogurtu přidejte lžičku chia nebo lněných semínek, každé slané jídlo doplňte zeleninou a nezapomínejte ani na ovesné vločky!

    Vlákninu můžete doplnit i psylliem, které vám podpoří metabolismus a pomůže ke snadnějšímu vyprazdňování.

  • Hlad je převlečená žízeň

    Autor: iStock.com

    Nezapomínejte na pitný režim! Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Položte si na stůl litrovou lahev s vodou a snažte se za den vypít alespoň dvě.

    Hned po probuzení vypijte sklenici vody a druhou ideálně se snídaní. Snažte se největší část pitného režimu splnit už v dopoledních hodinách.

    Pokud vám čistá voda vyloženě nechutná, přidejte si do ní nakrájené ovoce nebo mátu. V letních měsících si můžete vyrobit i domácí ledový čaj. Buďte ale opatrní s čajem zeleným, který odvodňuje. Je tak nezbytné ho doplňovat čistou vodou.

  • Dobrá káva zažene chutě na sladké

    Autor: iStock.com

    Když už je řeč o pitném režimu, pokud jste milovníky kávy, zařazujte ji jako pochutinu místo sladké tečky po obědě.

    Nejméně kalorická, a tedy i pro dietu nejvhodnější je káva v podobě espresa, nebojte se tedy kompromisů! Chcete-li kávou zahnat chutě na sladké, udělejte si ji opravdu chutnou.

    Tip: Zatímco latté je kalorické, flat white nebo americano s malým množstvím mléka vám dietu nenaruší. Přidávejte ale pouze mléko polotučné nebo rostlinné. Kávu si můžete dále dochutit skořicí nebo vanilkou.

  • Konzumujte sezonní ovoce

    Autor: iStock.com

    Zbavte se pocitu, že se musíte v dietě omezovat. Pokud vás bude honit mlsná, sáhněte po cukru v jeho nejpřirozenější podobě. Ovoce je sladké, a cukr tak doplníte zdravou formou.

    Navíc má ovoce vysoký podíl vlákniny, a tak vás navíc i zasytí. Přidanou hodnotou jsou obsažené vitaminy a minerály, které jsou pro zdravý chod těla nezbytné.

    Tip: Vybírejte sezonní druhy. "V létě Česko nabízí široký výběr ovoce, které shodou okolností patří mezi nízkokaloričtější druhy, jako jsou broskve, nektarinky, meruňky, švestky, třešně atd. V porovnání s banánem si tak můžete dopřát hned několik kusů naráz," radí výživová poradkyně Veronika Duží.

  • Čokoládu můžete!

    Autor: iStock.com

    Máte rádi čokoládu a odmítáte se jí vzdát? Dopřávejte si ji nadále i bez výčitek. Stačí, když si vyberete vysokoprocentní hořkou čokoládu, která obsahuje na rozdíl od mléčné čokolády méně cukru a více tuků. Díky tomu vás zasytí a nestoupne vám hladina cukru v krvi. To má totiž u mléčných čokolád za následek, že neskončíte pouze u jedné kostičky.

    Tip: Snídáte rádi ovesnou kaši? Vyměňte jednou oříšky za kostičku hořké čokolády, která se následně teplem rozteče, a dodá tak kaši nový rozměr.

  • Nebojte se v dietě tuku

    Autor: iStock.com

    Oříšky, semínka, kvalitní oleje a avokádo. To vše by měl váš jídelníček zahrnovat. Tuky vás zasytí na delší dobu, zvýrazňují chutě a pomáhají ke správnému chodu metabolismu.

    Avokádo navíc potlačuje chuť k jídlu, jelikož obsažené tuky vysílají do mozku signály, že je váš žaludek už plný. Stejnou funkci mají také mandle, které zvyšují pocit sytosti, a jsou tak vhodné při regulaci tělesné hmotnosti.

    Tuky však mají oproti sacharidům a bílkovinám dvojnásobnou kalorickou hodnotu, proto buďte opatrní s jejich množstvím.

  • Večer vsaďte na tvaroh

    Autor: iStock.com

    Máte chutě na sladké především ve večerních hodinách? Pak vsaďte na tvaroh! Obsahuje bílkovinu kasein, která je pomalu vstřebatelná, a je tak na noc pro vaše tělo ideální. U sportovců pomůže k regeneraci svalů a dostatečně zasytí.

    Tip: Smíchejte tvaroh s trochou vody a vyšlehejte ho do jemna. Následně ho ochuťte lžičkou hořkého kakaa, špetkou skořice a v případě většího hladu přidejte i pár nasekaných oříšků.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji