10 dietních pravidel, která vás šokují! Vše, co potřebujete vědět pro účinné hubnutí

  • 10 dietních pravidel, která vás šokují! Vše, co potřebujete vědět pro účinné hubnutí
    27. června  2018 
     06:00

    Dietní tipy se na vás valí ze všech stran, že by se z toho jednomu zamotala hlava. Také už jste vyzkoušeli ledasco, a váha přesto neklesá? Zapomeňte na všechny rady o hubnutí, co jste kdy slyšeli, a důvěřujte těmto vědecky podloženým faktům. Letos své cílové konfekční velikosti dosáhnete, a to zcela bez trápení.

  • Nebojte se ráno vynechat snídani

    Autor: iStock.com

    Snídaně je nejdůležitější jídlo dne? Omyl! Ranní dávka makroživin vám nezaručí hubnutí. Tady jsou dvě fakta, která byste si měli zapamatovat.

    1. Načasování snídaně není tak důležité, jak si myslíte. Nemusíte jíst bezprostředně po probuzení ani do hodiny po něm. Nijak to neovlivní rychlost vašeho metabolismu. 

    2. Čím dříve se ráno najíte, tím větší bude časové okno věnované jídlu. To může podle vědců z Institutu biologických studií vést k většímu ukládání tuku a zvýšení rizika výskytu zdravotních problémů. Pokud snídáte v sedm ráno a poslední jídlo konzumujete v deset večer, pak věnujete jídlu celých patnáct hodin, což je více, než vaše tělo potřebuje. 

    Každé jídlo dne je důležité a nelze upřednostňovat jedno před druhým. Nejvíce záleží na celodenním kalorickém příjmu, výběru potravin a počtu hodin, které jídlem strávíte. Pokud tedy milujete snídaně, klidně v nich pokračujte. Jen berte v potaz velikost časového okna a nekonzumujte poslední jídlo v pozdních hodinách.

  • Je v pořádku večeřet vydatně

    Autor: iStock.com

    Večeře bývá často považována za společenskou událost, a to nejen venku s přáteli, ale i doma, když se rodina po celém dni sejde u stolu. Jíst po setmění je ale častým strašákem všech, kteří se snaží dlouhodobě zhubnout. 

    Italští vědci se rozhodli porovnat dvě skupiny. Jedna zařazovala větší jídlo dne o desáté dopoledne, druhá o šesté hodině večerní. Výsledky studie vyvrátily přesvědčení o tom, že by větší večeře měla vliv na váhu. Druhá skupina dokonce zaznamenala úbytek tělesného tuku. 

    Pokud se ve večerních hodinách nebudete vyloženě přejídat, větší jídlo dne neovlivní nepříznivě vaše hubnutí. Rozložte si příjem kalorií do jednotlivých chodů tak, jak vám to vyhovuje.

  • Svačiny vám nezrychlí metabolismus

    Autor: iStock.com

    Při konzumaci jídla spalujeme kalorie. Před třiceti lety ale kvůli tomu vznikla fáma, že po větším počtu jídel denně spálíte větší počet kalorií. Stravování o čtyřech až šesti chodech se tak stalo pravidlem pro efektivní hubnutí.

    Francouzští vědci ale došli k závěru, že počet jídel nijak neovlivňuje rychlost metabolismu. Průzkum tak opět dokázal, že hubnutí je ovlivňováno pouze celkovým příjmem kalorií, který nesmí přesáhnout výdej. 

    Nezáleží tedy na tom, zda rozdělíte dva tisíce kalorií do tří chodů dne, nebo do šesti. Po třech velkých jídlech denně se naopak budete cítit déle sytí a uspokojení.

  • Jezte sacharidy a zhubnete!

    Autor: iStock.com

    Po nízkosacharidových a paleo dietách se sacharidy staly největšími protivníky hubnoucích. Vyměnit rafinovaný cukr a zpracované potraviny za maso se zeleninou má na tělo bezesporu pozitivní vliv. Existují ale i jiné zdroje sacharidů, které jsou stále podceňovány.

    Důkazem je Japonsko, sacharidová velmoc, která se pyšní pouze třemi procenty obyvatel s diagnózou cukrovky. Přitom s tak velkou spotřebou rýže a batátů by podle mnohých měli Japonci patřit mezi nejobéznější národ. Opak je ale pravdou.

    Zcela ignorujte tvrzení, že jsou sacharidy špatné. Vaše tělo je potřebuje. Na jejich striktní omezení tělo reaguje snížením produkce hormonů, které regulují spalování tuků. Nevyhýbejte se jim tedy úplně. Redukujte je ve dnech, kdy jste méně aktivní, a naopak je zařazujte po velkém výdeji. Vybírejte si kvalitní zdroje, jako jsou celozrnné výrobky, bezlepkové přílohy, ovoce, ale i zelenina.

  • Některé pilulky na hubnutí stojí za zvážení

    Autor: iStock.com

    Většina pilulek na hubnutí, to jsou jen vyhozené peníze a jediný účinek, který od nich můžete očekávat, je placebo. Možná byste ale nečekali, že pomocníkem v hubnutí bude pouhá tabletka vitaminu D.

    Podle kanadských vědců disponují lidé s větším množstvím vitaminu D menším procentem tuku. Vitamin D totiž pomáhá tělu vyplavovat hormon leptin, který ovlivňuje pocit sytosti, a naopak snižuje produkci parathormonu a kortizolu (stresový hormon), které výrazně nepříznivě ovlivňují spalování tuků.

  • Cvičte na prázdný žaludek

    Autor: iStock.com

    Určitě už se vám stalo, že jste na poslední chvíli zhltli svačinu a při cvičení se vám jídlo nepříjemně vracelo. Předtréninkové jídlo je velice důležité, ale doba, kterou byste měli věnovat trávení, je hodně podceňována.

    Trávicí systém je komplikovaný a tělu trvá, než se strava v těle rozloží. Dejte proto žaludku čas a zacvičte si až ve chvíli, kdy bude tělo připraveno spalovat. 

    Výzkum publikovaný v Mezinárodním deníku sportovní výživy a metabolismu odhalil, že deset gramů bílkovin se tráví přibližně hodinu. Při konzumaci jídla o pětadvaceti gramech bílkovin byste tak správně měli počkat až dvě a půl hodiny.

  • Zařaďte do jídelníčku nasycené tuky

    Autor: iStock.com

    Nasycené tuky, které se vyskytují zejména v živočišných výrobcích, byly dlouhou dobu považovány za původce srdečních chorob a obezity. Nejnovější průzkumy ale tento údajný fakt vyvrátily.

    Cholesterol totiž působí jako antioxidant proti volným radikálům. Pokud je v krvi vysoká hladina nežádoucích látek způsobená zánětem tepny po konzumaci vysoce zpracovaných potravin a velkého množství cukru, stoupne hladina cholesterolu, aby tyto látky byly potlačeny.

    Je také nezbytný při produkci hormonů, které proti srdečním chorobám bojují. Z průzkumů také vyplynulo, že diety bohaté na nasycené tuky jsou v porovnání s ostatními nízkokaloričtější. 

  • Půst je pro tělo zdravý

    Autor: istock.com

    Dieta, při které nic nejíte, není dieta, ale hladovění. Ale je rozdíl mezi tím, když dlouhodobě odpíráte tělu potřebné živiny, a tím, když ho přeprogramujete na zcela odlišný režim. Takovým může být přerušovaný půst.

    Tento moderní způsob stravování se využívá zejména ve fitness. Délka půstu se pohybuje okolo dvanácti až šestnácti hodin, ale může se různě lišit. Aplikovat ho lze denně, ale i např. jednou do týdne.

    Zdravotní benefity jsou podle vědců ze státu Utah v USA obrovské. Půst pomáhá s lepší funkcí mozku, regenerací, dýcháním, chůzí i hubnutím.

  • Organické potraviny vám nepomohou v hubnutí

    Autor: iStock.com

    Výběrem kvalitních organických potravin přispíváte svému zdraví. Ne každá potravina s nálepkou "organická" je ale dietní. Obsahuje pouze minimální množství pesticidů a toxinů. Její výživové hodnoty jsou v porovnání s neorganickou potravinou zcela identické. 

    Ovoce a zelenina v bio kvalitě jsou vždy tou správnou volbou. Z nutričního hlediska tím ale nijak svou dietu nepodpoříte. 

  • Bílkovin není nikdy dost

    Autor: iStock.com

    Možná jste zaslechli, že nadbytek bílkovin může způsobit zdravotní komplikace v podobě ledvinových a žlučových kamenů. Žádná ze studií to však nikdy nepotvrdila. 

    Pokud trpíte problémy s ledvinami, pak je pravděpodobné, že větší množství bílkovin vám nebude dělat dobře. Zdravému člověku ale žádné riziko nehrozí.

    Bílkoviny patří k nejdůležitějším makronutrientům pro spalování. Při svém nadbytku se ale stejně jako ostatní makroživiny mění v tuk, proto nezapomínejte na pravidlo, že záleží na celkovém kalorickém příjmu.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji