Doba přípravy: 50 minut, doba pečení: 22 až 25 minut, doba chlazení: 2 hodiny
Budete potřebovat (na 12 kusů):
na korpus:
3 vejce
100 g cukru krystal
75 g polohrubé mouky
75 g nasekaných lískových oříšků
2 lžičky prášku do pečiva
na jablečnou náplň:
750 g kyselých jablek
250 g jablečné šťávy
50 g cukru krystal
půl lžičky mleté skořice
nastrouhanou kůru z 1 citronu
1 balíček dortového želé
na krém:
5 plátků želatiny
500 g měkkého tvarohu
250 g mascarpone (můžete použít i pomazánkové máslo)
75 g cukru krystal
3 lžíce rumu a rum na pokapání
100 g rozinek
300 g smetany ke šlehání
na ozdobu:
1 kyselejší jablko
50 ml jablečné šťávy
30 g lískových oříšků
meduňku lékařskou
Postup:
1. Vejce s cukrem a třemi lžícemi vody šlehejte asi osm minut. Opatrně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nasekané ořechy. Těsto vylijte do dortové formy s průměrem 26 centimetrů, vystlané pečicím papírem. V troubě vyhřáté na 175 °C pečte dozlatova. Korpus nechte vychladnout a vraťte zpět ho do dortové obruče.
2. Jablka oloupejte, vyřízněte jádřince a nakrájejte na plátky. Spolu s jablečnou šťávou, cukrem, se skořicí a s citronovou kůrou dejte do hrnce a pět minut vařte. Mezitím smíchejte dortové želé s pěti lžícemi studené vody. Za stálého míchání ho přidejte k jablkům, směs vylijte na korpus a nechte vychladnout.
3. Rozinky pokapejte rumem. Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Tvaroh vymíchejte s pomazánkovým máslem, cukrem a rumem. Želatinu vyždímejte a rozpusťte v horké vodní lázni. Přidejte do ní tři lžíce tvarohového krému a poté směs vmíchejte do krému. Přisypejte rozinky.
4. Vyšlehejte smetanu, přidejte do krému a rozetřete na jablečnou vrstvu. Dejte na dvě hodiny do ledničky. Mezitím umyjte jablko, odstraňte jádřinec, dužinu nakrájejte na plátky a dvě minuty duste na jablečné šťávě. Hotový ořechový dort ozdobte plátky jablek, oříšky a lístky meduňky.