Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čokoládový zázrak

Na čokoládový dort si vyhraďte víc času. Výsledek však stojí za to.
28. ledna 2010 | 08:10

Doba přípravy: 90 minut, doba pečení: 15 minut

Budete potřebovat (na 12 porcí):

na piškotové těsto:

4 vajíčka
125 g cukru
4 PL horké vody
1 balíček vanilkového cukru
50 g hladké mouky
50 g škrobové moučky
2 zarovnané PL kakaa
1/2 lžičky prášku do pečiva

na čokoládovou šlehačka:

4 plátky čiré želatiny
200 g hořké čokoládové polevy
600 ml šlehačky
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
špetku soli
2 PL rumu
4 lžičky rozpustné kávy

na ozdobení:

300 ml šlehačky
1 balíček vanilkového cukru
čokoládové hoblinky a kakao na zdobení

Na čokoládový dort si vyhraďte víc času. Výsledek však stojí za to.
Autor: archív

Postup:

1. Oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme dotuha a postupně zapracujeme polovinu dávky cukru. Žloutky spolu s vodou a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme ušlehaný sníh. Mouku se škrobovou moučkou, kakaem a práškem do pečiva smícháme a prosejeme. Nakonec všechny suroviny společně zlehka promícháme. Těsto natřeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme v troubě předehřáté na 200 ° C.

2. Upečený plát těsta vyklopíme na čistý kus papíru na pečení a použitý papír z těsta opatrně stáhneme. Těsto necháme vychladnout. Z těsta vykrojíme dva kruhy: jeden menší a druhý větší tak, aby odpovídaly rozměrům kopulovité nádoby / formy o objemu asi 2 litry.

3. Želatinu namočíme do studené vody. Polevu nakrájíme na kousky, dáme do nádoby a v horkém vodní lázni rozpustíme. Necháme vychladnout. Vyšleháme šlehačku, postupně k ní přidáváme cukr, vanilkový cukr a sůl. Zahřejeme rum a přidáme rozpustnou kávu. Z plátků želatiny vymačkáme vodu a rozpustíme je v teplém rumu. Zapracujeme do šlehačky a nakonec přidáme rozpuštěnou polevu.

4. Formu vyložíme průhlednou fólií. Nalijeme polovinu čokoládové šlehačky a navrch položíme menší kruh těsta. Na něj natřeme zbytek šlehačky a navrch položíme větší kruh. Překryjeme fólií a necháme 2 až 3 hodiny v chladničce.

5. Dort vyklopíme na talíř, fólii stáhneme. Před podáváním ušleháme šlehačku s vanilkovým cukrem a natřeme na dort. Ozdobíme čokoládovými hoblinkami a kakaem.

Autor: lesk.sk, lena