Je libo štrúdl, muffiny nebo skvělý dort či bábovku? Rozhodně vyzkoušejte jejich jogurtové varianty. Jogurt totiž ve sladkostech skvěle nahrazuje smetanu. Má méně tuku i kalorií. A překvapí vás, že především těstu dává jogurt velice speciální šmrnc, který si na první ochutnání zamilujete. Po upečení je vlhké a zároveň křehké, jemně nakyslé a rozplývá se na jazyku.
A zapomeňte na nízkotučné jogurty. Ten pro pečení by měl mít nejméně 3,5 % tuku, ale úplně nejlepší je řecký nebo smetanový. Pořád má méně tuku než třeba šlehačka.
1. Kelímkový jogurtový koláč s ovocem
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/kolac/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/7844024.jpg?v=0&st=Xv3bH-yH3v0PB3RUP8ocjVnOEysG8WDhjSYMVEHY6ZU&ts=1600812000&e=0)
Suroviny:
2 kelímky bílého jogurtu
2 kelímky polohrubé mouky
2 kelímky špaldové mouky
1,5 kelímku třtinového cukru
4 ks vejce
1 balíček prášku do pečiva
400 g ovoce
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
Drobenka:
1 lžíce změklého másla
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce mandlových lupínků
2 lžíce jemných ovesných vloček
Postup:
Formu lehce vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Připravte drobenku: máslo, cukr, mandle a vločky zpracujte prsty na drobivou hmotu.
Jogurt vyklopte do mísy, kelímky vymyjte a použijte jako odměrku. Přidejte obě mouky, cukr, vejce a prášek do pečiva, a umíchejte těsto. Stačí dobře promíchat vařečkou, aby se všechny suroviny spojily, není třeba šlehat ani hníst.
Těsto nalijte do formy a po celé ploše bohatě zasypte ovocem, větší ovoce pokrájejte na poloviny či čtvrtiny. Koláč zasypte drobenkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 50 minut. Jestli je hotový, vyzkoušejte špejlí zapíchnutou do středu koláče. Nechte vychladnout, krájejte na kousky a servírujte.
Poznámka: Ingredience jsou na formu o průměru 25 cm.
2. Borůvkový dort
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/boruvkovy-dort-s-jogurtem/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2309609.jpg?v=0&st=CowkVzg0fsyNXr4AfQnhdvgaZPZx1lFW2prdGVYexYA&ts=1600812000&e=0)
Suroviny
Krém:
1/2 balíčku želatiny v prášku
1 polévková lžíce cukru moučka
80 g cukru krystal
11 plátků želatiny plátkové
2 ks citrónu
150 g čerstvých borůvek
250 g jogurtu
400 g smetany ke šlehání
50 ml jablečné šťávy
500 g tvarohu
Na ozdobu:
150 g čerstvých borůvek
Těsto:
1 špetka soli
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
2 ks vejce
2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
50 g škrobové moučky
50 g hladké mouky
80 g cukru krystal
Postup:
Vejce, cukr, sůl a pomerančovou šťávu vyšlehejte do pěny. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, škrobovou moučku a opatrně zapracujte do vaječné směsi. Těsto přelijte do formy (o průměru 26 cm) vyložené papírem na pečení a pečte 25 až 30 minut. Hotový korpus nechte vychladnout.
Mezitím nechte rozpustit plátky želatiny ve studené vodě. Z tvarohu, jogurtu, cukru, nastrouhané citronové kúry a šťávy vyšlehejte hladký krém. Borůvky rozmačkejte a smíchejte s polovinou tvarového krému.
Vyždímejte 6 plátků želatiny a mírně zahřejte. Přibližně 4 lžíce borůvkového krému vmíchejte do rozpuštěné želatiny a poté spojte se zbytkem krému. Vyždímejte zbytek želatiny. Zahřejte a spojte stejným způsobem s druhou polovinou tvarohového krému.
Ze smetany vyšlehejte hustou šlehačku. Rozdělte ji na poloviny a jednu zapracujte do borůvkového a druhou do tvarového krému. Vychladlý korpus dejte zpět do dortové formy. Rozetřete na něj borůvkovou hmotu, na ní navrstvěte tvarohový krém a povrch zarovnejte.
Přibližně 50 g borůvek odložte stranou. Zbylé borůvky smíchejte s moučkovým cukrem a jablečnou šťávou.Povařte dokud nevznikne pyré. V jedné lžíci borůvko-jablečného pyré rozmíchejte dortové želé a zapracujte ho. Ještě jednou ohřejte. Pomocí špejle ozdobte pyrém dort. Nechte 2 hodiny v chladničce. Na závěr ozdobte dort zbylými borůvkami.
3. Jogurtové lívance
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/jogurtove-livance/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/7844032.jpg?v=0&st=w92qFjrHQrUWRCUP0xj9iW8yF9gri4B_7t9rcJ3gDr0&ts=1600812000&e=0)
Suroviny:
4 vejce
4 balíčky vanilkového cukru
4 kelímky bílého jogurtu
20 polévkových lžic polohrubé mouky
2 lžičky jedlé sody
1 hrnek oleje
300 g čerstvých borůvek
Postup:
V míse rozšlehejte vejce s cukrem. Přidejte jogurt a důkladně promíchejte. Do směsi prosejte mouku smíchanou se sodou. Těsto vymíchejte dohladka a nechte chvíli odpočinout.
Na lívanečníku do každého dílku vlijte lžičku oleje a naběračkou nalijte těsto. Lívance upečte po obou stranách dočervena, hotové slepte po dvou džemem nebo rozmačkanými borůvkami.
Před podáváním je můžete posypat grankem nebo strouhaným tvrdým
4. Jablečný jogurtový štrúdl
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/jogurtovy-strudl/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/7844029.jpg?v=0&st=oVGWStuaJEs2m700xJBTvD3qayux7bObdh3U6WR7TV0&ts=1600812000&e=0)
Suroviny:
1 balení hery
1 špetka soli
1 menší kelímek bílého jogurtu
1 ks vejce
500 g hladké mouky
6 ks malých jablek
1 lžíce mleté skořice
2 lžičky cukru krystal
1 žloutek
Postup:
Mouku vysypeme na vál, přidáme jogurt, špetku soli, nastrouháme heru a přidáme jedno vejce. Vypracujeme těsto.
Těsto vyválíme na obdélníkový plát, dáme na něj jablka, která posypeme skořicí a cukrem (můžete přidat i ořechy či rozinky). Těsto poté zabalíme, potřeme žloutkem a dáme péct na 20 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.
5. Jogurtová bublanina
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/jogurtova-bublanina/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/7844033.jpg?v=0&st=SwcaJkqwHs9WbVduQiQGz56bE6EqdUAODJPRlUSarUA&ts=1600812000&e=0)
Suroviny:
1 hrnek hladké mouky
3/4 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru moučka
1/2 hrnku mléka
1 kelímek bílého jogurtu
4 polévkové lžíce rozpuštěného másla
2 ks žloutku
3/4 balíčku kypřicího prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
500 g ovoce
Na plech
1 lžička tuku
1 polévková lžíce strouhanky
Postup:
Mléko, jogurt, žloutky, cukr a vlahé máslo dejte do mixéru a mixujte asi dvě minuty. Umixovanou směs vmíchejte do mouky smíchané s vanilkovým cukrem a práškem do pečiva.
Těsto dobře promíchejte a vlijte do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Rozhrňte těsto tak, aby u okrajů pekáčku byla vyšší vrstva. Pak poklaďte ovocem, které můžete smíchat s jednou lžící hrubé mouky. Dezert pečte asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě.
6. Jogurtová bábovka
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/jogurtova-babovka-s-kokosem/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/7844030.jpg?v=0&st=GZwYOup3cHJWrDdoFYuMtyS860c9Fn_-U8E8FpE0nto&ts=1600812000&e=0)
Suroviny:
400 g polohrubé mouky
200 g cukru krystal
1 dl rostlinného oleje
1 dl vody
3 ks vejce
300 g bílého jogurtu
prášek do pečiva
vanilkový cukr
100 g kokosové moučky
Postup:
Žloutky rozšleháme s krystalovým a vanilinovým cukrem, přidáme olej, vodu a jogurt. Vše ještě chvilinku šleháme.
Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kokos a na závěr pevně ušlehaný sníh z bílků. Nalijeme do velké bábovkové formy, kterou vymastíme a vysypeme kokosem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C (elektrická trouba) zhruba hodinku.
Vyndáme a můžeme vyklopit ještě teplou. Pocukrujeme a můžeme jíst. Pozn: Tenhle univerzální recept na bábovku, můžeme podle chuti ještě vylepšit, například část obarvit kakaem, nebo přidat ořechy, skořici.
7. Jogurtové muffiny s rybízem
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/jogurtove-muffiny/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/7844034.jpg?v=0&st=4M8NLobLIYrbdoPrzbGsYVb7zZMZFKjejqCO93u7hNM&ts=1600812000&e=0)
Suroviny:
100 g másla
120 g cukru moučka
2 ks vejce
200 g bílého jogurtu
350 g hladké mouky
1 ks kypřicího prášku do pečiva
300 g červeného rybízu
1 lžička citrónové kůry
Postup:
Máslo a cukr utřete do pěny. Postupně přidávejte vejce, jogurt, mouku smíchanou s kypřicím práškem a citronovou kůru. Vše dobře promíchejte. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte kuličky rybízu.
Formičky na muffiny vymažte máslem a vysypejte moukou. Naplňte je těstem do dvou třetin a muffiny pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
8. Jogurtové koblížky se skořicí
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/jogurtove-koblizky-se-skorici/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/7844026.jpg?v=0&st=G19mFG9samqwAbjAQed6R4a0b8D9oa-x0kjRkhUUfp8&ts=1600812000&e=0)
Suroviny:
300 g bílého jogurtu
300 g špaldové mouky hladké
100 g zlatých rozinek
1 balíček prášku do pečiva
3 lžíce hnědého rumu
3 ks vejce
citronová kůra
Na obalení:
150 g cukru krupice
2 lžičky skořice
0,5 lžičky soli
Do mísy dejte jogurt, přidejte vajíčka, rum, nastrouhanou citrónovou kůru a vše důkladně dohladka rozmíchejte. Pak přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, rozinky a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. To nechte krátce odpočinout.
Ve vyšším hrnci rozehřejte olej na teplotu asi 180 °C a poté do něj lžící opatrně vkládejte přibližně stejně velké kousky těsta. pomoci si můžete druhou lžící, kterou těsto z té první seškrábnete. Smažte z obou stran dozlatova. Hotové koblížky z oleje vyndavejte pomoci cedníku nebo speciální děravé lžíce a pokládejte je na talíř či tác vyložený papírovou utěrkou nebo ubrousky, které odsají přebytečný tuk.
Ještě teplé koblížky obalujte ve směsi krupicového cukru, skořice a soli. Nejlépe chutnají vlažné.
9. Jogurtový dort s jahodami
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/jogurtovy-dort-s-jahodami/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/7844031.jpg?v=0&st=gMVizDA-mEc1FK8oHtUy9ylR2o9ePGOvmLXD2TckKOQ&ts=1600812000&e=0)
Suroviny:
1 balíček dětských piškotů
ovocná želatina - např. Dr. Oetker-Tortenguss
Krém:
100 ml mléka
2 lžíce želatiny
300 g bílého jogurtu
4 lžíce cukru krupice
250 g jahod
200 ml smetany ke šlehání
Postup:
Dno i stěny dortové formy vyložíme piškoty. Do vlažného mléka namočíme želatinu a necháme ji nabobtnat. V míse smícháme jogurt, cukr, rozpuštěnou želatinu a asi polovinu jahod.
Směs zjemníme ušlehanou smetanou, rozetřeme do dortové formy, proložíme piškoty a na povrch dortu ozdobně rozložíme zbývající jahody. Z rybízové šťávy, kterou doplníme vodou na předepsané množství, případně ještě dochutíme cukrem a citronovou šťávou, uvaříme rosol. Nalijeme jej na ovoce a dort uložíme do chladničky ztuhnout a rozležet.
Dort můžeme připravit i z jiného druhu kompotovaného nebo čerstvého ovoce.
NÁŠ TIP: Kolik kalorií obsahují jahody a další letní ovoce?