Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pečeme s jogurtem: 9 skvělých receptů na mlsání bez výčitek!

16. srpna 2022 | 06:00

Vyzkoušejte odlehčené recepty s bílým jogurtem, které dokonale sedí k teplým letním dnům. Překvapí vás svou svěžestí a také nižší kalorickou hodnotou, než mají dezerty se smetanou.

Je libo štrúdl, muffiny nebo skvělý dort či bábovku? Rozhodně vyzkoušejte jejich jogurtové varianty. Jogurt totiž ve sladkostech skvěle nahrazuje smetanu. Má méně tuku i kalorií. A překvapí vás, že především těstu dává jogurt velice speciální šmrnc, který si na první ochutnání zamilujete. Po upečení je vlhké a zároveň křehké, jemně nakyslé a rozplývá se na jazyku.

A zapomeňte na nízkotučné jogurty. Ten pro pečení by měl mít nejméně 3,5 % tuku, ale úplně nejlepší je řecký nebo smetanový. Pořád má méně tuku než třeba šlehačka.

1. Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Suroviny:

2 kelímky bílého jogurtu
2 kelímky polohrubé mouky
2 kelímky špaldové mouky
1,5  kelímku třtinového cukru
4 ks vejce
1 balíček prášku do pečiva
400 g ovoce
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy

Drobenka:

1 lžíce změklého másla
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce mandlových lupínků
2 lžíce jemných ovesných vloček

Postup:

Formu lehce vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Připravte drobenku: máslo, cukr, mandle a vločky zpracujte prsty na drobivou hmotu.

Jogurt vyklopte do mísy, kelímky vymyjte a použijte jako odměrku. Přidejte obě mouky, cukr, vejce a prášek do pečiva, a umíchejte těsto. Stačí dobře promíchat vařečkou, aby se všechny suroviny spojily, není třeba šlehat ani hníst.

Těsto nalijte do formy a po celé ploše bohatě zasypte ovocem, větší ovoce pokrájejte na poloviny či čtvrtiny. Koláč zasypte drobenkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 50 minut. Jestli je hotový, vyzkoušejte špejlí zapíchnutou do středu koláče. Nechte vychladnout, krájejte na kousky a servírujte.

Poznámka: Ingredience jsou na formu o průměru 25 cm.

2. Borůvkový dort

Suroviny

Krém:

1/2 balíčku želatiny v prášku
1 polévková lžíce cukru moučka
80 g cukru krystal
11 plátků želatiny plátkové
2 ks citrónu
150 g čerstvých borůvek
250 g jogurtu
400 g smetany ke šlehání
50 ml jablečné šťávy
500 g tvarohu

Na ozdobu:
150 g čerstvých borůvek

Těsto:

1 špetka soli
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
2 ks vejce
2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
50 g škrobové moučky
50 g hladké mouky
80 g cukru krystal

Postup:

Vejce, cukr, sůl a pomerančovou šťávu vyšlehejte do pěny. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, škrobovou moučku a opatrně zapracujte do vaječné směsi. Těsto přelijte do formy (o průměru 26 cm) vyložené papírem na pečení a pečte 25 až 30 minut. Hotový korpus nechte vychladnout.

Mezitím nechte rozpustit plátky želatiny ve studené vodě. Z tvarohu, jogurtu, cukru, nastrouhané citronové kúry a šťávy vyšlehejte hladký krém. Borůvky rozmačkejte a smíchejte s polovinou tvarového krému. 

Vyždímejte 6 plátků želatiny a mírně zahřejte. Přibližně 4 lžíce borůvkového krému vmíchejte do rozpuštěné želatiny a poté spojte se zbytkem krému. Vyždímejte zbytek želatiny. Zahřejte a spojte stejným způsobem s druhou polovinou tvarohového krému.

Ze smetany vyšlehejte hustou šlehačku. Rozdělte ji na poloviny a jednu zapracujte do borůvkového a druhou do tvarového krému. Vychladlý korpus dejte zpět do dortové formy. Rozetřete na něj borůvkovou hmotu, na ní navrstvěte tvarohový krém a povrch zarovnejte.

Přibližně 50 g borůvek odložte stranou. Zbylé borůvky smíchejte s moučkovým cukrem a jablečnou šťávou.Povařte dokud nevznikne pyré. V jedné lžíci borůvko-jablečného pyré rozmíchejte dortové želé a zapracujte ho. Ještě jednou ohřejte.  Pomocí špejle ozdobte pyrém dort. Nechte 2 hodiny v chladničce. Na závěr ozdobte dort zbylými borůvkami.

3. Jogurtové lívance

Suroviny:

4 vejce
4 balíčky vanilkového cukru
4 kelímky bílého jogurtu
20 polévkových lžic polohrubé mouky
2 lžičky jedlé sody
1 hrnek oleje
300 g čerstvých borůvek

Postup:

V míse rozšlehejte vejce s cukrem. Přidejte jogurt a důkladně promíchejte. Do směsi prosejte mouku smíchanou se sodou. Těsto vymíchejte dohladka a nechte chvíli odpočinout.

Na lívanečníku do každého dílku vlijte lžičku oleje a naběračkou nalijte těsto. Lívance upečte po obou stranách dočervena, hotové slepte po dvou džemem nebo rozmačkanými borůvkami.

Před podáváním je můžete posypat grankem nebo strouhaným tvrdým

4. Jablečný jogurtový štrúdl

Suroviny:

1 balení hery
1 špetka soli
1 menší kelímek bílého jogurtu
1 ks vejce
500 g hladké mouky
6 ks malých jablek
1 lžíce mleté skořice
2 lžičky cukru krystal
1 žloutek

Postup:

Mouku vysypeme na vál, přidáme jogurt, špetku soli, nastrouháme heru a přidáme jedno vejce. Vypracujeme těsto. 

Těsto vyválíme na obdélníkový plát, dáme na něj jablka, která posypeme skořicí a cukrem (můžete přidat i ořechy či rozinky). Těsto poté zabalíme, potřeme žloutkem a dáme péct na 20 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.

5. Jogurtová bublanina

Suroviny:

1 hrnek hladké mouky 
3/4 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru moučka
1/2 hrnku mléka
1 kelímek bílého jogurtu
4 polévkové lžíce rozpuštěného másla
2 ks žloutku
3/4 balíčku kypřicího prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
500 g ovoce

Na plech
1 lžička tuku
1 polévková lžíce strouhanky

Postup:

Mléko, jogurt, žloutky, cukr a vlahé máslo dejte do mixéru a mixujte asi dvě minuty. Umixovanou směs vmíchejte do mouky smíchané s vanilkovým cukrem a práškem do pečiva.

Těsto dobře promíchejte a vlijte do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Rozhrňte těsto tak, aby u okrajů pekáčku byla vyšší vrstva. Pak poklaďte ovocem, které můžete smíchat s jednou lžící hrubé mouky. Dezert pečte asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě.

6. Jogurtová bábovka

Suroviny:

400 g polohrubé mouky
200 g cukru krystal
1 dl rostlinného oleje
1 dl vody
3 ks vejce
300 g bílého jogurtu
prášek do pečiva
vanilkový cukr
100 g kokosové moučky

Postup:

Žloutky rozšleháme s krystalovým a vanilinovým cukrem, přidáme olej, vodu a jogurt. Vše ještě chvilinku šleháme.  

Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kokos a na závěr pevně ušlehaný sníh z bílků. Nalijeme do velké bábovkové formy, kterou vymastíme a vysypeme kokosem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C (elektrická trouba) zhruba hodinku.

Vyndáme a můžeme vyklopit ještě teplou. Pocukrujeme a můžeme jíst. Pozn: Tenhle univerzální recept na bábovku, můžeme podle chuti ještě vylepšit, například část obarvit kakaem, nebo přidat ořechy, skořici.

7. Jogurtové muffiny s rybízem

Suroviny:

100 g másla
120 g cukru moučka
2 ks vejce
200 g bílého jogurtu
350 g hladké mouky
1 ks kypřicího prášku do pečiva
300 g červeného rybízu
1 lžička citrónové kůry

Postup:

Máslo a cukr utřete do pěny. Postupně přidávejte vejce, jogurt, mouku smíchanou s kypřicím práškem a citronovou kůru. Vše dobře promíchejte. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte kuličky rybízu.

Formičky na muffiny vymažte máslem a vysypejte moukou. Naplňte je těstem do dvou třetin a muffiny pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

8. Jogurtové koblížky se skořicí

Suroviny:

300 g bílého jogurtu
300 g špaldové mouky hladké
100 g zlatých rozinek
1 balíček prášku do pečiva
3 lžíce hnědého rumu
3 ks vejce
citronová kůra

Na obalení:

150 g cukru krupice
2 lžičky skořice
0,5 lžičky soli

Do mísy dejte jogurt, přidejte vajíčka, rum, nastrouhanou citrónovou kůru a vše důkladně dohladka rozmíchejte. Pak přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, rozinky a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. To nechte krátce odpočinout.

Ve vyšším hrnci rozehřejte olej na teplotu asi 180 °C a poté do něj lžící opatrně vkládejte přibližně stejně velké kousky těsta. pomoci si můžete druhou lžící, kterou těsto z té první seškrábnete. Smažte z obou stran dozlatova. Hotové koblížky z oleje vyndavejte pomoci cedníku nebo speciální děravé lžíce a pokládejte je na talíř či tác vyložený papírovou utěrkou nebo ubrousky, které odsají přebytečný tuk.

Ještě teplé koblížky obalujte ve směsi krupicového cukru, skořice a soli. Nejlépe chutnají vlažné.

9. Jogurtový dort s jahodami

Suroviny:

1 balíček dětských piškotů
ovocná želatina - např. Dr. Oetker-Tortenguss

Krém:

100 ml mléka
2 lžíce želatiny
300 g bílého jogurtu
4 lžíce cukru krupice
250 g jahod
200 ml smetany ke šlehání

Postup:

Dno i stěny dortové formy vyložíme piškoty. Do vlažného mléka namočíme želatinu a necháme ji nabobtnat. V míse smícháme jogurt, cukr, rozpuštěnou želatinu a asi polovinu jahod.  

Směs zjemníme ušlehanou smetanou, rozetřeme do dortové formy, proložíme piškoty a na povrch dortu ozdobně rozložíme zbývající jahody. Z rybízové šťávy, kterou doplníme vodou na předepsané množství, případně ještě dochutíme cukrem a citronovou šťávou, uvaříme rosol. Nalijeme jej na ovoce a dort uložíme do chladničky ztuhnout a rozležet.

Dort můžeme připravit i z jiného druhu kompotovaného nebo čerstvého ovoce.

NÁŠ TIP: Kolik kalorií obsahují jahody a další letní ovoce?

Autor: kok, zdroje: Recepty.cz, redakce F.O.O.D., Recepty.blesk.cz, inf