Ořechová másla – nový trend, který nahradil smetanovou klasiku

6. září  2021 
 06:00

Ořechové máslo může fungovat jako dobrá a zdravá alternativa k máslu klasickému. Mělo by však obsahovat opravdu sto procent ořechů a neměli byste si ho plést s ořechovou pomazánkou. Dejte si ale pozor na kalorie! Výživový specialista Petr Havlíček v novém dílu pořadu Rozum v troubě upozorňuje, že se ořechové máslo řadí spíše k pochutinám, a zpucovat celou dózu u televize tak nebude to pravé ořechové pro vaši linii.

V případě pravého ořechového másla by se mělo jednat pouze o rozmělněné ořechy. Na trhu se však můžeme setkat s mnoha ochucenými másly. Jsou vůbec vhodná a je možné je zařadit do jídelníčku? 

Ořechové máslo má oproti klasickému máslu několik výhod. Má trochu nižší obsah tuku. Zatímco v běžném máslu je dvaaosmdesát procent tuku, v ořechovém máslu je ho kolem padesáti procent. „Ořechová másla obsahují i poměrně významný podíl relativně kvalitních bílkovin," zmiňuje další z benefitů ořechových másel výživový odborník Petr Havlíček. Zároveň jsou ořechová másla zdrojem sacharidů, ovšem z velké části ve formě vlákniny. „Liší se to samozřejmě druh od druhu. Asi nejvyšší podíl sacharidů má máslo z kešu ořechů," říká Petr Havlíček. Dodává, že ořechy jsou také zdrojem antioxidantů a některých minerálních látek. Ořechové máslo je tak vhodnou alternativou másla klasického, jelikož má mimo jiné minimální podíl nasycených tuků, a naopak je zdrojem mononenasycených mastných kyselin.

Ořechy ale také obsahují anutriční látky, například kyselinu fytovou, která může zhoršit trávení a vstřebatelnost minerálních látek. Konzumujte tak ořechová másla v přiměřené míře, a to ideálně v množství 30 g denně. Samotné máslo by mělo být tvořeno pouze ořechy, popř. může být ochuceno přírodní vanilkou, kakaem nebo hořkou čokoládou. Ovšem na trhu se objevují ořechové pomazánky a krémy, které obsahují více ochucovadel, než je samotný podíl ořechů. „Pozor si dejte na levné varianty ořechových másel," upozorňuje Petr Havlíček. Ořechy jsou drahá surovina, a tak jsou často másla výrobci nastavena rostlinným olejem. V ořechovém krému může být podíl ořechů pouze deset až patnáct procent! Dále si hlídejte datum výroby a kupujte ořechová másla co nejčerstvější. Po otevření jsou náchylná k oxidaci, proto je udržujte v dobře uzavíratelné nádobě a v chladu. Závěrem Petr Havlíček připomíná, že se jedná o pochutinu, která by měla být v jídelníčku zastoupena pouze v přiměřené míře.

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji