Pečeme na víkend! 4 skvělé recepty na fantastické bábovky | Pro ženy | Blesk.cz

Pečeme na víkend! 4 skvělé recepty na fantastické bábovky

31. srpna 2012 | 14:00

Každá z vás určitě vlastní recept na svou nejoblíbenější. Zkuste pro změnu některý z těch méně obvyklých a vykouzlete během chvilky jemné a nadýchané kousky jako od babičky.

Banánová bábovka

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 45 minut

Budete potřebovat (na 1 bábovku):

250 g polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
60 g másla nebo Hery
110 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
150 ml mléka
3 vejce
2 banány
tuk na vymazání formy
hrubou mouku na vysypání formy

Postup:
Změklý tuk rozkrájejte do mísy a utřete s polovinou cukru do pěny. Postupně přidejte žloutky a vyšlehejte. Banány oloupejte, rozmačkejte vidličkou a rozetřete s troškou mléka. Přidejte je k žloutkové směsi, přisypejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, přilejte zbylé mléko a promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, zašlehejte do něj zbytek cukru, vanilkový cukr a lehce vmíchejte do těsta. Formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Rozetřete do ní těsto a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 45 minut na 160 °C.

Cuketová s borůvkami

Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 50 minut

Budete potřebovat (na 1 bábovku):

400 g cukety
250 až 300 g polohrubé mouky
180 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
200 ml oleje
1 balíček prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
1 lžičku mleté skořice
1 hrnek borůvek (mražené, sušené)
tuk na vymazání formy
hrubou mouku nebo strouhanku na vysypání formy

Postup:
Formu na bábovku vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Cuketu oloupejte, nahrubo nastrouhejte a lehce z ní vymačkejte vodu. Vejce s moučkovým a vanilkovým cukrem našlehejte vidličkou, přidejte olej, kakao, mletou skořici, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, nastrouhanou cuketu a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte borůvky, směs nalejte do formy a dejte péct do předehřáté trouby. Nejprve krátce zprudka zapečte při 170 °C, pak zmírněte teplotu na 150 °C a asi 45 minut zvolna dopékejte. Upečenou bábovku opatrně vyklopte a vychladlou pocukrujte.

Kefírová hrnková

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 45 minut

Budete potřebovat (na 1 bábovku):

1 hrnek neochuceného kefíru (nebo podmáslí)
1,5 hrnku hladké mouky
1 hrnek cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 balíček prášku do pečiva
2 vejce
1/2 hrnku oleje
1 lžíci kakaa
tuk na vymazání formy
hrubou mouku nebo strouhanku na vysypání formy

Postup:
Kefír nalejte do mísy a dobře rozmíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, olejem a vejci. Postupně přisypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymíchejte hladké těsto (můžete použít ruční elektrický šlehač). Menší část těsta odlijte stranou a vmíchejte do něj kakao. Formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou. Do formy střídavě lijte obě těsta, povrch uhlaďte stěrkou. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 50 minut až hodinu.

Tvarohová

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 40 minut

Budete potřebovat (na 1 bábovku):

250 g polohrubé mouky
250 g měkkého polotučného tvarohu
250 g cukru moučka
80 g másla nebo Hery
5 vajec
1 vanilkový cukr
1 balíček prášku do pečiva
tuk na vymazání formy
hrubou mouku na vysypání formy

Postup:
Moučkový cukr dobře utřete se žloutky, tvaroh našlehejte. Smíchejte dohromady. Pak přidejte na kostky pokrájené máslo nebo Heru, mouku promíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Z bílků ušlehejte pevný sníh a vmíchejte ho do těsta. Formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Těsto nalejte do formy a vložte do středně vyhřáté trouby. Pečte asi 40 minut. Vychladlou bábovku posypejte vanilkovým cukrem nebo polejte čokoládovou polevou.

Náš tip:
Do těsta zkuste zamíchat ještě hrst propláchnutých rozinek, předem namočených v rumu, nebo sušených meruněk.

Autor: připravila: sim, Klena