Klasická jahodová
Čím začít? Úplnou klasikou. Bez jahodové bublaniny se žádné léto neobejde. Recept podle pana Cuketky najdete ve videu:
Špaldová bublanina
Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
1 prášek do pečiva
1 lžičku kuzu
2 lžíce rýžového sirupu
3 lžíce oleje
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
100 ml sójového mléka
300 g jahod
Postup:
Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Kuzu nechte rozpustit ve vodě a promíchejte s moukou. Do mísy přidejte rýžový sirup, olej, citronovou kůru a sójové mléko. Vše dobře promíchejte a nalijte do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Jahody nakrájejte a dejte navrch koláče. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.
Třešňová
Budete potřebovat (na 1 plech):
350 g hladké mouky
50 g hrubé mouky
6 vajec
100 g másla
200 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
50 g moučkového cukru
400 g třešní
Postup:
Máslo utřete do pěny s krupicovým a vanilkovým cukrem. Postupně přidávejte žloutky. Z bílků a moučkového cukru ušlehejte lesklý tuhý sníh. Spojte ho se žloutkovou směsí a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a poklaďte vypeckovanými třešněmi obalenými v hrubé mouce. Bublaninu pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut.
S lesním ovocem
Budete potřebovat (na 1 pekáček):
180 g másla
160 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
100 g marcipánu
4 vejce
250 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
300 g lesního ovoce
Postup:
Máslo utřete s cukrem do pěny. Přidejte žloutky a znovu šlehejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do žloutkové směsi dejte polovinu sněhu, pak polovinu mouky smíchané s práškem do pečiva a nastrouhaným marcipánem. Pak vmíchejte zbytek sněhu, druhou polovinu mouky a vše opatrně promíchejte. Těsto nalijte do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Na povrch rozdělte omyté a okapané ovoce. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.
Mandlová hrníčková
Budete potřebovat (na 1 menší plech):
1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek krupicového cukru
6 vajec
6 lžic vody
1 balíček nastrouhaných mandlí
1 lžičku skořice
500 g třešní
Postup:
Žloutky utřete s cukrem a postupně přidávejte vodu. Pak přidejte mouku smíchanou s mandlemi a skořicí. Nakonec do těsta vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a poklaďte třešněmi obalenými v hrubé mouce. Bublaninu pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut.
Drobenková
Budete potřebovat (na 1 plech):
200 g polohrubé mouky
4 vejce
100 g másla
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
400 g bílého jogurtu
1 prášek do pečiva
400 g míchaného drobného ovoce (maliny, ostružiny, rybíz)
máslo na vymazání a mouku na vysypání formy
Na drobenku: 80 g hrubé mouky, 50 g krupicového cukru, 50 g másla
Postup:
Máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny. Postupně přidávejte jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Koláč dejte péct na 15 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Pak přidejte ovoce a drobenku připravenou z másla, mouky a cukru. Bublaninu pečte ještě dalších 20 minut.
NÁŠ TIP: Co upečete příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.