Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fantastické bublaniny: Upečte moučník plný šťavnatého ovoce!

14. července 2023 | 06:00

Pokud chcete mít doma vláčný koláč, který je rychle hotový a stejně rychle se po něm zapráší, upečte bublaninu. Vyzkoušejte drobenkovou, třešňovou nebo třeba jahodovou. Ani jednou nesáhnete vedle!

Klasická jahodová

Čím začít? Úplnou klasikou. Bez jahodové bublaniny se žádné léto neobejde. Recept podle pana Cuketky najdete ve videu:

Špaldová bublanina

Autor: Shutterstock.com

Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):

1 hrnek celozrnné špaldové mouky
1 prášek do pečiva
1 lžičku kuzu
2 lžíce rýžového sirupu
3 lžíce oleje
1 lžičku strouhané citronové kůry
100 ml sojového mléka
300 g jahod

Postup:
Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Kuzu nechte rozpustit ve vodě a promíchejte s moukou. Do mísy přidejte rýžový sirup, olej, citronovou kůru a sojové mléko. Vše dobře promíchejte a nalejte do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Jahody nakrájejte a dejte navrch koláče. Dejte na 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Třešňová

Autor: Shutterstock.com

Budete potřebovat (na 1 plech):

350 g hladké mouky
50 g hrubé mouky
6 vajec
100 g másla
200 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
50 g moučkového cukru
400 g třešní

Postup:
Máslo utřete do pěny s krupicovým a vanilkovým cukrem. Postupně přidávejte žloutky. Z bílků a moučkového cukru ušlehejte lesklý tuhý sníh. Spojte ho se žloutkovou směsí a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Těsto nalejte na plech vyložený pečicím papírem a poklaďte vypeckovanými třešnění obalenými v hrubé mouce. Bublaninu pečte asi 45 minut v troubě předehřáté na 160 °C.

S lesním ovocem

Autor: z knih Lacné jedlá, Vaříme s Bleskem a Moučníky, vydavatelství Svojtka & Co.

Budete potřebovat (na 1 pekáček):

180 g másla
160 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
100 g marcipánu
4 vejce
250 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
300 g lesního ovoce

Postup:
Máslo utřete s cukrem a do pěny. Přidejte žloutky a znovu šlehejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do žloutkové směsi dejte polovinu sněhu, pak polovinu mouky smíchané s práškem do pečiva a nastrouhaným marcipánem. Pak vmíchejte zbytek sněhu, druhou polovinu mouky a vše opatrně promíchejte. Těsto nalejte do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Na povrch rozdělte omyté a okapané ovoce a dezert dejte na 40 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Mandlová hrníčková

Autor: Shutterstock.com

Budete potřebovat (na 1 menší plech):

1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek krupicového cukru
6 vajec
6 lžic vody
1 balíček strouhaných mandlí
1 lžičku skořice
500 g třešní

Postup:
Žloutky utřete s cukrem a postupně přidávejte vodu. Pak přidejte mouku smíchanou s mandlemi a skořicí. Nakonec do těsta vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalejte na plech vyložený pečicím papírem a poklaďte třšněmi obalenými v hrubé mouce. Bublaninu pečte asi 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Drobenková

Autor: Shutterstock.com

Budete potřebovat (na 1 plech):

200 g polohrubé mouky
4 vejce
100 g másla
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
400 g bílého jogurtu
1 prášek do pečiva
400 g míchaného drobného ovoce (maliny, ostružiny, rybíz)
máslo na vymazání a mouku na vysypání formy

na drobenku: 80 g hrubé mouky 50 g krupicového cukru 50 g másla

Postup:
Máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny. Postupně přidávejte jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto pak nalejte na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Koláč dejte péct na 15 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Pak přidejte ovoce a drobenku připravenou z másla, mouky a cukru. Bublaninu pečte ještě dalších 20 minut.

NÁŠ TIP: Co upečete příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.

Autor: pil, inf