Středa 23. září 2020
Svátek slaví Berta, zítra Jaromír
Oblačno, déšť 22°C

Ty musíte ochutnat! Domácí moučníky plné ořechů

25. září 2013 | 16:33

Jejich sezona právě začala. Pochutnejte si s námi na báječných dobrotách z vlašských nebo lískových oříšků. Nebudete litovat.

Čokoládové muffiny s vlašskými ořechy

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 20 minut

Budete potřebovat (na 16 kusů):
250 g polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
150 g cukru krupice
150 g mletých vlašských ořechů
130 ml mléka
125 g bílého jogurtu
2 vejce
2 lžíce kakaa
1 lžíci nastrouhané
čokolády
špetku skořice
špetku soli

Postup:
Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte mléko, bílý jogurt, kakao, nastrouhanou čokoládu, mouku s práškem do pečiva, špetku skořice a soli. Nakonec vmíchejte mleté ořechy. Vše pečlivě promíchejte, až vznikne polotekuté těsto. Naplňte ho do košíčků nebo formiček na muffi ny a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.

Medový cheesecake

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 až 40 minut

Budete potřebovat (na 1 kulatou koláčovou formu):

na korpus:
200 g kakaových máslových sušenek
100 g másla (plus trochu na vymazání formy)
2 lžíce rybízového džemu

na náplň:
400 g měkkého tučného tvarohu
250 g ricotty
100 g cukru krupice
2 lžíce dětské jemné krupičky
3 žloutky
1 lžičku citronové šťávy

na ozdobu:
200 g ořechů (vlašské, lískové, para, kešu, pistácie…)
4 lžíce tekutého medu

Postup:
Sušenky rozdrťte a nasypejte do mísy. Máslo rozehřejte a nechte vychladnout. Přilejte ho k sušenkám a vypracujte těsto na korpus. Dortovou formu vymažte máslem a přeneste do ní sušenkovou směs. Obrácenou lžící ji rozetřete a upěchujte na dno formy. Připravte si náplň. Tvaroh, ricottu, krupičku, cukr, žloutky a citronovou šťávu prošlehejte ručním šlehačem a hmotu rozetřete na korpus, který jste předtím potřela ovocným džemem. Pečte 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 170 °C (dokud se náplň nebude odlepovat od stěn formy). Hotový koláč nechte vychladnout ve vypnuté troubě. Mezitím připravte ořechovou směs:
ořechy nasekejte, nasucho opražte, promíchejte s medem a hmotu natřete na upečený cheesecake.

Voňavý mramorový chlebíček s ořechy

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 60 minut

Budete potřebovat (na 1 formu na biskupský chlebíček):

125 ml mléka
4 lžíce kakaa
250 g másla
250 g cukru krystal
5 vajec
150 g hladké mouky
1 lžičku prášku do pečiva
100 g nasekaných vlašských nebo lískových ořechů
1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry
1 lžičku citronové esence
tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Postup:
Kakao rozmíchejte se 3 lžícemi mléka. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny a do směsi postupně zašlehejte vejce a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Podle potřeby přilejte mléko, aby vzniklo hladké a tužší těsto. Rozdělte ho na poloviny a do jedné části zapracujte kakao a 50 g sekaných ořechů. Druhou polovinu těsta smíchejte s pomerančovou kůrou, citronovou esencí a zbylými ořechy. Těsto střídavě plňte do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček (nebo srnčí hřbet). Pečte asi hodinu v troubě předehřáté na 180 °C. Upečený chlebíček nechte ve formě mírně vychladnout, opatrně vyklopte a nechte úplně vychladnout na kuchyňské mřížce.

Autor: připravila: sim