Čokoládové muffiny s vlašskými ořechy
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 20 minut
Budete potřebovat (na 16 kusů):
250 g polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
150 g cukru krupice
150 g mletých vlašských ořechů
130 ml mléka
125 g bílého jogurtu
2 vejce
2 lžíce kakaa
1 lžíci nastrouhané
čokolády
špetku skořice
špetku soli
Postup:
Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte mléko, bílý jogurt, kakao, nastrouhanou čokoládu, mouku s práškem do pečiva, špetku skořice a soli. Nakonec vmíchejte mleté ořechy. Vše pečlivě promíchejte, až vznikne polotekuté těsto. Naplňte ho do košíčků nebo formiček na muffiny a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
Medový cheesecake s tvarohem
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 až 40 minut
Budete potřebovat (na 1 kulatou koláčovou formu):
na korpus:
200 g kakaových máslových sušenek
100 g másla (plus trochu na vymazání formy)
2 lžíce rybízového džemu
na náplň:
400 g měkkého tučného tvarohu
250 g ricotty
100 g cukru krupice
2 lžíce dětské jemné krupičky
3 žloutky
1 lžičku citronové šťávy
na ozdobu:
200 g ořechů (vlašské, lískové, para, kešu, pistácie…)
4 lžíce tekutého medu
Postup:
1. Sušenky rozdrťte a nasypejte do mísy. Máslo rozehřejte a nechte vychladnout. Přilejte ho k sušenkám a vypracujte těsto na korpus. Dortovou formu vymažte máslem a přeneste do ní sušenkovou směs. Obrácenou lžící ji rozetřete a upěchujte na dno formy.
2. Připravte si náplň. Tvaroh, ricottu, krupičku, cukr, žloutky a citronovou šťávu prošlehejte ručním šlehačem a hmotu rozetřete na korpus, který jste předtím potřela ovocným džemem. Pečte 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 170 °C (dokud se náplň nebude odlepovat od stěn formy).
3. Hotový koláč nechte vychladnout ve vypnuté troubě.
4. Mezitím připravte ořechovou směs: ořechy nasekejte, nasucho opražte, promíchejte s medem a hmotu natřete na upečený cheesecake.
Voňavý mramorový chlebíček s ořechy
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 60 minut
Budete potřebovat (na 1 formu na biskupský chlebíček):
125 ml mléka
4 lžíce kakaa
250 g másla
250 g cukru krystal
5 vajec
150 g hladké mouky
1 lžičku prášku do pečiva
100 g nasekaných vlašských nebo lískových ořechů
1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry
1 lžičku citronové esence
tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Postup:
1. Kakao rozmíchejte se 3 lžícemi mléka. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny a do směsi postupně zašlehejte vejce a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Podle potřeby přilejte mléko, aby vzniklo hladké a tužší těsto. 2. Rozdělte ho na poloviny a do jedné části zapracujte kakao a 50 g sekaných ořechů. Druhou polovinu těsta smíchejte s pomerančovou kůrou, citronovou esencí a zbylými ořechy. Těsto střídavě plňte do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček (nebo srnčí hřbet).
3. Pečte asi hodinu v troubě předehřáté na 180 °C. Upečený chlebíček nechte ve formě mírně vychladnout, opatrně vyklopte a nechte úplně vychladnout na kuchyňské mřížce.
NÁŠ TIP: Co upečete příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.