Budete potřebovat:
na těsto:
150 g polohrubé mouky
4 vejce
125 g změklého másla
125 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce mléka
na citronový krém:
šťávu ze tří citronů
100 g cukru
4 lžičky škrobové moučky
400 ml smetany ke šlehání
2 balíčky ztužovače šlehačky
na zvlhčení korpusu:
citronový likér
Postup:
1. Oddělte žloutky od bílků. Máslo utřete se žloutky, s cukrem a vanilkovým cukrem. Vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Nakonec do těsta zlehka zapracujte sníh z bílků. Formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Těsto vlijte do formy a pečte asi 30 minut při 180 °C.
2. Cukr, citronovou šťávu a škrobovou moučku rozmíchejte ve 125 ml vody a za stálého míchání přiveďte k varu. Stáhněte z plotýnky a nechte zchladnout. Smetanu ušlehejte se ztužovačem a zlehka vmíchejte do citronové směsi. Zchladlý korpus podélně rozkrojte, pokapejte citronovým likérem, potřete vrstvou citronové šlehačky a přiklopte. Dort porcujte vychlazený. Podávejte posypaný cukrem moučkou a ozdobený tenkým kolečkem citronu.