Když zkombinujete ty správné přísady, mohou tyto sladkosti bez laktózy směle konkurovat i tradičním zákuskům z másla a šlehačky. Jak na to? Abyste si zaručeně pochutnali, nezapomeňte do receptu zakomponovat čokoládu!
Pokud váš trávicí trakt není schopen laktózu zpracovat, je třeba zaměřit se na recepty bez mléka a mléčných výrobků. S těmi mají nejbohatší zkušenosti vegani, kteří se stravují zcela bez živočišných produktů, můžeme je ale vyzkoušet i my ostatní. Tyto nepečené dezerty vám přijdou vhod nejen při slavnostní příležitosti, ale oceníte je i jako rychlou záchranu před nečekanou návštěvou. Muffiny nebo brownies bez laktózy chutnají skvěle a určitě je nebudete péct naposledy.
Čokoládová pěna s malinami
Čokoládová pěna je lahodný dezert, který žádného hosta nikdy neurazí. Příprava vám nezabere více než pár minut. Zbylý čas pak můžete věnovat originálnímu servírování. Místo misek použijte vydlabané jahody, a vytvořte tak originální bonboniéru. Ta zaujme nejen svým nápadem, ale i nízkou kalorickou hodnotou!
Suroviny:
1/2 velkého balení (225 gramů) hedvábného tofu
60 gramů sterilované cizrny
5 vypeckovaných datlí
15 gramů kvalitního hořkého kakaa
1/4 lžičky vanilkového extraktu
Na servírování
hořká vysokoprocentní čokoláda
(jahody)
Postup:
Všechny suroviny rozmixujte a vzniklou pěnu nechte uležet nejlépe přes noc v lednici. Následně ji servírujte do misek nebo pomocí nože vyprázdněte jahody a ty pěnou naplňte. Nakonec dezert ozdobte nastrouhanou hořkou čokoládou.
Čokoládové brownies se slaným karamelem
Brownies patří mezi nejpopulárnější čokoládové dezerty, a to zcela zaslouženě. Vláčný moučník s kousky čokolády uvnitř ocení dospělí i děti, a pokud ho ozdobíte slaným karamelem, doslova se po něm zapráší.
Suroviny:
1 šálek mandlové mouky
1/2 šálku prosáté kokosové mouky
1/2 šálku hořkého kvalitního kakaa
1 šálek kokosového cukru
2/3 šálku dýňového pyré
1 šálek hořkých čokoládových chipsů nebo kousků hořké čokolády
2 lžičky citronové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička kypřicího prášku
1 lžička jedlé sody
1/2 šálku kokosového oleje
1/2 šálku mandlového, kokosového nebo jiného rostlinného mléka
špetka soli
na slaný karamel
1/4 šálku kokosového cukru
2 lžíce javorového sirupu
1 lžíce kokosového oleje
1/4 šálku kokosového mléka
Postup:
Smíchejte zvlášť sypké a tekuté ingredience a poté všechny suroviny opatrně spojte. Těsto vložte do pečicí formy vystlané pečicím papírem a pečte při 180 stupních Celsia přibližně půl hodiny. Brownies nechte vychladnout a odpočívat v lednici.
Slaný karamel připravíte smícháním cukru, sirupu a oleje. Na středním plameni směs zahřejte, a jakmile začne probublávat, přidejte kokosové mléko. Následně teplotu ztlumte a zahřívejte směs po dobu 25 až 35 minut. Nezapomeňte občas promíchat! Jakmile bude mít karamel hustou konzistenci a tmavou barvu, nechte ho vychladit a při servírování s ním polijte brownies.
Čokoládová tartaletka s ovocem
Na francouzských tartaletkách už si můžete pochutnat v leckteré cukrárně. Proč si ale rovnou nevytvořit jednu zdravější doma, a to hned ve velikosti dortu?
Suroviny:
na korpus
1 a 1/2 šálku mandlové mouky
1/4 lžičky himálajské soli
3 a 1/2 lžíce kokosového oleje
1 lžíce sirupu z agáve (popř. javorového sirupu nebo medu)
na náplň
30 gramů kvalitní hořké čokolády
3/4 šálku plnotučného kokosového mléka
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/4 lžičky instantního espressa
na ozdobu
jahody nebo maliny, popř. plátky mandlí
Postup:
Smíchejte všechny suroviny na přípravu těsta a vypracujte je v tuhou hmotu. Tu vtlačte prsty do nepřilnavé formy, a zatímco budete připravovat náplň, nechte v lednici korpus chladit.
Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a smíchejte ji s ostatními ingrediencemi. Vzniklý krém nalijte na korpus, vše ozdobte ovocem a nechte minimálně čtyři hodiny chladit v lednici, dokud celá tartaletka neztuhne. Před podáváním nechte dezert 5 až 10 minut odpočívat při pokojové teplotě.
Černé lesní košíčky
Muffinky jsou lahodné svou velikostí, která odpovídá porcí jedné svačině. Svůj jídelníček si tak můžete zpestřit i veganskými dezerty, které vám bude každý jen závidět.
Suroviny:
175 gramů špaldové mouky
1 lžička jedlé sody
špetka himálajské soli
50 gramů hořkého kvalitního kakaa
225 gramů kokosového cukru
275 ml horké vody
60 ml slunečnicového oleje
2 lžičky jablečného octa
na náplň
třešňový džem
(pár kapek koňaku nebo brandy)
na ozdobu
kokosový krém (smetana)
nastrouhaná nebo rozpuštěná hořká čokoláda
čerstvé třešně
Postup:
Rozehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia. Smíchejte první suché ingredience, poté přimíchejte vodu, olej a ocet. Rozdělte těsto do dvanácti formiček (košíčků) na muffiny a pečte přibližně 15 až 20 minut.
Jakmile muffinky vychladnou, udělejte do nich shora malou díru, do ní vložte kokosový krém. Následně povrch pokapejte rozpuštěnou hořkou čokoládou nebo posypte čokoládovými kousky a dozdobte třešní.
Veganský čokoládový koláč
Inspirujte se receptem na tartaletku a vytvořte si další variaci hříšně dobrého čokoládového koláče, tentokrát s intenzivní vůní mandlí.
Korpus viz recept na tartaletku.
Suroviny:
na náplň
35 gramů hedvábného tofu
1/2 šálku mandlového čokoládového mléka
1/2 šálku mandlového másla
35 gramů hořké čokolády
vločková mořská sůl na ozdobu
Postup:
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a spolu s dalšími surovinami vše rozmixujte v hladký krém. Ten nalijte na korpus, ozdobte koláč vločkovou solí, a předtím než ho budete podávat, nechte ho nejlépe 12 až 24 hodin odpočívat v lednici.