5 čokoládových dezertů bez laktózy nejen pro vegany. Překvapte hosty! | Jak zhubnout | Blesk.cz

5 čokoládových dezertů bez laktózy nejen pro vegany. Překvapte hosty!

  • 12. prosince  2018 
     06:00

    Pokud váš trávicí trakt není schopen laktózu zpracovat, je třeba zaměřit se na recepty bez mléka a mléčných výrobků. S těmi mají nejbohatší zkušenosti vegani, kteří se stravují zcela bez živočišných produktů. Kombinací správných přísad dokážou vytvořit recepty, které by mohly konkurovat i tradičním zákuskům z másla a šlehačky. Abyste si ale zaručeně pochutnali, nezapomeňte do receptu zakomponovat čokoládu! 

    Těmito dezerty si můžete zahřešit o vánočních svátcích, ale i při jiné slavnostní příležitosti. Nepečené recepty oceníte jako rychlou záchranu před nečekanou návštěvou a muffiny nebo brownies určitě nebudete péct naposledy. 

  • Čokoládová pěna s malinami

    Čokoládová pěna je lahodný dezert, který žádného hosta nikdy neurazí. Příprava vám nezabere více než pár minut. Zbylý čas pak můžete věnovat originálnímu servírování. Místo misek použijte vydlabané jahody, a vytvořte tak originální bonboniéru. Ta zaujme nejen svým nápadem, ale i nízkou kalorickou hodnotou!

    Suroviny:

    1/2 velkého balení (225 gramů) hedvábného tofu

    60 gramů sterilované cizrny

    5 vypeckovaných datlí

    15 gramů kvalitního hořkého kakaa

    1/4 lžičky vanilkového extraktu

    Na servírování

    hořká vysokoprocentní čokoláda

    (jahody)

    Postup:

    Všechny suroviny rozmixujte a vzniklou pěnu nechte uležet nejlépe přes noc v lednici. Následně ji servírujte do misek nebo pomocí nože vyprázdněte jahody a ty pěnou naplňte. Nakonec dezert ozdobte nastrouhanou hořkou čokoládou. 

  • Čokoládové brownies se slaným karamelem

    Brownies patří mezi nejpopulárnější čokoládové dezerty, a to zcela zaslouženě. Vláčný moučník s kousky čokolády uvnitř ocení dospělí i děti, a pokud ho ozdobíte slaným karamelem, doslova se po něm zapráší.

    Suroviny:

    1 šálek mandlové mouky

    1/2 šálku prosáté kokosové mouky

    1/2 šálku hořkého kvalitního kakaa

    1 šálek kokosového cukru

    2/3 šálku dýňového pyré

    1 šálek hořkých čokoládových chipsů nebo kousků hořké čokolády

    2 lžičky citronové šťávy

    1 lžička vanilkového extraktu

    1 lžička kypřicího prášku

    1 lžička jedlé sody

    1/2 šálku kokosového oleje

    1/2 šálku mandlového, kokosového nebo jiného rostlinného mléka

    špetka soli

    na slaný karamel

    1/4 šálku kokosového cukru

    2 lžíce javorového sirupu

    1 lžíce kokosového oleje

    1/4 šálku kokosového mléka

    Postup:

    Smíchejte zvlášť sypké a tekuté ingredience a poté všechny suroviny opatrně spojte. Těsto vložte do pečicí formy vystlané pečicím papírem a pečte při 180 stupních Celsia přibližně půl hodiny. Brownies nechte vychladnout a odpočívat v lednici. 

    Slaný karamel připravíte smícháním cukru, sirupu a oleje. Na středním plameni směs zahřejte, a jakmile začne probublávat, přidejte kokosové mléko. Následně teplotu ztlumte a zahřívejte směs po dobu 25 až 35 minut. Nezapomeňte občas promíchat! Jakmile bude mít karamel hustou konzistenci a tmavou barvu, nechte ho vychladit a při servírování s ním polijte brownies.

  • Čokoládová tartaletka s ovocem

    Na francouzských tartaletkách už si můžete pochutnat v leckteré cukrárně. Proč si ale rovnou nevytvořit jednu zdravější doma, a to hned ve velikosti dortu? 

    Suroviny:

    na korpus

    1 a 1/2 šálku mandlové mouky

    1/4 lžičky himálajské soli

    3 a 1/2 lžíce kokosového oleje

    1 lžíce sirupu z agáve (popř. javorového sirupu nebo medu)

    na náplň

    30 gramů kvalitní hořké čokolády

    3/4 šálku plnotučného kokosového mléka

    1/2 lžičky vanilkového extraktu

    1/4 lžičky instantního espressa

    na ozdobu

    jahody nebo maliny, popř. plátky mandlí

    Postup:

    Smíchejte všechny suroviny na přípravu těsta a vypracujte je v tuhou hmotu. Tu vtlačte prsty do nepřilnavé formy, a zatímco budete připravovat náplň, nechte v lednici korpus chladit.

    Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a smíchejte ji s ostatními ingrediencemi. Vzniklý krém nalijte na korpus, vše ozdobte ovocem a nechte minimálně čtyři hodiny chladit v lednici, dokud celá tartaletka neztuhne. Před podáváním nechte dezert 5 až 10 minut odpočívat při pokojové teplotě.

  • Černé lesní košíčky

    Muffinky jsou lahodné svou velikostí, která odpovídá porcí jedné svačině. Svůj jídelníček si tak můžete zpestřit i zdravými dezerty, které vám bude každý jen závidět.

    Suroviny:

    175 gramů špaldové mouky

    1 lžička jedlé sody

    špetka himálajské soli

    50 gramů hořkého kvalitního kakaa

    225 gramů kokosového cukru

    275 ml horké vody

    60 ml slunečnicového oleje

    2 lžičky jablečného octa

    na náplň

    třešňový džem

    (pár kapek koňaku nebo brandy)

    na ozdobu

    kokosový krém (smetana)

    nastrouhaná nebo rozpuštěná hořká čokoláda

    čerstvé třešně

    Postup:

    Rozehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia. Smíchejte první suché ingredience, poté přimíchejte vodu, olej a ocet. Rozdělte těsto do dvanácti formiček (košíčků) na muffiny a pečte přibližně 15 až 20 minut.

    Jakmile muffinky vychladnou, udělejte do nich shora malou díru, do ní vložte kokosový krém. Následně povrch pokapejte rozpuštěnou hořkou čokoládou nebo posypte čokoládovými kousky a dozdobte třešní. 

  • Veganský čokoládový koláč

    Inspirujte se receptem na tartaletku a vytvořte si další variaci hříšně dobrého čokoládového koláče, tentokrát s intenzivní vůní mandlí. 

    Korpus viz recept na tartaletku.

    Suroviny:

    na náplň

    35 gramů hedvábného tofu

    1/2 šálku mandlového čokoládového mléka

    1/2 šálku mandlového másla

    35 gramů hořké čokolády

    vločková mořská sůl na ozdobu

    Postup:

    Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a spolu s dalšími surovinami vše rozmixujte v hladký krém. Ten nalijte na korpus, ozdobte koláč vločkovou solí, a předtím než ho budete podávat, nechte ho nejlépe 12 až 24 hodin odpočívat v lednici.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji