Díky kefíru, který dokáže nahradit kaloričtější podmáslí, bude těsto nejen dietnější, ale také úžasně vláčné a nadýchané. Tento kvašený mléčný nápoj, který je navíc zdravý, vás při pečení nezklame.
Kefírová bábovka s vanilkou
Budete potřebovat:
2 hrnky hladké mouky
1 balíček prášku do pečiva
1 hrnek kefíru
1 hrnek cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 vanilkový lusk
2 vejce
1/2 hrnku oleje
2 lžičky kakaa
Postup:
1. Kefír nalijte do mísy, přisypejte cukr a přidejte vejce a olej.
2. Promíchejte a postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec dužinu z vanilkového lusku. Vymíchejte hladké těsto (můžete použít ruční elektrický šlehač).
3. Třetinu těsta dejte stranou a obarvěte ji kakaem.
4. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Světlé těsto nalijte do formy a po lžičkách do něj přidejte kakaové těsto, abyste vytvořila "mramorování".
5. Povrch uhlaďte a pečte v dobře vyhřáté troubě na 175 °C asi 50 minut.
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 50 minut
NÁŠ TIP: Co upéct příště? Vyzkoušejte třeba netradiční duhovou bábovku s borůvkami. Recept najdete ve videu.