Úterý 24. prosince 2024
Oblačno, déšť se sněhem 3°C

Upečte si luxusní nadýchanou bábovku!

8. listopadu 2012 | 11:32

Poctivá a vláčná bábovka jako od babičky nikdy nezklame. Inspirujte se a upečte rodině k víkendové kávě opravdu exkluzivní kousek.

Díky kefíru, který dokáže nahradit kaloričtější podmáslí, bude těsto nejen dietnější, ale také úžasně vláčné a nadýchané. Tento kvašený mléčný nápoj, který je navíc zdravý, vás při pečení nezklame.

Kefírová bábovka s vanilkou

Budete potřebovat:

2 hrnky hladké mouky
1 balíček prášku do pečiva
1 hrnek kefíru
1 hrnek cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 vanilkový lusk
2 vejce
1/2 hrnku oleje
2 lžičky kakaa

Postup:

1. Kefír nalijte do mísy, přisypejte cukr a přidejte vejce a olej.

2. Promíchejte a postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec dužinu z vanilkového lusku. Vymíchejte hladké těsto (můžete použít ruční elektrický šlehač).

3. Třetinu těsta dejte stranou a obarvěte ji kakaem.

4. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Světlé těsto nalijte do formy a po lžičkách do něj přidejte kakaové těsto, abyste vytvořila "mramorování".

5. Povrch uhlaďte a pečte v dobře vyhřáté troubě na 175 °C asi 50 minut.

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 50 minut

NÁŠ TIP: Co upéct příště? Vyzkoušejte třeba netradiční duhovou bábovku s borůvkami. Recept najdete ve videu.

 

Autor: sim