Recepty na rychlé koláče nebo řezy na plech:
1. Míša řezy
2. Hraběnčiny řezy
3. Domácí Kinder řezy
4. Hrnkový koláč s drobenkou a blumami
5. Jednoduchý kynutý koláč s meruňkami
6. Rychlý koláč s meruňkami bez kynutí
Míša řezy
Míša řezy jsou naprosto dokonalá pochoutka plná tvarohu a čokolády, kterou zbožňují děti i dospělí. Pokud jste tuhle klasiku ještě neochutnali, pak je nejvyšší čas to napravit! Míša řezy se pečou pouhých 15 až 20 minut, a v tomto čase si můžete nachystat tvarohovou náplň a polevu. Vyzkoušejte recept podle našeho videa.
Hraběnčiny řezy
Hraběnčiny řezy jsou oblíbenou klasikou. Z těsta s vláčnou jablečnou náplní a sněhem z bílků vykouzlíte moučník, po kterém se jen zapráší. Navíc příprava zabere pouhých 30 minut, pak už stačí jen dát ho trouby.
Suroviny:
4 ks vejce
450 g mouka polohrubá
0,50 balíček prášku do pečiva
150 g cukru krupice
200 g změkklého másla
800 g jablek
1 lžíce skořice
2 hrst vlašských ořechů
150 g cukru moučka
Postup:
1. Oddělte bílky od žloutků. Do velké mísy nasypte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr, pokrájené změklé máslo a žloutky. Suroviny promíchejte, aby se spojily, a poté rukama vypracujte těsto. Pracujte rychle a těsto nijak zvlášť nehněťte. Jakmile budete mít kompaktní, hladké, lehce drolivé těsto, udělejte z něj kouli, zabalte ji do fólie a uložte na hodinu do ledničky.
2. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a promíchejte se skořicí a nasekanými ořechy. Z bílků vyšlehejte sníh, přisypte moučkový cukr a ušlehejte pevnou hmotu.
3. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozkrojte na třetiny, dvě třetiny nastrouhejte nahrubo na plech. Na těsto rozprostřete jablkovou směs, na ni rozetřete sníh a navrch nastrouhejte zbytek těsta. Plech dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut, povrch koláče by měl zrůžovět. Nechte ho vychladnout a pak krájejte na řezy.
Domácí Kinder řezy
Mají vaše děti rády Kinder řezy? Připravte jim je doma! Vyjdou vás mnohem levněji a určitě vám budou chutnat ještě o fous lépe, než ty kupované. Nevěříte? Vyzkoušejte je a přesvědčte se sami! Hotové je máte za 40 minut.
Suroviny na náplň:
250 g měkkého tvarohu
180 g zakysané smetany
100 g čerstvého másla
6 polévkových lžic cukru moučka
2 polévkové lžíce vanilkového cukru
Těsto:
3 ks vejce
4 polévkové lžíce cukru krupice
1 polévková lžíce oleje
2 polévkové lžíce holandského kakaa
5 polévkových lžic polohrubé mouky
1 lžička
Postup:
1. Vejce s cukrem ušlehejte do pěny. Postupně přidávejte olej a pak prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva.
2. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Tenkou vrstvu těsta pečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení ho nechte vychladnout.
3. Mezitím připravte krém. Máslo ušlehejte s cukry do pěny, nakonec vmíchejte tvaroh a zakysanou smetanu.
4. Vychladlý korpus rozřízněte na polovinu. Jednu potřete tvarohovým krémem a navrch dejte druhý díl. Koláč nechte uležet v chladu aspoň 4 hodiny a pak ho nakrájejte na řezy.
Hrnkový koláč s drobenkou a blumami
Koláče na plech jsou samozřejmě skvělé s ovocem. Vyzkoušejte tento hrnkový recept s blumami a ořechovou drobenkou. Jeho příprava zabere jen 30 minut, a moučník bude navíc díky špaldové mouce zdravější.
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek špaldové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
3 hrnky cukru krystal
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1 hrnek slunečnicového oleje
1 hrnek podmáslí
Náplň a drobenka:
1 kg blum
100 g studeného másla
1 hrnek cukru krystal
1 hrnek nahrubo nasekaných ořechů
1 hrnek hrubé mouky
Postup:
1. Připravte těsto. Obě mouky promíchejte s práškem do pečiva, cukrem a citronovou kůrou. Přidejte olej, podmáslí a krátce promíchejte, jen aby se směs spojila. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
2. Troubu zahřejte na 180 °C. Omyté blumy vypeckujte, pokrájejte na čtvrtky a naskládejte na těsto. Máslo nakrájené na kostky promněte mezi prsty s cukrem, ořechy a hrubou moukou – vznikne sypká drobenka. Tu nasypte na blumy. Koláč pečte asi 30 minut.
Jednoduchý kynutý koláč s meruňkami
Těsto na nízký kynutý koláč nemusí být vůbec žádná věda. Připravíte ho bez kvásku, ozdobíte a pečete zhruba 20 minut. Pusťte si videorecept, ať víte, jak na to.
Rychlý koláč s meruňkami bez kynutí
Koláči z čerstvých meruněk se nic nevyrovná. Tahle rychlovka bez kynutí se navíc peče jen 30 až 40 minut. Vyzkoušejte ji.
Suroviny:
¼ kostky tuku
½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
½ hrnku mléka
1 polévková lžíce čerstvého droždí
1 a půl hrnku polohrubé mouky
2 polévková lžíce cukru krupice
1 ks vejce
2 polévkové lžíce cukru krupice
1 ks vejce
Postup:
1. Do mísy nasypte polohrubou mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr, vejce, špetku soli a ve vlažném mléce rozdrobené droždí.
2. Nakonec přilijte vychladlý rozehřátý tuk. Těsto pečlivě prohněťte a vyválejte z něj placku, kterou přeneste na tukem vymazaný plech.
3. Poklaďte čerstvými meruňkami, které zbavíte pecky a rozpůlíte. Posypte drobenkou a bez kynutí pečte ve vyhřáté troubě asi 30–40 minut.