Takhle nesnídejte! Jinak nezhubnete ani kilo

  • Takhle nesnídejte! Jinak nezhubnete ani kilo
    20. května  2019 
     06:00

    Snídat, či ne? Výživoví poradci povětšinou radí, že bez toho hubnout nebudete. Není ale nutné se nafutrovat do dvaceti minut po probuzení. Zásadní je, co si k snídani dáte  jsou bohužel jídla, po kterých prostě kila nezmizí, i když budete zbytek dne jíst předpisově. 

    Abyste ráno nastartovali svůj metabolismus co nejlépe, je důležité najíst se nejpozději do hodiny po probuzení. Jinak je to v podstatě stejné, jako kdybyste snídani úplně vynechali. A co tedy raději nesnídat?

  • Dáváte si ke snídani nevhodný nápoj

    Džus
    Autor: Profimedia.cz

    Čaj, voda, mléko, to je v pořádku. Ale dáváte si ke snídani džus nebo třeba ovocné smoothie? To je sice fajn po zdravotní stránce, ale z hlediska redukce váhy to není úplně nejšťastnější řešení. V džusu, i když se tváří 100%, můžou být skryty přidané cukry, které vám mohou rozhodit hladinu krevního cukru. Ale hlavně to jsou naprosto zbytečné sacharidy, které byste si mohli odpustit. Jedna sklenice pomerančového džusu může mít kolem 500 kJ, takže jako bílý rohlík.

  • Máte k snídani jen banán

    Banán si spíše než ke snídani nechte ke svačině
    Autor: Shutterstock.com

    Ovoce je sice fajn, ale jako plnohodnotná snídaně vám určitě nepostačí. "Snídaně by měla představovat 20 až 25 procent celkového denního příjmu," vysvětluje doktorka Václava Kunová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. A vzhledem k tomu, že jeden středně velký banán má zhruba 350 kJ, rozhodně s tím díru do světa snídaní neuděláte. Ideálně by měla mít snídaně 1820 až 2100 kJ. Akorát to tedy bude vést k tomu, že toho pak během dne sníte mnohem více, protože nebudete mít z rána dostatečně nastartovaný metabolismus.

  • Zapomínáte na bílkoviny

    Špenátová omeleta
    Autor: Shutterstock.com

    Správná snídaně, aby splnila svůj účel, by měla být tvořena složenými sacharidy, bílkovinami, v malém poměru i tuky, vlákninou a tekutinami. Ráno byste měli vypít něco kolem tří deci až půllitru. Největší problém ale máme s tím zařadit do ranního jídla dostatek bílkovin. Lidé se totiž často mylně domnívají, že když si dají ovesné vločky s ovocem, tak to tím pokryjí. Ale kdepak. Ideální snídaní tak je třeba vajíčková omeleta se špenátem, paprikou a cibulí. A hotovou ji máte za pět minut.

  • Nespoléhejte se na cereálie

    Müsli
    Autor: Shutterstock.com

    Častou chybou bohužel bývá i nevědomost. Jestli snídáte cereálie v domnění, že jsou plné vlákniny, která vás zasytí na celé dopoledne, pak vám uniká jedna podstatná informace, a to ta, že jsou také plné cukrů a tuků. Pražené müsli, to "slepené", ve kterém často bývají i kousky čokolády a oříšků, je totiž smažené na oleji, čímž vzroste energetická hodnota. A pokud byste měli dodržovat doporučené denní dávkování, rozhodně by vás to nezasytilo. Pokud máte rádi müsli, sáhněte v obchodě po sypaném, případně si kupte ovesné vločky a kombinaci si namixujte sami, dle přání.

  • Nebojte se tuku ke snídani

    Light potraviny nejsou pro dietu moc vhodné. Budete mít po nich ještě větší chuť na sladké
    Autor: Shutterstock.com

    Jasně, pokud si dáte ke snídani sekanou na oleji, tak to z hlediska tuků také nebude to pravé. Ale jestli budete chtít tuky úplně obejít tím, že si dáte třeba nízkotučný jogurt, budete mít do hodiny zase hlad a sníte toho mnohem více, než kdybyste si dali jogurt s třemi procenty tuku, sypané müsli a ovoce nebo celozrnnou housku s máslem, libovou šunkou a zeleninou.

  • Sladké ke snídani

    Dortíky ke snídani opravdu není to pravé ořechové
    Autor: Shutterstock.com

    Nejhorší, co můžete udělat, je dát si k snídani nějaké sladké pečivo. Ano, občasné hříchy jsou povoleny, ale pokud budete několikrát do týdne snídat croissanty, loupáky nebo babiččiny bábovky, kila dolů nikdy nepůjdou. Tyto druhy pečiva, stejně jako ostatní, které jsou z bílé mouky, mají vysoký glykemický index, takže vás sice okamžitě zasytí, ale pouze na krátkou dobu. Poté, co vám klesne cukr v krvi, budete mít opět potřebu něčeho se najíst, a tak ve výsledku energetický příjem bude mnohem vyšší.

    Pokud vás zajímají zdravá jídla, recepty a vůbec zdravý životní styl, spoustu inspirace najdete ve Velkém dietním manuálu, jehož autorkou je šéfredaktorka časopisu Dieta Petra Lamschová. S touto knihou se naučíte přistupovat ke stravování chytře a správně kombinovat. Skvěle se najíte a výsledkem bude zdravé tělo a optimální váha.

    Knihu si můžete objednat na www.ikiosek.cz.

    Autor: red

/
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji