Chyby při obědě, kvůli kterým nehubnete, i když se snažíte

  • Chyby při obědě, kvůli kterým nehubnete, i když se snažíte
    7. dubna  2018 
     06:00

    Blíží se dvanáctá hodina a váš žaludek se už hlásí o slovo? Vaše fantazie běží na plné obrátky a vy přemýšlíte, kdy a co můžete sníst? Buďte opatrní, oběd hraje obrovskou roli v tom, jaká bude vaše produktivita po zbytek dne. A je taky důležitý, pokud jde o vaše úsilí zhubnout. Zde jsou největší chyby, kterých se dopouštíme, pokud jde o oběd. Neděláte je taky?

  • Zapomínáte obědvat, protože nemáte čas

    Autor: iStock

     

    Největší výmluva pod sluncem, která existuje, pokud jde o oběd! Vždycky se najde deset minut na to, abyste něco snědli, a nemusí to být právě oběd v závodní jídelně. Naučte se připravit si jídlo večer předtím, dejte ho do krabičky do lednice a v práci si ho jen ohřejte. Není tam mikrovlnka? Nevadí, připravte si studený salát s kousky kuřete nebo s tuňákem. Vždycky máte na výběr! Navíc jídlo v závodce bývá velmi často kalorická past.

     

  • Oběd zhltnete moc rychle

    Autor: iStock

     

    Máte během dne spoustu schůzek a jednání, takže nemáte čas na pohodový oběd? Někdy je těžké stihnout všechno, ale myslete na to, že když budete jíst moc rychle, sníte toho pravděpodobně mnohem více, protože si zapomenete hlídat velikost porce. Tuhle skutečnost potvrdila i studie publikovaná v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, která zjistila přímou souvislost mezi rychlostí jezení a vyšším indexem tělesné hmotnosti. Kdo jí prostě jako rychlík, nebude hubnout! Zkuste si jídlo naplánovat a vypustit klidně jednu schůzku, stačí dvacet minut.

     

  • Obědváte za jízdy v autě nebo u počítače

    Autor: iStock

     

    Jíst za jízdy někam za klientem není dobrý nápad. Jednak vám může skončit oběd v klíně, jednak hlavně při takovém způsobu obědvání nemyslíte vůbec na to, co jíte. Totéž platí o jídle u počítače. Pokud je to vaše běžná rutina, pracovat a k tomu vidličkou zobat oběd, je to nejlepší cesta k tomu, abyste spíše přibrali, než zhubli. Opět platí to, co v případě rychlé konzumace – když budete koukat do monitoru, nebudete myslet na jídlo a přijmete více kalorií. Udělejte si z oběda společenskou aktivitu a jděte na něj třeba s kolegy. U jídla mluvit můžete, to je naopak povoleno.

     

  • Obědváte jen saláty

    Autor: iStock

     

    Typický zlozvyk spousty žen, které se snaží shodit nějaké to kilo. Ale věřte, že to není dobrý nápad. Jistě, zelenina je fajn, ovšem oběd by měl být vyvážený. Nestačí do sebe ládovat k obědu pouze zelené listy čehokoli, zkuste salát obohatit vším, co vaše tělo potřebuje. Vedle zeleniny (čínské zelí, kadeřavý salát, polníček, rukola, okurka, rajčata, paprika) by měl salát obsahovat taky zdroj bílkovin (grilované kuře, feta, vařené vejce) a taky zdroj sacharidů (kuskus, fazole nebo quinoa). To vše zalijte zdravým tukem, třeba olivovým, nebo přihoďte kousek avokáda.

     

  • Oběd zapíjíte ovocnými džusy nebo šťávami

    Autor: iStock

     

    Máte sice zdravý a vyvážený oběd, ale pak ho zapijete lahví ovocného džusu nebo nějakého jiného nápoje plného cukru? Špatně, tyhle nápoje jsou plné prázdných kalorií. Sáhněte raději po vodě, a pokud máte pocit, že je tak trochu nudná a fádní, ochuťte ji citronem, zázvorem nebo okurkou. Kokosová voda je taky povolená.

     

    A co si dát k večeři, pokud hubnete? Podívejte se na VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Co si dát k večeři, když hubnete? • VIDEO: Vím, co jím

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji