Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Voňavé mandarinky nejen na chuť! Co z nich můžete vyrobit za pár korun?

  • Voňavé mandarinky nejen na chuť! Co z nich vyrobit za pár korun?
    17. prosince 2023 | 06:00

    Chutnají po Vánocích, rozplývají se na jazyku a jejich aroma vám pomůže zbavit se stresu a vyspat se dorůžova.

    Honí vás mlsná, ale nechcete moc hřešit a zároveň chcete udělat něco pro své zdraví? Dejte si mandarinku. A víte, že si z tohoto úžasného ovoce můžete udělat i výborný likér nebo pleťovou masku?

  • Pevné nervy i svaly

    Asi víte, že mandarinky, které patří mezi citrusy, obsahují vitamin C, což je antioxidant, který pomáhá posilovat imunitní systém, podporuje zdraví kůže a pomáhá tělu v boji proti infekcím. Kromě toho v nich najdete vlákninu, která podporuje zdraví trávicího systému a může pomoct udržovat normální hladinu cukru v krvi. Věděla jste ale, že obsahují minerály jako draslík, který je důležitý pro správnou funkci svalů a nervů? A protože mají nízký obsah kalorií a jsou zdrojem vody, jsou skvělé při hubnoucím režimu a pro udržení hydratace.

  • Zázrak pro krásu

    Pokud si budete mandarinky dopřávat pravidelně, může se vám zlepšit textura pleti. Vrásky zmírní produkty s mandarinkovým extraktem nebo olejem. Ten umí posílit i vlasy a dodat jim lesk. Sprchové gely, tělové krémy nebo parfémy působí nejen na pokožku, ale i na smysly. Můžou vás uvolnit, dodat vám energii a zlepšit vám náladu.

    Náš tip: Ideální je vybírat produkty s přírodními složkami. Naneste je na malý kousek kůže, abyste zjistila, že vám nezpůsobí alergickou reakci.

  • Pleťová maska

    Kyselina citronová obsažená v mandarinkách může být použita k jemné exfoliaci pleti. Tento proces pomůže odstranit odumřelé kožní buňky a zlepšit vzhled pleti.

    JAK NA TO? Čtyři mandarinky oloupejte, nakrájejte na kousky a rozmačkejte vidličkou. Přidejte lžičku medu a lžíci až dvě bílého jogurtu. Pořádně promíchejte a naneste na vyčištěnou pleť. Nechte působit čtvrt hodiny a masku opláchněte vlažnou vodou. Nakonec použijte běžný denní nebo noční krém.

  • Lahodný likér

    POTŘEBUJETE: 2 kg mandarinek, 800 g cukru krystal, 1 litr 95% alkoholu

    POSTUP: Dvě třetiny mandarinek nakrájejte na silnější plátky. Na dno každé zavařovací sklenice vyskládejte plátky a posypte je cukrem (na 1 mandarinku asi 1 lžíci). Postup opakujte, až spotřebujete všechny mandarinky nebo naplníte všechny sklenice. Ze zbylé třetiny mandarinek vymačkejte šťávu a přelijte ovoce ve sklenicích. Zbytek sklenic doplňte alkoholem. Nechte 3 týdny odležet, jednou denně protřepejte. Pak likér sceďte přes sítko a nalijte do lahví. Skladujte na tmavém místě.

  • Sladké kandované

    POTŘEBUJETE: ½ kg mandarinek, hrnek cukru krystal + na obalení, hrnek vody

    POSTUP: Mandarinky nakrájejte na plátky a povařte ve vodě 5 minut, poté zchlaďte v ledové vodě. Cukr vsypte do hlubší pánve, přilijte vodu a nechte rozpustit. Pak přidejte ochlazené mandarinky a vařte 20 minut. Vyndejte je a na mřížce nechte oschnout do druhého dne. Ztuhlé plátky obalujte v cukru.

    Náš tip: Ovoce před zpracováním namočte do vody s jedlou sodou a pak opláchněte. Zbavíte ho tak chemikálií ve slupce.

  • Domácí sirup

    POTŘEBUJETE: 1 kg mandarinek, 1,5 l vody, 6 polévkových lžic medu, 1 kávovou lžičku mleté skořice, 4 hřebíčky, 350 g cukru krupice

    POSTUP: Oloupané mandarinky nakrájejte na malé kousky, dejte je do hrnce, přidejte koření a zalijte vodou. Směs přiveďte k varu a vařte zhruba dvacet minut, než se mandarinky rozvaří. Pak přidejte med, cukr a směs vařte ještě deset minut. Nakonec obsah přeceďte přes jemné plátno nebo síťku do sklenic. Ty zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

  • Co jste možná nevěděla...

    Jejich původním domovem jsou Japonsko a Čína, kde jsou dodnes spojovány s oslavami příchodu nového roku a jsou symbolem bohatství. Mandarinkovník může dosáhnout výšky 5 metrů. Z jednoho stromu se nasbírá až 7000 plodů. Existuje asi 50 odrůd mandarinek, ale ne všechny jsou jedlé, některé jsou pěstované do kosmetiky. Z ovoce nemusíte používat jen oloupaný plod, i slupky mají využití – třeba je omyté zalijte horkou vodou nebo čajem a pijte jako chutný nápoj.

  • Aroma, které léčí 

    Vůně mandarinek, ať už těch čerstvých nebo esenciálních olejů, má relaxační a zároveň povzbuzující účinky. Jak působí na psychiku?

    NAKOPNE MYSL: Jsou skvělé, když se cítíte unavená. Mandarinková vůně totiž povzbuzuje mysl a zlepšuje soustředění.

    UKLIDNÍ DUŠI: Aromaterapie s mandarinkovou vůní může působit uklidňujícím způsobem a pomoct snižovat stres a úzkost.

    DODÁ OPTIMISMUS: Na většinu lidí působí citrusové vůně povzbudivě a zlepšují jim pohled na svět.

    SLADCE USPÍ: Pokud vás večer v posteli trápí těžké myšlenky, takže nemůžete zabrat, vyzkoušejte mandarinkovou vůni. Uklidní vás a připraví na spánek.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: MAJ
Klíčová slova:  zdraví a nemoci, zdraví, TĚLO
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...