Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zažili jste spánkovou paralýzu? Neexistuje nic děsivějšího!

Zažili jste spánkovou paralýzu?
11. prosince 2023 | 06:00

Ten pocit, kdy nevíte, zda spíte, nebo jste vzhůru. Kdy se nemůžete ani pohnout a svírá vás pocit bezmoci a paniky. Možná dokonce slyšíte nějaké zvuky nebo na vás útočí démoni. Třeba vidíte duchy, slyšíte podivné bzučení či hlasy. Když si uvědomíte, že spíte, chcete se probudit z tohoto nejděsivějšího stavu, jaký z reality neznáte.

Bojíte se toho, že tenhle děs nikdy neskončí a že se vám probudit se nepodaří. Ale nebojte se, jakmile zadáte svému mozku příkaz „probuď se!,” stane se tak. Řeč je o spánkové paralýze. Co to vlastně je a komu nejvíce hrozí?

Co je spánková paralýza a proč k ní dochází?

Spánková paralýza se řadí mezi poruchy spánku a je doprovázena mnoha nepříjemnými halucinacemi, které v lidech probouzejí pocity strachu až naprostého děsu. Dochází k ní brzy po usnutí nebo nejčastěji při opětovném usínání po předchozím probuzení se v noci. Jedná se o přechod mezi spánkovými fázemi, kdy tělo už je strnulé a nehybné, zato mozek velmi aktivní a čilý. Snící člověk se tak dostává do REM spánkové fáze, pro kterou jsou typické živé sny nebo takzvané lucidní čili vědomé snění. To znamená, že si uvědomujete, že spíte, a umíte toho využít. Tolik k vědeckému popisu spánkové paralýzy.

VIDEO: Olga Plíčková: Noční můry a zlé sny.

Video se připravuje ...
Noční můry a zlé sny: Olga Plíčková • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Halucinace, nebo přechod do jiného světa?

Stav, kdy máte pocit, že se nemůžete ani pohnout, a slyšíte hlasy či vidíte duchy u postele, se ale z ezoterického hlediska popisuje jako přirozená ochrana před vycestováním duše z těla během astrálního cestování. Pokud překonáte spánkovou paralýzu a neprobudíte se, vzápětí vše pokračuje velice zajímavým způsobem. Máte dojem, že jste opustili své tělo, nebo prostě prožíváte jen to, že jste vzhůru a normálně jste vstali z postele. Brzy si ale dost jasně všimnete, že si vesele levitujete po své ložnici a můžete létat, proplouvat klidně i samotným vesmírem a přenášet se myšlenkou v prostoru i čase. V tu chvíli je vám nad slunce jasné, že spíte a všechno se odehrává ve snové realitě.

Lucidní snění a astrální cestování po překonání spánkové paralýzy už je ale docela vysoký level pro ty, kteří se nebojí a jsou na to připraveni. V opačném případě se probudíte a máte někdy i strach znovu usnout, aby se to peklo jménem spánková paralýza neopakovalo znovu. Není přece nad to, se dobře vyspat! Jak tedy zabránit tomu, aby nás tyhle nepříjemnosti potkávaly, a jak spánkové paralýze předcházet?

Komu spánková paralýza nejvíce hrozí?

Spánková paralýza se nejčastěji objevuje u mladých lidí, při pozdním usínání v noci či během dne, při opětovném usnutí po probuzení se nad ránem a hlavně také tehdy, pokud usínáte na zádech. Nejvíce vám tedy hrozí, když půjdete zcela nespořádaně na kutě ve čtyři hodiny ráno, kdy sebou plácnete na záda a okamžitě vytuhnete, nebo třeba tehdy, když jdete v noci na záchod a pak nějakou dobu nemůžete usnout. Nepříjemné spánkové paralýzy ale můžete zažít i při spaní na cizích místech, v neznámých pokojích – třeba i s cizí ženou v cizím pokoji...

Možná už teď víte, co dělat, aby se spánková paralýza nedostavila. Možná jste přišli na to, co to bylo za peklo, které jste už v noci několikrát zažili a které jste nedokázali definovat. Ale možná teď už taky víte, že se nemusíte vůbec bát a můžete se snažit každou takovou případnou nepříjemnost překonat a vydat se na dobrodružný snový výlet prostorem a časem. Zakrátko tyto spánkové paralýzy odezní a nebudete se jich muset bát.

Autor: Taťána Kročková
Klíčová slova: spánek, spánková paralýza, sny
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...